Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Subofițer operativ principal Ionuț Țoca din cadrul Postului de Jandarmi Montan Lepșa

Pentru mulți dintre noi, părinții devin modele în viață. Atrași de pasiunile sau profesiile lor, când suntem mici, ne dorim să devenim la fel ca ei sau chiar mai buni. Astăzi vom afla povestea plutonierului Ionuț Țoca, subofițer operativ principal și șofer în cadrul Postului de Jandarmi Montan Lepșa. Originar din Focșani, jandarmul spune că mare pare din copilărie și-a petrecut-o la țară, atât la bunicii de la Lepșa, cât și la cei de la Vulturu. Se mândrește cu faptul că a avut o copilărie „străveche”, în care a putut să se bucure de simplitatea jocurilor specifice vremii. Datorită tatălui, care a fost dintotdeauna pasionat de munte, Ionuț Țoca a descoperit că-i place să meargă pe munte, că nu se teme de animalele sălbatice și că nimic nu se compară cu priveliștea pe care i-o oferă natura.

Deși a absolvit Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani, profil Electronică și automatizări, vrânceanul a ales să nu profeseze în acest domeniu. A urmat în schimb diverse cursuri de formare sau perfecționare, terminând chiar o postliceală de 3 ani de tehnician optician”. Destinul îi pregătise însă o altă surpriză. În 2008 am participat la examenul pentru postul de dispecer în cadrul ISU Vrancea, având și o diplomă necesară pentru ocuparea acestei funcții. Perioada dintre anii 2008 -2011 a fost una frumoasă. M-am dedicat armei pompieri și mi-am dat interesul pentru perfecționare și ajutorul oferit oamenilor în cele mai năpăstuite momente. M-am aflat sub îndrumarea comandantului Secției de Pompieri Adjud, domnul lt. col. Balla Viorel, pe care l-am apreciat și l-am stimat, iar cu efortul colegilor în fața cărora mă înclin în semn de respect, am reușit să-mi fac meseria bine. Eram încântat de uniformă încă de mic. Atât tatăl meu, care a fost cadru militar la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, cât și mama și fratele, mi-au fost modele demne de urmat și mulțumită lor sunt persoana de azi”, spune plutonierul Ionuț Țoca.

Lungul drum către uniforma de jandarm montan

După patru ani în care a activat ca dispecer la Secția de Pompieri Adjud, din cauza crizei din 2011, în cadrul inspectoratului au avut loc o serie de restructurări, iar plutonierul Ionuț Țoca a trebuit să-și caute un alt loc de muncă. „Am reușit în cele din urmă să mă angajez la un magazin de telefonie mobilă în Focșani, unde am lucrat din 2012 până în 2019”, spune vrânceanul. Cu toate acestea, dorința de a îmbrăca din nou haina militară l-a determinat să participe de fiecare dată la examenele pentru posturile scoase la concurs de ISU Vrancea.

În noiembrie 2020, a aplicat pentru un post de jandarm montan scos la concurs de Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Vrancea, și astfel, de aproape doi ani face parte din familia jandarmilor vrânceni. „Din 2020 fac parte din colectivul Postului de Jandarmi Montani Lepșa sub îndrumarea șefului de post, domnul Valentin Aguridă, pe funcția de subofițer operativ principal și șofer. Sunt o persoană activă și patrulele pe traseele montane sunt partea cea mai dragă mie din meserie pentru că-mi oferă posibilitatea de a mă deconecta de agitația zilnică. Cu toate acestea, sunt zile în care natura își revendică teritoriul și atunci trebuie să fim pregătiți să intervenim și să colaborăm și cu celelalte structuri, ca în situația oamenilor blocați pe râul Zăbala din localitatea Năruja, situație cunoscută deja în presă. În rest, activitățile pe care le desfășurăm în cadrul jandarmeriei montane sunt diverse, de la ecologizarea mediului, la participarea la evenimente de plantare și populare cu pești, eliberarea urșilor din capcane sau îndepărtarea acestora din zonele locuite, până la acordarea primului ajutor”, explică Ionuț Țoca.

Uneori, este nevoie doar să fii om…

Uneori, oamenii în uniformă ajung „îngeri păzitori” pentru semenii aflați în situații dificile. În luna februarie a acestui an, în timp ce se afla în patrulare alături de plt. adj. Valentin Aguridă, plt. Ionuț Țoca a observat un bătrân căzut pe trotuar. Imediat, cei doi au coborât din mașină și au mers să-i acorde primul ajutor bătrânului. „Nea̕ Ion, un bătrânel în vârstă de aproximativ 80 de ani, era plin de sânge și încerca să se ridice. L-am ajutat, l-am pansat, pentru că port mereu trusa de prim ajutor după mine, apoi, împreună cu colegul meu, l-am dus acasă. Am aflat că plecase de acasă spre magazin, de unde voia să-și cumpere pâine și bomboane. L-am lăsat în grija familiei și am mers noi să-i facem cumpărăturile, când ne-am întors, nu știam cum să ne mulțumească”, își amintește plt. Ionuț Țoca.

Fapta sa nu a rămas nerăsplătită, astfel că, „în semn de apreciere și recunoștință pentru spiritul civic și implicarea de care a dat dovadă, în data de 23 februarie 2022, la intervenția din localitatea Tulnici, când a acordat primul ajutor unei persoane căzute pe stradă”, plutonierul Ionuț Țoca a primit o diplomă de merit din partea ISU Vrancea. „Nimic din această meserie nu se poate face fără ajutorul oamenilor care ne înconjoară, fără suportul colegilor. Mulțumesc tuturor persoanelor care fac sau au făcut parte din viața mea, celor cu care am colaborat de-a lungul timpului și fără de care… cred că e valabil pentru noi toți… nu ne-am fi putut forma o identitate, o înțelepciune în gândire, nu am exista și nu ne-am modela în continuare, a mai adăugat jandarmul.

Din punct de vedere profesional, plt. Ionuț Țoca își dorește să meargă la toate cursurile de perfecționare în cadrul Jandarmeriei Române, să reprezinte cu onoare uniforma pe care o poartă și să-și ducă la îndeplinire toate atribuțiile de serviciu. Din punct de vedere personal, jandarmul își propune să exploreze cât mai mult atât zona montană din Vrancea, cât și cea din țară, poate chiar și de peste hotare, să-și depășească limitele, să se bucure în continuare de plimbările cu bicicleta și de jocurile de Airsoft, „un sport cu misiuni sau scenarii cu tentă militară”, pe care l-a descoperit în urmă cu câțiva ani.

Îi dorim plutonierului Ionuț Țoca mult succes în activitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?