Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Măsuri pentru simplificarea acordării ajutorului social, alocației de susținere și a ajutorului de încălzire


Obținerea ajutorului social, alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului de încălzire va fi mult mai facilă, ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 93/2016, pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistență socială. Potrivit celor spuse de Mihai Ciobotaru, directorul Serviciului Public Local de Asistență Socială din cadrul Primăriei Focșani, actul normativ prevede, în principal, solicitarea concomitentă a celor trei beneficii în situația în care persoana/familia întrunește condițiile de eligibilitate pentru toate, inclusiv ca perioadă de solicitare, având în vedere că ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă numai în perioada sezonului rece. „Ordonanța mai prevede luare în considerare a documentelor doveditoare depuse pentru unul din beneficii, dacă pentru celelalte întrunirea condițiilor de eligibilitate se produce ulterior stabilirii dreptului inițial. Spre exemplu, inițial se stabilește dreptul la ajutorul social și ulterior apare un copil în familie și se solicită alocația pentru susținerea familiei. A fost eliminată prevederea, în cazul ajutorului social, a prezentării din 3 în 3 luni a adeverinței de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), și reglementată verificarea situației persoanelor apte de muncă numai pe baza listelor și informațiilor furnizate de AJOFM, respectiv de Inspectoratul Teritorial de Muncă”, a declarat Mihai Ciobotaru, directorul SPLAS Focșani.
    Reluarea în plată din oficiu a drepturilor suspendate, dacă din verificările efectuate nu rezultă situații de modificare sau încetare a acestora este o altă prevedere a actului normativ, act care elimină, totodată, din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzire, a tuturor burselor școlare, a bursei profesionale și a stimulentului educațional. „Ordonanța modifică condițiile de eligibilitate în cazul alocației pentru susținerea familiei în sensul acordării acestui drept și în situația în care unul dintre copiii de vârstă școlară nu urmează cursurile de învățământ, similar și în cazul celor care pe parcursul semestrului școlar înregistrează peste 20 de absențe nemotivate. De asemenea, introduce, prin normele metodologice de aplicare, a unui formular de cerere simplificat pentru solicitarea ulterioară a unuia din drepturi”, a detaliat Mihai Ciobotaru.
    Termenul de actualizare a normelor metodologice pentru acordarea ajutorului social, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzirea locuinței este 1 aprilie 2017.

Până la modificarea normelor, beneficiile sociale se solicită cumulat sau individual

    Stabilirea drepturilor de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei și a ajutorului de încălzire se face, potrivit informațiilor furnizate de Mihai Ciobotaru, directorul SPLAS Focșani, „cu respectarea noilor prevederi ale art. 8 alin.(1) din Legea nr. 416/2011 și ale art. 8 și art. 27  din Legea nr. 277/2010, începând cu drepturile lunii ianuarie 2017 atât pentru noile solicitări de drepturi cât și pentru cele aflate în plată. Pentru drepturile aflate în plată, în ceea ce privește recalcularea/modificarea cuantumului beneficiului în noile condiții, OUG nr. 93/2016 prevede un termen de 60 de zile, ceea ce ar însemna ca în luna aprilie 2017 aceste drepturi să fie stabilite în noul cuantum, inclusiv cu diferențele de cuantum rezultate pentru lunile anterioare începând cu luna ianuarie 2017. Până la modificarea normelor metodologice, drepturile de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei și ajutor de încălzire se solicită cumulat sau individual, după caz, în baza formularului de cerere prevăzut în anexa nr. 1 la normele metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001”.
    În funcție de situația existentă la nivelul fiecărei autorități a administrației publice locale, drepturile pot fi stabilite fie prin dispoziție comună pentru toate drepturile solicitate de o familie, fie separat pentru fiecare beneficiu în parte. „În privința obligației beneficiarului de a depune declarația pe propria răspundere din 3 în 3 luni, această reglementare fiind abrogată nu mai constituie caz de suspendare ceea ce conduce, pentru drepturile stabilite anterior, la reluarea drepturilor prin dispoziția primarului și reluarea plății prin decizie a directorului executiv al AJPIS, cu excepția situațiilor în care s-au înregistrat situații de încetare a dreptului. Reluarea drepturilor se efectuează tot cu luna ianuarie 2017″, a precizat directorul Mihai Ciobotaru.
    Ca urmare a faptului că persoanele apte de muncă nu mai trebuie să prezinte din 3 în 3 luni adeverință de la AJOFM, și în această situație plata ajutorului social trebuie să fie reluată. Există însă o condiție, și anume aceea ca Agenția de Plăți și Inspecție Socială să verifice dacă aceste persoane nu au refuzat un loc de muncă oferit, sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională.

Documente mai puține la dosar

    În situația în care familia/persoana singură este în plata unuia dintre drepturile de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei sau ajutor de încălzire și solicită un altul dintre acestea, până la aprobarea modificării normelor metodologice, pentru stabilirea noului drept se vor solicita numai documente care să ateste modificarea componenței familiei sau a veniturilor, dacă este cazul. „Spre exemplu, o familie formată din soț și soție (sau concubini – n.r.) este beneficiară de ajutor social. Ulterior, în această familie se naște un copil și se solicită alocație pentru susținerea familiei. Dacă familia, la data solicitării alocației pentru susținerea familie, este beneficiară de ajutor social, ca document justificativ va fi solicitat numai copia certificatului de naștere al copilului. Pe baza acestor noi date se va recalcula și cuantumul ajutorului social și se va stabili un nou drept pentru familia cu 3 persoane. Dacă nu solicită alocație de susținere pentru că nu s-a născut un nou copil, și se solicită ajutorul de încălzire, nu mai sunt necesare documente justificative, calitatea de beneficiar de ajutor social calificând familia și la ajutorul pentru încălzire”, a exemplificat Mihai Ciobotaru, directorul SPLAS Focșani. De asemenea, el a atenționat asupra faptului că oricum, titularul dreptului are obligația de a comunica orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor membrilor acesteia. „De asemenea, atragem atenția și asupra faptului că în situația în care sunt suspiciuni cu privire la datele furnizate de solicitanți, poate fi efectuată ancheta socială de către SPLAS sau efectuarea de verificări de către inspectorii sociali”, a mai  arătat Mihai Ciobotaru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?