Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

„Ziua Națională fără Tutun”, marcată de Agenția Antidrog


Agenția Națională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor teritoriale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, marchează Ziua Națională fără Tutun, pe 17 noiembrie, pentru a derula activități de informare, sensibilizare și conștientizare în mediul școlar, familial și în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun și de formare de abilități de viață sănătoasă. Această zi este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o inițiativă menită a atrage atenția asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătății oamenilor. 
„În calitate de coordonator național al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, ANA susține, prin demersurile sale, organismele internaționale cu rol similar, motiv pentru care, și în acest an, se vor implementa, la nivelul național, activități de sensibilizare și informare a populației cu privire la efectele asociate fumatului. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pregătește adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricționează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate și promovare a tutunului, având ca temă «Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun», sub sloganul: «Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!». Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni și numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparține avertismentelor de sănătate, iar informația tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul țigaretelor – va avea culori reglementate și font diminuat”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

Numărul fumătorilor, în continuă creștere

    Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieșit următoarele date privind fumatul produselor din tutun: la nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuși fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în țările slab dezvoltate; prevalența fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE); pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
„Deci consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe  o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referință: consumul de tutun de-a lungul vieții – 51,7% fată de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% și consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% fată de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieților, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenții din România se situează peste valorile medii europene. Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creștere la sexul feminin) și bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC)”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?