Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Cumpără cartea audio „Fram, ursul polar” și vei dărui COPIILOR ORBI șansa de a citi!


Vrei să ajuți copiii nevăzători să citească și să învețe în școli de masă? Vrei să le oferi șansa de a avea un viitor la fel cu cel al copiilor tăi? Nu trebuie să faci altceva, decât să cumperi cartea audio „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu, pe care am înregistrat-o cu drag eu însămi, și pe care o poți cumpăra începând de astăzi, cu doar 15 lei, împreună cu ziarul „Monitorul de Vrancea”, de la toate chioșcurile și volanții noștri! Astfel, vei putea dărui copilului tău, de Moș Crăciun, acestă poveste și în același timp, vei ajuta la realizarea cărților și manualelor pentru copiii nevăzători, pentru că banii se vor folosi în acest scop! Este vorba de cărți și manuale atât de necesare acestor copii, ce vor putea fi realizate și în format audio-daisy cât și în Braille.
    Cartea audio „Fram, ursul polar” a fost realizată în cadrul Campaniei inițiate de Fundația „Cartea Călătoare” și „Monitorul de Vrancea”, sub genericul „Oferă unui nevăzător lumina cunoașterii!”. Cumpărând această carte audio tu, omule, vei contribui la înregistrarea altor titluri pentru copiii lipsiți de vedere! „Dacă ești cititor pasionat, nu se poate să nu înțelegi dorința nevăzătorilor de a avea acces la cultură! Ei au mai multă nevoie de lectură decât au oamenii obișnuiți, pentru că doar literatura le mai descrie lumea pe care ei nu o mai văd. Pentru nevăzători, lectura unei cărți este și o plăcere, dar și o ieșire din izolarea care îi deprimă”, este mesajul președintelui Fundației „Cartea Călătoare”, Mircea Bucur, cel care și-a dedicat întreaga viață facilitării accesului la informație, educație și nu numai a persoanelor cu deficiențe de vedere (http://www.fcc.ro/media/raport_anual/FCC_raport_la_20_de_ani.pdf).

Povestea realizării acestei cărți audio

    Cartea audio „Fram, ursul polar” are o durată finală de șase ore și 13 minute. Spun finală, pentru că înregistrarea ei a durat mult mai multe ore. Am înregistrat-o voluntar, pagină cu pagină, ori de câte ori prindeam o oră, două libere, în studioul de înregistrări al Fundației „Cartea Călătoare”, amenajat la sediul Secției pentru Copii a Bibliotecii Județene. Realizarea ei a durat, însă, aproape trei săptămâni. Pentru că, să vă povestesc: mai întâi tu, lectorul, te așezi în fața microfonului și citești. Desigur, uneori te bâlbâi, alteori mai sari câte un cuvânt, îl pronunți greșit sau nu îți iese exact intonația necesară. Și de fiecare dată trebuie s-o iei de la capăt, cu răbdare și mai ales, cu dragoste pentru cei cărora te adresezi. În cazul meu, copiii nevăzători pe care i-am cunoscut în vizitele făcute la școlile unde învață, și care m-au convins că niciun efort nu este prea mare pentru a-i ajuta să se bucure de cărțile copilăriei și să învețe la fel ca oricare alți copii.
    După ce termini de citit și înregistrat, iei folderele și le corectezi, așa încât lectura să curgă fără greșeală. Urmează apoi alte etape de procesare de care se ocupă ceilalți membrii ai Fundației „Cartea Călătoare”, etape care la fel, cer timp, multă atenție și dedicație. Cărțile audio astfel realizate sunt convertite apoi în format audio-daisy (www.cartidaisy.ro), care-i permite cititorului nevăzător să citească la fel ca un văzător, cu ajutorul playerelor Daisy: poate lăsa semn de carte, poate sări de la un capitol la altul, poate sublinia, poate relua pasaje, poate citi notele de subsol, poate răsfoi cartea așa cum facem și noi, văzătorii. 
    „Fram, ursul polar”, cartea audio pe care vă propunem s-o cumpărați, ajutând astfel la realizarea altor cărți și manuale pentru copiii orbi, nu este convertită în format audio-daisy. Ea poate fi ascultată pe orice player, de toți copiii și de ce nu, și de adulții care vor să se copilărească, amintindu-și această minunată poveste!

Cu doar 15 lei poți dărui o poveste copilului tău, dar și altui copil, nevăzător!

    Ștefania și Fernando au 11 ani și sunt în clasa a V-a. Marian are șase ani și este în clasa 0. Mircea are doar 5 ani și merge la grădiniță. Larisa are 7 ani și este în clasa a II-a… Pe ei, și pe mulți alții ca ei, i-am cunoscut personal. Copii deștepți, copii frumoși, sănătoși, copii care știu să râdă, să se joace, știu să se bucure și să copilărească la fel ca și oricare alți copii. Singura diferență dintre ei și prichindeii tăi, cititorule, este faptul că nu văd. S-au născut fără lumina ochilor. În județul nostru sunt 56 de copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere. La nivel de țară sunt peste 3000… Și acum, oprește-te o clipă și gândește-te: ce ai face tu dacă ai avea un copil orb, un frățior orb, un prieten orb? Ai vrea să învețe? Ai vrea să cunoască lumea în care cu toții trăim? Ai vrea să ducă o viață la fel de normală ca a oricăruia dintre noi?
    Atunci, ajută-ne să-i ajutăm! O poți face începând de azi și până la finele acestui an, cumpărând „Fram, ursul polar” de la oricare din chioșcurile și volanții „Monitorului de Vrancea”! Astfel, poți dărui o poveste copilului tău, iar cei 15 lei vor folosi la accesibilizarea altor povești și nu numai, pentru alți copii care au atâta nevoie de ele: copiii nevăzători!

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?