Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Persoanele asistate, scandalizate de majorarea contribuției de întreținere în centre


Persoanele asistate în centrele rezidențiale din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea sunt alarmate de faptul că s-a majorat substanțial contribuția lunară de întreținere pe care ei sau aparținătorii trebuie să o plătească. Extrem de revoltați sunt mai ales beneficiarii acestor centre care sunt și angajați în muncă, chiar dacă numărul lor este foarte mic. Aceștia spun că dacă achită 900 de lei contribuție, în condițiile în care salariile lor sunt minime pe economie, nu mai rămân decât cu câțiva lei în buzunar! În această situație, o parte dintre ei sunt tentați să renuțe la slujbe, ca să nu mai figureze cu niciun venit, și să muncească la negru. Astfel, contribuția va fi suportată de Stat, iar ei vor rămâne și cu ceva bani în buzunare.
    Actul normativ care a stabilit majorarea contribuției lunare de întreținere de la 600 la 900 de lei este Ordinul nr. 1887/2016. Elvis Lefter, unul din beneficiarii Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională (CITO) Odobești, care, deși are o deficiență locomotorie este angajat și câștigă un salariu, este de părere că acest Ordin conține aspecte neconstituționale. „Din păcate, acest ministru al muncii a aprobat acest Ordin și nu s-a gândit că unele persoane cu dizabilități sunt apte de muncă și ocupă un loc de muncă. Și de ce atunci descurajează această categorie de persoane cu dizabilități instituționalizate? Integrarea persoanelor cu dizabilități instituționalizate nu se face adoptând acest art.3 alin. 2”, a spus Elvis Lefter, precizând faptul că el și ceilalți oameni aflați în situația lui doresc ca factorii de decizie să propună modificarea acestui articol care, consideră el, „conține aspecte de neconstituționalitate”. 
    Articolul din lege la care face referire Elvis Lefter spune că persoanele asistate care realizează venituri salariale vor plăti din contribuția lunară de întreținere stabilită la 900 de lei, după cum urmează: în primul an 80%, în al doilea an 85%, în al treilea an 90%, în al patrulea an 95%, iar din al cincilea an 100%. În tot acest timp, persoana asistată este pregătită pentru părăsirea centrului rezidențial public prin punerea în practică a unui plan de dezvoltare a abilităților de viață independentă, precum și a unui plan de locuire în comunitate.

Din 468 de beneficiari, 415 nu plătesc nimic

    În cazul persoanelor asistate în centre rezidențiale care au pensii, sau cele care nu au venituri dar au aparținători, suma de 900 de lei reprezentând contribuția lunară trebuie achitată de către aparținători. Numai că, spune Ionel Chetroiu, directorul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) Vrancea, nici aparținătorii nu au bani! „Care au posibilități să plătească, plătesc. Care nu, nu. Am avut situații când instituția noastră a dat în judecată aparținătorii care nu au plătit, am câștigat în instanță, dar când a fost vorba de executare, nu au avut ce să le ia. Sunt oameni foarte săraci în general. Dacă veniturile din România ar fi mai mari da, ar fi putut plăti, dar la nivelul la care sunt acum, e foarte greu. Dar noi nu avem cum să facem rabat de la lege, dacă e lege, noi suntem obligați să o aplicăm”, a spus Ionel Chetroiu.
    Directorul DPPAH Vrancea a precizat că numărul total de beneficiari, persoane cu dizabilități asistate în centrele rezidențiale din județul nostru, este de 468. Dintre aceștia, 415 nu au venituri, nici ei și nici aparținătorii lor, așa că nu au de unde plăti contribuția de întreținere, indiferent cât ar fi cuantumul acesteia. „Avem patru beneficiari care sunt angajați cu forme legale și care contribuie conform Ordinului despre care este vorba. Din ei, trei sunt salariații DGASPC Vrancea și unul lucrează la o fabrică de confecții. Pe lângă aceștia, mai plătesc contribuția alți 49 de beneficiari care au venituri, pensii de exemplu, sau dacă nu au venituri sau aceste venituri nu sunt de ajuns, plătesc aparținătorii lor”, a detaliat Ionel Chetroiu.

Un Ordin care naște controverse

    Această majorare a contribuției de întreținere, care nu este deloc pe placul rezidenților centrelor DGASPC, are totuși un lucru bun, spun cei în cauză. Și anume, faptul că în cazul salariaților rezidenți, creșterea se realizează gradual, pe parcursul a cinci ani. Cinci ani în care, dorește legiuitorul, aceste persoane care au un serviciu să se desprindă de instituția care i-a ocrotit și găzduit și să trăiască pe cont propriu, așa cum fac și ceilalți oameni salariați, mulți dintre ei având tot leafa minimă pe economie. Iar din această leafă își cresc și copiii, își plătesc și întreținere, chirie, telefon, cablu și toate celelalte pe care le știm și le plătim cu toții. 
„Interesul este ca aceste persoane să fie integrate social, dar e foarte greu ca cineva care a trăit toată viața în instituții să mai plece, chiar dacă este salariat. Ei aici nu plătesc întreținere sau alte lucruri cum le plătim fiecare dintre noi, și atunci le rămâne salariul. De aceea este greu de crezut că vor pleca. Este posibil ca mai degrabă să renunțe să mai muncească, așa cum s-a întâmplat și la majorarea anterioară (de 600 lei – n.r.) când au renunțat mulți la serviciul pe care-l aveau. Dar noi nu putem decât să aplicăm legea”, a spus Ionel Chetroiu, directorul DPPAH Vrancea.
   

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?