Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Fostul polițist Maricel Vîrlan, ACHITAT pentru mai multe fapte de corupție. Curtea de Apel Galați i-a micșorat pedeapsa


Răsturnare de situație în cazul fostului polițist Marius Maricel Vîrlan, judecat pentru fapte de corupție. Curtea de Apel Galați l-a achitat, în apel, pentru mai multe infracțiuni penale, respectiv pentru două acuzații de abuz în serviciu, una de înșelăciune și una de luare de mită. Decizia este definitivă. „(…) Admite apelul declarat de inculpatul Vîrlan Marius Maricel. Desființează în parte, sentința penală (…) a Tribunalului Vrancea și în rejudecare: Descontopește în pedepsele componente pedeapsa rezultantă de 13 ani și 2 luni închisoare și 5 ani interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, respectiv de a ocupa o funcție publică și de a exercita activitatea de polițist aplicată inculpatului Vîrlan Marius Maricel. (…) achită pe inculpatul Vîrlan Marius Maricel pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) (persoană vătămată SC AMD Credit SRL Iași). (…) achită pe inculpatul Vîrlan Marius Maricel pentru infracțiunea de înșelăciune (…) (persoane vătămate Lupu Ana – Ecaterina și Lupu Eusebio – Costel). (…) achită pe inculpatul Vîrlan Marius Maricel pentru infracțiunea de luare de mită (…) (faptă din 14.09.2014). (…) achită pe inculpatul Vîrlan Marius Maricel pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) (persoană vătămată SC TRITAN HOME SRL Buzău)”, este decizia judecătorilor gălățeni. 

Pedeapsă micșorată

Instanța de fond, respectiv Tribunalul Vrancea, l-a condamnat, în decembrie 2015, la 13 ani și 2 luni de închisoare pentru comiterea a 15 infracțiuni, cele mai multe dintre ele de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. La Curtea de Apel Galați, pedepsa i-a fost micșorată la 9 ani, după ce a fost achitat pentru câteva dintre infracțiuni. „(…) contopește pedepsele principale aplicate în cauză inculpatului Vîrlan Marius Maricel de instanța de fond respectiv: 2 ani și 10 luni închisoare, 2 ani și 10 luni închisoare, 1 an și 4 luni închisoare, 4 luni închisoare, 2 ani și 10 luni închisoare, 2 ani și 10 luni închisoare, 1 an și 4 luni închisoare, 4 luni închisoare, 1 an închisoare, 2 ani și 10 luni închisoare, 2 ani și 10 luni închisoare, aplicând pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 10 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse (1/3 din 18 ani și 6 luni = 6 ani și 2 luni), astfel că pedeapsa principală rezultantă va fi de 9 ani închisoare. (…) inculpatul Vîrlan Marius Maricel va executa pedeapsa principală de 9 ani închisoare, precum și pedeapsa complementară de 5 ani interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, respectiv de a ocupa o funcție publică. (…) constată că la data pronunțării prezentei hotărâri încetează de drept măsura preventivă a controlului judiciar luată în cauză față de inculpatul Vîrlan Marius Maricel prin încheierea din 23.06.2016 a Curții de Apel Galați. Deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatului Vîrlan Marius Maricel durata arestării preventive și a arestului la domiciliu de la 28.01.2015 la 23.06.2016. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați. Definitivă. Pronunțată în ședință publică azi 12.01.2017”, se mai arată în decizia Curții de Apel Galați.

Și-ar fi însușit aur în valoare de 28.000 lei

    Polițistul a fost luat pe sus de procurorii DNA în luna ianuarie 2015, iar faptele ar fi fost comise în 2013 și 2014. Procurorii au arătat la momentul reținerii că în cursul anului 2013, Vîrlan ar fi efectuat controale la mai multe societăți comerciale, în timpul cărora fie a ridicat documente de evidență contabilă, precum și sume de bani, fără temei legal și fără a înregistra actul de control în evidențele poliției, fie a întocmit dosare penale pentru fapte care constituiau în realitate contravenții și a ridicat bani fără justificare legală și fără să îi depună la poliție. Pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale, a întocmit acte procesuale în fals și, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz.
    Procurorii anticorupție mai precizau că într-un alt dosar, în care polițistul a făcut cercetări, acesta a reușit să recupereze niște bijuterii furate. În loc să depună întreaga cantitate la Banca Națională, polițistul și-ar fi însușit o parte, în valoare de 28.000 lei. Ca să nu se afle ce a făcut, a întocmit în fals un proces verbal de predare – primire a bijuteriilor către părțile vătămate din dosar. Procurorii mai precizau că ar fi pretins și primit de la cumpărătorul unor bunuri furate suma de 200 lei pentru a nu mai continua cercetările față de acesta sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. De asemenea, ofițerul de poliție nu a înregistrat denunțul formulat privind săvârșirea unei infracțiuni de furt.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?