Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

GALERIE FOTO : Degustare inedită de vinuri românești și italiene la Urechești


O degustare inedită de vinuri românești și italiene a adunat pentru prima dată trei mici producători din Vrancea. Degustarea găzduită de Hanul lui Ureche de la Urechești a fost un prilej pentru prezentarea vinurilor realizate la trei crame din județ, Casa Ochean, Vingex și Tenuta Odobești dar și de la câteva crame din centrul Italiei, precum Cantina Gaffino și La Tognazza. Prezentarea vinurilor a fost făcută de somelierul Carmelo Zgandurra, un promotor al vinurilor românești pe care le cunoaște foarte bine. La degustare au fost prezenți cunoscători de vinuri, somelieri, reprezentanți ai producătorilor dar și curioși doritori să vadă un asemenea eveniment. Organizatorii au fost atenți la toate detaliile, de la prezentarea vinurilor, păstrarea la rece, mâncărurile asortate, cu aperitiv pentru vinurile albe și costiță de la producătorul vrâncean Dia Carn pentru vinurile roșii. La final, plăcinta a fost însoțită de un rose și o Tămâioasă Românească.
    Somelierul Carmelo Zgandurra a alternat vinurile italiene cu cele vrâncene, cu prezentarea caracteristicilor soiurilor de struguri. De la Cantina Gaffino au fost prezentate două sortimente din zona Lazio, Sospiro și Fojetta. Primul era un 100% Trebbiano iar al doilea, Fojetta, era realizat din 85% Trebbiano și 15% Malvasia. De la crama La Tognazza, creată de actorul italian Ugo Tognazzi, a venit un vin deosebit, Tapioco, din Chardonnay și Bellone. Vinurile albe vrâncene au fost reprezentate de un Sauvignon Blanc 2009 de la Vingex, o superbă Fetească Regală de la Tenuta Odobești și trei vinuri de la Casa Ochean, Sauvignon Blanc din 2014 și 2016 precum și o Fetească Regală de la Cârligele. Cele două vinuri Sauvignon Blanc au arătat și diferența pe care o oferă vechimea plantației, clona folosită, gros sau petit Sauvignon. Preferat a fost Sauvignon Blanc din 2016, un gros Sauvignon de la Cotești, dintr-o plantație de aproape 60 de ani. Surpriza vinurilor albe, apreciat în unanimitate, a fost Feteasca regală de la Tenuta din gama „Poesie di Raffaello”. De altfel, Carmelo Zgandurra a subliniat că soiurile Fetească Albă sau Fetească Neagră sunt „cartea de vizită a României”. „Toată lumea o recunoaște imediat”, a spus somelierul italian despre Feteasca românească. Un motiv pentru ca producătorii de vinuri să înțeleagă și să promoveze mai mult soiurile românești, uitate prea repede în goana după soiuri internaționale.
    Au urmat vinurile roșii. Două vinuri, Un buon bastardo și Tubbo, au fost de la Cantina Gaffino, la care s-a simțit că sunt încă prea tinere pentru degustare. O surpriză plăcută a fost Antani de la Tognazza, din struguri Syrah și Cabernet Franc. Vinul a fost prezentat de ambasadorul cramei, jurnalistul italian Andrea Mariani. Roșiile vrâncene au fost monovarietale, Casa Ochean și Vingex prezentând câte o Fetească Neagră și un Cabernet Sauvignon.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?