Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO și GALERIE FOTO : Unitate și consens pentru interesele românilor, mesajul transmis de la Focșani mai marilor națiunii


Câteva mii de vrânceni au participat, ieri, la manifestările prilejuite de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. La evenimente au fost prezenți miniștri, parlamentari, președinți de consilii județene, reprezentanți ai Curții Constituționale, ambasadorii Federației Ruse, Armeniei și Slovaciei. „Singura politică a mai marilor națiunii noastre și a tuturor celor care conduc instituții în țara noastră trebuie să o reprezinte politica consensului. Consens pe care trebuie să îl obținem doar la interesele românilor și nu la interesele străinilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

    Câteva mii de persoane au participat, ieri, la manifestările prilejuite de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. La evenimente au fost prezenți ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, ambasadorul Federației Ruse în România, Excelența Sa Valery Kuzmin, ambasadorul Armeniei, Excelența Sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Slovaciei, Excelența Sa Jan Gabor. Au mai participat arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Petre Lăzăroiu, judecător la Curtea Constituțională, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dîmbovița, Alin Manole, vicepreședintele Consiliului Județean Dîmbovița, Ionel Epure, vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, reprezentanți ai preșredinților de consilii județene Tulcea și Gorj. La manifestări au fost prezenți parlamentarii vrânceni Angel Tîlvăr, Dragoș Bîrlădeanu, Nicușor Halici, Mioara Boboc, primari ai comunelor și orașelor din Vrancea, consilieri județeni și municipali. De asemenea, la manifestări au fost prezente delegații din orașele Majdanpek din Serbia, Alytus din Lituania, Orhei din Republica Moldova și s-Hertogenbosch din Olanda.
    Manifestările au debutat la 15.30 cu un moment artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei” și Veta Biriș.  De la ora 16.00 a avut loc trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și fost intonat Imnul național de către Vlad Miriță, Felicia Filip, Sebastian Stan și Corul Pastorala. Între orele 16.05-16.30 a avut loc momentul evocator, „Unirea Principatelor Române” susținut de actorii Alexandru Bindea, Vlad Rădescu, Ion Haiduc, Sorin Francu, Ioan Isaiu, Bogdan Jianu, Aureliu Surulescu, Vlad Miriță, Sebastian Stan, Ion Dichiseanu.

