Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Arest preventiv pentru frații din Ploscuțeni acuzați de proxenetism, trafic de persoane și trafic de minori


Magistrații Tribunalului Bacău au dispus arestarea preventivă a celor doi frați din Ploscuțeni, și a încă trei persoane, pe care le acuză de comiterea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Decizia nu este definitivă. „Admite propunerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organinizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău: (…) dispune arestarea preventivă a inculpatilor – COCIAÅž VIOREL-MARIAN, – PANAITE CONSTANTIN – CRISTIAN, – PAMFIL GABRIEL ALEXANDRU, -COCIAÅž PETRE IOAN, -DRAGOMIR NICULINA fiecare pe o durată de 30 de zile, de la 03.02.2017 la 04.03.2017, inclusiv, și emiterea mandatelor de arestare preventivă. (…) Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 03.02.2017, ora 16,30. JUDECATOR DE DREPTURI SI LIBERTATI”, este decizia judecătorilor de la Tribunalul Bacău.
Potrivit polițiștilor, cei doi frați din Ploscuțeni locuiesc fără forme legale în Bacău. Ei au fost reținuți joi de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău pentru trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, iar vineri au fost arestați preventiv. Anchetatorii spun că ei dețineau mai multe apartamente în Bacău, fiind efectuate în total 7 percheziții. În același dosar au mai fost arestate alte trei persoane, printre care și o femeie, cu toții având vârste cuprinse între 33 și 42 ani. Potrivit oamenilor legii, aceștia își obligat victimele să practice prostituția în Austria, Germania și Italia.
Procurorii DIICOT spun că cei cinci au acționat în perioada 2014-2017. Potrivit DIICOT, grupul infracțional a acționat pe două paliere, unii dând victimelor posibilitatea de a lucra ca agenți de vânzare a soluțiilor pentru ochelari, în prima fază, după care le ofereau locuri de muncă în străinătate, iar ceilalți apelau la metoda „loverboy”.

„La data de 02.02.2017 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților COCIAÅž VIOREL-MARIAN, PANAITE CONSTANTIN – CRISTIAN, PAMFIL GABRIEL ALEXANDRU, COCIAÅž PETRE IOAN și DRAGOMIR NICULINA, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014 – 2017, inculpații Cociaș Viorel-Marian, Panaite Cristian Constantin, Cociaș Viorel Marian, Pamfil Gabriel Alexandru și suspecții A. C. și M. A au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii într-un mod coordonat și eficient a unor infracțiuni de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, constând în racolarea de pe teritoriul României a unor persoane de sex feminin, urmată de determinarea acestora la practicarea prostituției în Austria, Germania și Italia. S-a reținut că o ramură a grupului infracțional, formată din inculpații Panaite Constatin Cristian și Pamfil Gabriel Alexandru, a realizat recrutarea victimelelor prin inducere în eroare, acestora fiindu-le oferită, într-o primă fază, posibilitatea de a activa ca agenți de vânzare a soluțiilor pentru ochelari, în cadrul unor campanii ce se desfășoară itinerant în mai multe centre comerciale de pe teritoriul României, pentru ca mai apoi, să le fie prezentată oportunitatea unor locuri de muncă bine plătite în Austria.
Cealaltă ramură a acționat pe teritoriul județului Vrancea, recrutând persoane de sex feminin din mediul rural, având o slabă instruire și aflate într-o stare de adâncă vulnerabilitate economică. Suspectul M.A., liderul acestei ramuri, a fost sprijinit în activitatea infracțională de către de frații săi, inculpații Cociaș Viorel Marian și Cociaș Petre Ioan, iar ulterior li s-au asociat și alți inculpați care au adoptat în timp diverse roluri în cadrul grupului. Membrii acestei ramuri și-au recrutat victimele prin metoda «Loverboy», ceea ce presupune crearea și consolidarea unui puternic atașament afectiv și generarea unor mecanisme de condiționare emoțională ce aduc victima într-o stare de subordonare totală față de traficant. Victimele recrutate de către membrii grupați în cadrul celor două ramuri, erau transportate pe teritoriul Austriei și exploatate prin intermediul unei filiere unice. Inculpatul M. A. a ocupat un loc cardinal în angrenajul infracțional acesta asigurând practic operaționalizarea obiectivelor grupului prin contactele stabilite în cadrul mai multor stabilimente de pe teritoriul Austriei, în care se practică legal prostituția.
 Astfel, suspectul M. A. a primit pe teritoriul Austriei victimele recrutate de către ceilalți membri ai grupării, după care le-a plasat în diverse cluburi de tip «Saună». Cu ajutorul fratelui său, inculpatul Cociaș Petre Ioan, a asigurat supravegherea activităților de prostituție și colectarea sumelor de bani, care mai apoi erau fie transferate prin intermediul serviciilor financiare specializate, fie erau transportate în numerar în România, de către membrii grupului. Până în acest moment al urmăririi penale au fost identificate un număr de 13 de persoane de sex feminin care au fost fie obligate să practice prostituția pe teritoriul Austriei, fie determinate și mai apoi ajutate de către membrii grupării să desfășoare această îndeletnicire. Inculpații au fost prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. La activități au participat și jandarmi.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”
, se arată într-un comunicat al DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?