Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO și GALERIE FOTO : Medicul Cocioabă, inginerul Detry, sportivii Adrian Alaci și Adrian Croitoru, cetățeni de onoare ai Focșaniului



Medicul diabetolog Gheorghe Cocioabă și inginerul geolog Teodorescu Constantin Detry au primit titlul de cetățean de onoare post mortem al municipiului Focșani. Proiectele de hotărâri au fost aprobate ieri, în ședința ordinară a Consiliului Local Focșani, diplomele fiind acordate membrilor de familie prezenți în sală. Gheorghe Stancu Sotir, nepotul inginerului Detry, care a murit anul trecut la Paris, a mulțumit consilierilor locali. „Vă mulțumesc dumneavoastră, cei care astăzi acordați titlul de cetățean de onoare inginerului geolog Teodorescu, fiul acestui oraș, cel care a fost și încă mai este considerat unul dintre cei mai mari geologi ai României și ai lumii. Simt în acest moment un nou imbold pentru a duce mai departe o lucrare începută, o monografie a vieții lui în care îi prezint activitatea dar și o monografie cu cei peste 50 de focșăneni și vrânceni care sunt membri ai Academiei Române”, a spus Gheorghe Stancu Sotir.
    Născut la Focșani, Teodorescu Constantin Detry a început în 1937 cursurile Liceului Unirea și ulterior, a absolvit Liceul Militar din Iași ca șef de promoție. Cariera profesională este impresionantă. A fost Expert ONU, șeful Sectorului de Resurse Minerale, Comisia Economică pentru Africa din Addis Abeba, Etiopia și a avut contribuții esențiale la descoperirea de zăcăminte importante de petrol și gaze precum cele de la Èšicleni, Platforma Moesiană, Districtul Prome din Birmania, zăcăminte de gaze în Columbia. A realizat evaluarea resurselor de petrol și gaze ale României, dar și în țări precum Birmania, Gabon, precum și proiecte multinaționale ONU în domeniul dezvoltării resurselor naturale. Recunoașterea meritelor a venit, în 1963, când a primit Premiul de stat al României pentru dovedirea Platformei Moesice ca o nouă și importantă platformă petrolieră prin descoperirea de zăcăminte industriale de țiței și gaze.

    Mai cunoscut vrâncenilor este medicul diabetolog Gheorghe Cocioabă. Acesta a înființat Compartimentul de Diabet Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Spitalului Județean. A instruit personalul medical pentru îngrijirea bolnavilor în spital și în ambulatoriu. Datorită activității medicului Cocioabă, bolnavii diabetici din Vrancea, din municipiul Focșani sunt înregistrați în Registrul Național de Diabet participând la toate programele naționale de diabet. „Mulțumesc domnului primar, municipalității, tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Familia este bucuroasă pentru că la doi ani de la trecerea în neființă a tatălui meu îi sunt recunoscute meritele și munca depusă de-a lungul anilor în slujba pacienților”, a spus Adrian Cocioabă, fiul regretatului doctor. Primarul Cristi Misăilă a amintit că doctorul Cocioabă a înființat din 2014 o Asociație a Copiilor și Tinerilor cu Diabet Zaharat din Vrancea și anual organiza serbarea Pomului de Crăciun. De asemenea, consilierul local Radu Nițu a propus ca la nivelul municipiului să fie creată o comisie pentru ca acest titlu de cetățean de onoare se fie acordat personalităților focșănene astfel încât să li se recunoască meritele cât încă mai sunt în viață.

Adrian Alaci și Adrian Croitoru au primit placheta, respectiv, diplomă și placheta de cetățeni de onoare ai Municipiului Focșani!

Adrian Alaci și Adrian Croitoru, două mari personalități ale sportului vrâncean și românesc, au primit, din partea Municipiului Focșani, în ședința din 22 decembrie 2016 a Consiliului Local al Municipiului, titlul de cetățeni de onoare.
Ieri, în prima ședință din acest an a Consiliului Local al Municipiului, primarul Cristi Valentin Misăilă le-a înmânat lui Adrian Alaci și Adrian Croitoru diplomele și plachetele de cetățeni de onoare, în aplauzele asistenței. Pe diploma de Onoare primită de fostul mare campion al judoului românesc și mondial se flă înscrisul „Prin Hotărârea Consiliului Local din 22 decembrie 2016, se acordă titlul Cetățean de Onoare al Muncipiului Focșani sportivului Croitoru Adrian, personalitate de recunoaștere națională și internațională în domeniul sportului, care a contribuit la buna imagine a Municipiului Focșani pe plan național și internațional” . Semnează, Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă.

Antrenorul unor mari performeri în tir, Adrian Alaci, a primit Diploma de Onoare în ședința din 22 decembrie 2016 a Consiliului Local, atunci când Adrian Croitoru nu a putut fi prezent. Pe plachatele primite aseară, se află același înscris:”Municipiul Focșani conferă titlul de Cetățean de Onoare „antrenorului emerit Adrian Alaci, respectiv, sportivului Adrian Croitoru, pentru meritele care sunt înscrise și pe diplome.   
Reamintim că antrenorul Adrian Alaci a dat tirului românesc și celui mondial pe Alin Moldoveanu, devenit Campion Olimpic la Londra, în 2012. Un alt fost elev al antrenorului Adrian Alaci, Alin Năstasă, este component al lotului național al României. Olimpiu Marin, un alt țintaș plecat de la Focșani, a fost component al lotului național și cel olimpic, clasat pe locul 11 la Olimpiada de la Barcelona, în 1992. Iar Daniela Toader a făcut parte din lotul național al României.
Adrian Alaci a onorat sportul și orașul în care a trăit și pregătit mari campioni, pregătește și acum, la Poligonul de tir din Focșani actuali campioni la juniori și viitori mari performeri ai tirului românesc!          
Adrian Croitoru a fost inițiat în judo la Focșani de profesorul Gavril Dondaș, după care, plecat spre marea performanță, a obținut 11 titluri de campion național, două titluri de campion balcanic, cinci medalii la campionatele europene, trei medalii de bronz la campionatele mondiale. A participat la două olimpiade de vară unde s-a clasat de fiecare dată pe locul al cincilea și a câștigat Cupa Mondială la Paris, Budapesta, Roma, New York, Seul, Bonn, Varșovia, București, Praga.
Adrian Croitoru este o prezență constantă și activă la competițiile de judo de nivel național și internațional care au loc în Focșaniul de unde a plecat spre marea performanță! Iar primarul Cristi Valentin Misăilă i-a spus că în Municipiul îl așteaptă în continuare la marile întreceri de judo care vor avea loc la Focșani! 

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?