Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

A murit medicul Radu Florențiu, părintele Cardiologiei vrâncene, fratele cunoscutei realizatoare TV Lenormanda Florențiu


Medicul Radu Florențiu, întemeietorul secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, și fratele binecunoscutei realizatoare TV, Lenormanda Florențiu, a încetat din viață miercuri seară, la vârsta de 87 de ani. Trista veste a morții sale a îndoliat întreaga secție, pe care zeci de ani a condus-o, dar și pe toți cei care l-au cunoscut. Foști colegi, medici alături de care a lucrat, pe unii dintre ei chiar inițiindu-i în domeniul Cardiologiei, regretă trecerea sa la cele veșnice, rememorând cu drag clipe petrecute alături de cel care le-a fost mentor și coleg.
    Doctorița Cristina Benguș, medic cardiolog, prima dintre cei care au lucrat alături de doctorul Radu Florențiu, la începuturile secției de Cardiologie, ne-a spus că a fost un om și un medic deosebit, mereu în pas cu evoluția medicinei, de la care  puteai învăța multe despre autodisciplină și dragostea de profesie. „A fost printre primii medici interniști din țară care a făcut specializarea de Cardiologie și a înființat secția de Cardiologie în Focșani. A fost un om cu o cultură și o erudiție deosebite. Era un om deosebit și ca putere de muncă și ca disciplină, dar și ca om care știe să organizeze o echipă. Ca medic a fost apreciat de foarte multă lume din județul nostru. A fost întotdeauna pentru creșterea nivelului secției. Eu am fost printre primii colaboratori ai dumnealui, totdeauna am participat împreună la sesiuni științifice, am făcut lucrări științifice împreună. Împreună am lucrat 13 ani, până la pensionarea dumnealui, diferența de vârstă între noi fiind de 18 ani. După pensionare, o perioadă de timp a mai lucrat în cabinetul particular, împreună cu soția sa,  care i-a fost medic șef de laborator. Spitalul Județean s-a deschis din anul 1972, dar dumnealui deja făcuse o celulă, un început de secție, în spitalul vechi, în cadrul secției de Interne. La deschiderea Spitalului Județean, secția de Interne s-a separat organic de secția de Cardiologie, iar dumnealui a lucrat la cârma acestei secții 20 de ani. Era un om extrem de conștiincios, extrem de  riguros, pacienții l-au iubit pentru că au văzut profesionalismul și respectul său față de om. Prezența dumnealui în secția Interne-Cardiologie la început, când secțiile nu erau încă separate, a fost o emulație pentru toată lumea, ca să țină pasul cu cuceririle cele mai actuale ale științei. Era un om ultrainformat. A fost primul care mi-a atras atenția asupra importanței erei digitale, care a venit și fără de care nu se mai poate. Cunoștea ecocardioscopia mai bine decât un om care a făcut cursuri de ecocardioscopie. Era avid să cunoască și să știe tot ce este nou și tot ce este actual”, ne-a spus doctorița Cristina Benguș.
    Pe lângă faptul că era renumit pentru calitățile și inițiativele sale ca medic, medicul Radu Florențiu s-a mai remarcat și prin corectitudine. Despre această corectitudine a sa ne-a vorbit medicul cardiolog Sebastian Toma, surprins și întristat să afle că fostul său coleg ne-a părăsit pentru totdeauna. „Îmi pare rău! Să odihnească în pace!  A fost deosebit de valoros din punct de vedere profesional. Cred că a fost un fel de părinte al Cardiologiei vrâncene. Era un om foarte corect și-și dorea ca și ceilalți să fie la rândul lor corecți. Am lucrat împreună pe puțin 15 ani, dacă nu chiar 20, apoi a avut o perioadă în care se cam îmbolnăvise și deși nu mai avea chiar plenitudinea forțelor, continua să fie un medic deosebit de bun, foarte bine pregătit profesional. Corectitudinea era elementul său distinctiv. Îmi pare rău să aflu această veste! Să odihnească în pace!”
    Părintele Cardiologiei vrâncene, așa cum majoritatea foștilor colegi și-l amintesc, a fost un medic care tot timpul și-a dorit să câștige cunoaștere, iar prin bogăția sa de cunoștințe medicale să poată crește toți colegii săi și implicit secția căreia i-a dat ființă. Doctorița Ana Bâcu, medic cardiolog, care de asemenea a lucrat  ani de zile alături de medicul Radu Florențiu, ne-a povestit că zilele acestea, fără să știe de ce, gândul i-a zburat la fostul său coleg. „Chiar mă gândeam zilele trecute la dumnealui, cred că a fost așa ca o chestie  telepatică. A fost un om deosebit din toate punctele de vedere. Pot spune, fără să greșesc, că a fost o personalitate accentuată. Era un perfecționist, foarte bine pregătit profesional și dornic să facă tot timpul ceva. Căuta să antreneze pe toți cei care erau în jurul dumnealui și poate că nu reușea întotdeauna să facă ce-și dorea. Din cauza asta avea momente când devenea puțin trist și abătut. Majoritatea provenim din medici interniști, cu o pregătire mai largă decât cei care se formează acum și într-un fel lucrurile s-au schimbat, dar dumnealui a încercat tot timpul să fie în pas cu evoluția științei”.     Cardiologul s-a stins din viață chiar în secția pe care a înființat-o.
    Sora doctorului, cunoscuta realizatoare TV Lenormanda Florențiu, ne-a spus că a fost sunată miercuri seară în jurul orei 22.00 de doctorița Benguș care i-a dat trista veste. Trupul neînsuflețit al medicului Florențiu va fi depus la Biserica de la cimitirul Sf. Dumitru din Bahne, acolo unde doctorul va fi și înmormântat duminică.

    Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe doamnei profesoare Lenormanda Florențiu și întregii familii îndoliate.
                    Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?