Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

ULTIMA ORĂ! Cutremur de 2,9 grade, în Vrancea, la câteva ore după cel de peste 5 grade pe scara Richter


 Un cutremur cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineața în zona seismică Vrancea, la ora 5:01, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc în județul Vrancea, la adâncimea de 91,1 kilometri. Localitățile cele mai apropiate de epicentru au fost Paltin — 5 kilometri, Focșani — 42 kilometri și București — 156 kilometri.
 Este al doilea cutremur produs miercuri dimineața, primul având loc tot în zona Vrancea, la ora 1:20, cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter. Adâncimea a fost de 97 de kilometri. Dacă, inițial, INFP anunța o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter, revizuită la 5,4 grade, acum pe site-ul institutului apare o magnitudine de 5,3 grade pe Richter și adâncimea de 98,9 kilometri. Acest seism s-a simțit în Bulgaria și Republica Moldova, conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM), fapt care conferă o intensitate a mișcării seismice de 5,5 grade.
 Cel mai important seism din acest an a avut loc loc pe 24 septembrie, la ora locală 2:11, tot în zona Vrancea, având magnitudinea de 5,3 grade pe Richter.
 Cutremurul produs miercuri dimineața este unul tipic din zona Vrancea și în general aceste cutremure nu prea au replici, a declarat Mircea Radulian, directorul științific al INFP. „Cutremurul a avut loc în zona Vrancea și a fost unul tipic pentru această zonă. Adâncimea la care s-a produse este, conform ultimei estimări, de 87 kilometri, iar magnitudinea 5,2 pe scara Richter, magnitudinea care exprimă mărimea lui, energia eliberată în focar. Seismul s-a resimțit în diferite locuri de pe teritoriul țării și afară cu diferite intensități. Intensitatea se măsoară pe scara Mercalli și arată modul cum este simțit el la suprafață și pot să fie în diferite locuri diferite intensități”, a explicat Radulian.
 Acesta a precizat că astfel de cutremure, considerate „moderate”, de obicei nu au replici, sau dacă au acestea sunt mici și a subliniat că „nu ne așteptăm la ceva mai puternic”. „În general cutremurele astea, noi le zicem moderate, nu prea au replici, sau dacă au, au puține. Nu este exclus să fie o replică, două, dar oricum, sunt mici și nu sunt importante. Nu ne așteptăm la ceva mai puternic. În zona respectivă a fost o activitate obișnuită. Nu este ceva ieșit din comun. Ne încadrăm într-o activitate obișnuită, zic eu, nu avem motive să ne speriem”, a spus Radulian.
 Potrivit acestuia, magnitudinea cutremurului a variat la agențiile din domeniu, deoarece „au date diferite, metode diferite, iar magnitudinea poate să difere de la o agenție la alta”. În ceea ce privește site-ul INFP, care s-a blocat imediat după producerea cutremurului, Radulian a menționat „o problemă tehnică”, la server.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?