Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Un bebeluș de 6 luni a murit după ce a fost diagnosticat cu meningită TBC


Județul Vrancea a înregistrat 30 de cazuri de meningită, în anul 2016. Potrivit specialiștilor, un bebeluș de 6 luni a murit din cauza meningitei TBC. „Dintre acestea, 12 cazuri au fost de meningită meningococică, 7 cazuri de meningită virală, 8 cazuri de meningită bacteriană și 3 cazuri de meningită TBC. Un copil de 6 luni a murit din cauza meningitei TBC”, se arată în situația întocmită de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea cu privire la situația infecțiilor meningococice pe anul 2016.
    Meningita se definește prin inflamarea membranelor ce învelesc creierul și măduva spinării. Cauzele pot fi de natură microbiologică și includ bacteriile, virusurile, fungii și paraziții. Prin gravitatea sa, meningita reprezintă o principală urgență în bolile infecțioase și ocupă un loc important în rândul urgențelor medicale.     Meningita, în funcție de vârstă și gravitate, poate prezenta risc de deces sau de vindecare cu sechele. În cazul meningitei meningococice debutul este brusc cu febră, cefalee, vărsături și instalarea sindromului de contractură meningiană. Sechelele constau în crize de comițialitate, deficit intelectual, hidrocefalie, surdomutitate, cecitate, tulburări endocrine. Spre deosebire de alte tipuri de meningită, meningita virală se manifestă cel mai puțin violent, neexistând sechele neurologice, sau cefalee persistentă după vindecare. De multe ori, spitalizarea nu este necesară. Vaccinarea este o metodă eficientă de prevenire a dezvoltării complicațiilor neurologice, mai ales în cazul copiilor.
    Meningita bacteriană este o infecție gravă a lichidului din măduva spinării provocată de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul). Aceasta este o infecție rară și foarte periculoasă. Poate fi transmisă prin intermediul secrețiilor nazale și a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecțiuni ale creierului sau chiar deces. Meningita tuberculoasă este provocată de bacilul Koch și are o evoluție rapidă, ce se poate solda cu decesul bolnavului.     Tratamentul în cazul acesteia este pe bază de antibiotice cu acțiune antituberculoasă și durează aproximativ șase luni, până la normalizarea lichidului cefalorahidian. Vârsta bolnavului și durata infecției în organism influențează evoluția bolii. Bolnavul cu acest tip de meningită acuză dureri de cap, febră în creștere progresivă, frisoane, și ulterior stare de rău general: apar vărsăturile, convulsiile și tulburările de comportament.
    Pentru a preveni îmbolnăvirea de meningită, este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă importanța administrării vaccinurilor necesare. Nu toate tipurile de meningită pot fi prevenite prin vaccinare, însă vaccinarea este un mod eficient de profilaxie. Profilaxia pe termen scurt cu antibiotice reprezintă o altă metodă de prevenție, în special în cazul meningitei meningococice. Tratamentul profilactic cu antibiotice poate reduce riscul de a contracta boala în cazul contactului direct cu persoana bolnavă, dar nu asigură protecție împotriva infectărilor ulterioare.
    Diagnosticul de meningită este stabilit, sau exclus, în urma efectuării unei puncții lombare.
  sc letal sau de

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?