Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

CNAS): Nereguli la unii furnizori de servicii medicale de îngrijire la domiciliu


Vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, a declarat, joi, că echipele de control au descoperit nereguli la unii furnizori de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, în urma unor verificări efectuate în octombrie și noiembrie pentru intervalul 1 ianuarie 2015 – 30 septembrie 2016.
„Există anumite constatări legate de lipsa unor înscrisuri obligatorii ce trebuie întocmite și cuprinse în dosarele pacienților. (…) Totodată, există și anumite încălcări punctuale ale contractelor de furnizare de servicii (…). Vă rog să țineți cont de prevederile legale consemnate în contractul semnat cu Casa, respectiv cele referitoare la numărul maxim de servicii ce pot fi raportate de furnizorul de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, care trebuie să aibă în vedere următoarele — timp mediu de vizită la domiciliu pentru un pacient de o oră și program de lucru în medie de 8 ore pe zi pentru personalul care acordă servicii de îngrijiri medicale la domiciliu”, le-a spus Vulcănescu furnizorilor de astfel de servicii prezenți la o conferință în domeniu.
El a menționat că au fost constatări referitoare la facturarea lunară în vederea decontării de către CNAS a activității realizate conform contractelor de furnizare de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. „Au existat situații în care au fost suprapuneri de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu cu internări în regim de spitalizare continuă sau pentru pacienți decedați — acesta a fost un singur caz. Din verificarea concordanței dintre ora de validare cu cardul și ora consemnată în fișele zilnice de evidență a serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu pentru pacienții care au avut servicii de îngrijiri suprapuse cu internări în regim de spitalizare continuă s-au constatat neconcordanțe între ora validării cu cardul și ora consemnată în fișele zilnice de evidență a serviciilor respective și există totodată situații în care trebuia să se desfășoare la un punct de lucru ce nu a fost declarat la Casă”, a menționat Vulcănescu.
În altă ordine de idei, el a spus că va fi o creștere graduală a sumelor alocate pentru îngrijiri medicale la domiciliu. „Principalul motiv pentru care acest capitol de îngrijiri medicale la domiciliu nu s-a dezvoltat și în restul țării la fel ca în București a fost reticența conducerilor caselor de asigurări județene de sănătate asupra acestui capitol din buget și implicit bugetul alocat”, a opinat dr. Adrian Roșca, la conferința „Conștientizarea și eficientizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?