Marian Oprișan: Aducem omagiul nostru celor care au făurit Unirea Principatelor

    Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene și totodată președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a ținut să mulțumească tuturor vrâncenilor prezenți la manifestări și le-a transmis mai marilor națiunii că românii nu au nevoie de ură, de vrajbă, de dușmănie, ci au nevoie de solidaritate, de pace și de înțelegere. Marian Oprișan a făcut apel la unitate și consens pentru interesele românilor și nu pentru interesele străinilor. „Vreau să mulțumesc tuturor vrâncenilor, care cu mic cu mare, ați venit azi în Piața Unirii din Focșani. Vrâncenii au mult respect față de istorie și întotdeauna, împreună, am putut să arătăm țării acest lucru. An de an la Focșani predăm cea mai importantă lecție de istorie a comunității noastre și a începutului României Mari. Această lecție pe care tinerii, copiii, noi părinții o oferim în fiecare an la Focșani cred că ar trebui mai cu tărie să o predăm începând de astăzi și mai marilor națiunii noastre. Mai marilor națiunii noastre cărora le transmitem de aici de la Focșani că România, că românii nu au nevoie de ură, de vrajbă, de dușmănie, de neînțelegere. Românii au nevoie de solidaritate, de pace și de înțelegere. Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că singura politică a mai marilor națiunii noastre și a tuturor celor care conduc instituții în țara noastră trebuie să o reprezinte politica consensului. Consens pe care trebuie să îl obținem doar la interesele românilor și nu la interesele străinilor”, a afirmat Marian Oprișan.
    Acesta a adăugat că pe albia istorică a Milcovului, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele României moderne. „În calitate de reprezentant al cetățenilor din Vrancea, urmași ai celor care în urmă cu 158 ani au cerut, într-un glas, Unirea Principatelor Române, vă spun bine ați venit la Focșaniul care astăzi este capitala tuturor românilor! Aici pe albia istorică a Milcovului a pus domnitorul Alexandru Ioan Cuza bazele României moderne! Aici, pe hotar aducem omagiul nostru celor care au făurit Unirea Principatelor și au crezut în România într-o perioadă guvernată de conflicte și divergențe. În urmă cu 158 ani, poporul roman, unit în gânduri și în simțiri, a ales calea către unitate și și-a impus voința de a trăi în același cuget și în aceeași simțire”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea.
    Marian Oprișan a susținut că și în prezent „conceptul de unire este la fel de relevant și important ca și atunci când românii și-au decis soarta!”. „Dar, iată că și astăzi, conceptul de unire este la fel de relevant și important ca și atunci când românii și-au decis soarta! Fie ca unirea să ne aducă împreună în jurul acelorași valori și tradiții care au culminat cu evenimentele de la 24 ianuarie 1859. Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătoarea tuturor românilor, a celor din țară dar și a celor de peste hotare, însuflețiți de aceleași aspirații pentru o Românie puternică! Astăzi stă în puterea noastră ca toți cetățenii care vorbesc și simt românește să trăiască sub același tricolor și să fie mândri că sunt români! Haideți ca pentru binele acestei națiuni, să dăm mână cu mână și să alegem calea cea dreaptă pentru români și pentru România – unirea în suflet și-n gândire! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea.
    Marian Oprișan i-a salutat pe elevii liceelor și colegiilor din Focșani care au fost prezenți la manifestări, respectiv colegiile „Al. I. Cuza”, „Unirea”, „Mihail Kogălniceanu”, „Edmond Nicolau”, „Ion Mincu”, „Valeriu D. Cotea”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret”.

„Toți să conștientizeze cât de important este să trăim în unire unii cu alții!”

    Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, a transmis mesajul său și al Patriarhului României, Prea Fericitul Părinte Daniel, din care a reieșit că ziua de 24 ianuarie ne oferă an de an prilejul de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru ajutorul și binefacerile oferite de-a lungul secolelor poporului român. „Unirea Principatelor a avut parte de un semn concret aici la Focșani în ziua de 5 februarie 1859 când domnitorul ales Alexandru Ioan Cuza a poposit în orașul unirii și a eliminat linia de separație a celor două provincii românești, Moldova și Èšara Românească. Acest lucru înseamnă că avem datoria să conștientizăm importanța moștenirii statale, culturale și spirituale pe care înaintașii ne-au lăsat-o după ce au apărat-o cu sânge și au apărat-o cu credință și jertfelnicie. Este momentul ca în astfel de zile toți să conștientizeze cât de important este să trăim în unire unii cu alții și să apărăm valorile pe care înaintașii noștri ni le-au transmis ca să le păstrăm și noi la rândul nostru chiar cu preț de sânge”, a spus Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian.

„Aici la Focșani, a început istoria modernității țării noastre!”

    Ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, a declarat că unirea a fost dorința românilor, dorință împlinită prin puterea solidarității de care poporul a dat dovadă. „Și astăzi avem nevoie să ne unim toate energiile și tot potențialul de care dispunem ca popor pentru a asigura României statutul demn și vocea puternică pe care le merită. Sunt onorat să particip alături de dumneavoastră pentru a aduce un omagiu patrioților care au deschis drumul României în drumul său de afirmare ca stat european. Istoria românilor este multimilenară și ne-ar putea spune că, aici, la Focșani, a început istoria modernității țării noastre. Prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la Iași și apoi la București, românii au arătat marilor puteri de atunci că idealul de unire al celor ce simțeau românește nu era un surogat lipsit de conținut, ci o năzuință legitimă”, a afirmat ministrul Gabriel-Beniamin Leș. Acesta a arătat că România are nevoie de continuarea proceselor de modernizare a statului, de solidaritate și de un trai mai bun pentru generațiile tinere. Gabriel-Beniamin Leș a spus că ziua de 24 ianuarie este și ziua de comemorare a celor care și-au sacrificat viața pe câmpul de luptă pentru independență, integritate și suveranitatea României „create în 1859 și întregite la 1 decembrie 1918”.
    Consilierul prezidențial  Sergiu Nistor a prezentat mesajul președintelui Klaus Iohannis în care se arată că Unirea Principatelor a fost un moment glorios în istoria României. „În aniversarea Unirii Principatelor și tradiționala Horă a unirii văd și simbolul unui angajament românesc pentru consolidarea proiectului european pe baza valorilor perene ale umanismului și toleranței, ale democrației pluraliste și statului de drept. Pentru toate acestea vă chem, dragi concetățeni, așa cum spune imnul zilei de astăzi, să învârtim hora frăției pe pământul României”, se arată în mesajul președintelui României.

Primarul Misăilă: Să urmăm exemplul de unitate al înaintașilor noștri!

    Și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a transmis un mesaj de unitate pentru focșăneni, vrînceni și români. „Unirea Principatelor Române reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria poporului nostru, o sărbătoare a celor ce simt românește și prilej de omagiere a vizionarilor care în 1859 făureau Mica Unire. În această zi de mare însemnătate pentru Orașul nostru, să urmăm exemplul de unitate al înaintașilor noștri și să cinstim prin acțiunile noastre aceste memorabile momente pe care le aniversăm de fiecare dată cu bucurie și emoție. La mulți ani, dragi focșăneni! La mulți ani, dragi vrânceni! La mulți ani, dragi români!”, se arată în mesajul primarului Cristi Misăilă.

Premierul Grindeanu: „Să îndrăznim să credem în români și în România!”

    Deși nu a fost prezent la Focșani, premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj în care se arată că ziua de 24 ianuarie reprezintă una dintre cele mai importante date din calendarul acestui popor, zi care a deschis calea unității naționale a poporului român. „Astăzi se împlinesc 158 de ani de la unul dintre cele mai vii momente din istoria neamului românesc: Unirea celor două Principate, Moldova și Èšara Românească, în urma alegerii unui singur domn, atât la Iași, cât și la București, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este începutul oficial al statului modern românesc, primul și cel mai important pas către crearea unei Românii a tuturor românilor, dar, în egală măsură, un moment al concordiei. Fără acest prim pas, care a dat românilor un cămin în jurul căruia să se adune, un stat care să-i reprezinte și să-i apere, nimic din ceea ce avea să se întâmple mai târziu nu ar fi fost posibil”, se arată în mesajul primului ministru.
    Sorin Grindeanu a făcut apel la solidaritate între români arătând că lumea este marcată de schimbări majore care vor afecta inclusiv țara noastră. „Ne mai desparte doar un an de Centenarul Marii Uniri din 1918. În aceste vremuri în care întreaga lume este marcată de schimbări majore, avem în continuare nevoie de solidaritate. Așa cum a fost nevoie în 1859, 1916, 1918 sau în 1989. O solidaritate clădită nu doar în jurul unor persoane sau instituții, ci mai ales în jurul unor valori și al unor obiective naționale. Tocmai de aceea, cred că între cetățenii României trebuie consolidate sau chiar reclădite noi punți. Între diversele regiuni ale țării trebuie întărite și înmulțite legăturile astfel încât România să respire într-un ritm unic al dezvoltării. Să îndrăznim să credem în români și în România! La mulți ani întru unitate!”, se arată în finalul mesajului semnat de prim ministrul Sorin Grindeanu.

Hora Unirii, dansată de vrânceni și de politicieni

    După alocuțiuni, oficialitățile prezente la eveniment s-au prins în celebra Horă a Unirii alături de vrânceni. Manifestările au continuat cu defilarea Gărzii de Onoare și s-au încheiat cu un concert de muzică populară și retragerea cu torțe. Cei prezenți la manifestări au primit din partea oficialităților fulare tricolore.

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?