Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Medicul Violeta Alina Porumb, de la Policlinica 2, despre afecțiunile glandei tiroide la femei


Glanda tiroidă, acest regulator al organismului uman, poate da uneori semne de defecțiune. Deseori când simțim senzația de oboseală inexplicabilă, sentimentul de teamă fără un motiv anume, ne confruntăm cu căderea părului, creșterea sau scăderea bruscă în greutate, tulburări de ritm cardiac, probleme de vedere și chiar menstruație neregulată, ar trebui să luăm în calcul și posibilitatea unei afecțiuni a glandei tiroide. Tulburările glandei tiroide au un impact deosebit asupra întregului organism, multe simptome fiind comune și altor afecțiuni, ceea ce face ca problemele tiroidei să fie niște manifestări greu de depistat și nu la îndemâna oricui. Medicul specialist endocrinolog este așadar singurul în măsură să stabilească ce gen de tulburări ale glandei tiroide manifestați dumneavoastră și din ce cauză. Pentru că, statistic, femeile sunt cele care se confruntă cel mai des cu tulburări ale glandei tiroide, am stat de vorbă cu medicul specialist în endocrinologie, dr. Violeta Alina Porumb, despre cât de grave pot fi aceste tulburări și cum sunt femeile afectate.
    „Una dintre cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene este tiroidita Hashimoto. Aceasta este o disfuncție autoimună. În cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar este dat peste cap, atacând celule normale ale organismului. Dacă ținta este tiroida, dezvoltă fie tiroidita Hashimoto, care duce de cele mai multe ori la hipotiroidism sau la boala Graves, ce se transformă adesea în hipertiroidism. Frecvent sunt întrebată care este cauza instalării acestei afecțiuni. Răspunsul este relativ simplu: moștenirea genetică și stresul la care suntem supuși zi de zi. La acestea se adaugă înaintarea în vârstă și tulburări de alimentație, instalându-se astfel un cerc vicios. Cel mai frecvent expuse sunt femeile, dacă ne gândim la perioadele menstruale, care duc la deficit de fier.
    Un subiect destul de controversat este gestionarea hipotiroidismului și a tiroiditei Hashimoto în timpul sarcinii. În momentul în care pacientele rămân însărcinate, ele necesită o monitorizare atentă la 5 săptămâni sau maxim la 8 săptămâni a  funcției  tiroidiene precum și a celor doi anticorpi: tiroidperoxidaza și tiroglobulina. Dacă acești anticorpi au o valoare mare, vor fi monitorizate ca sarcină de mare risc, deoarece aceștia pot trece prin placentă și pot determina aparițiia tiroiditei Hashimoto, hipotiroidismului sau hipertiroidismul la făt. De asemenea, pacientele cu tiroidita Hashimoto au un risc crescut de a face avort spontan.
    Dacă pacienta este deja hipotiroidiană, doza de hormoni tiroidieni se va crește, mai ales după primul trimestru de sarcină, în special din cauza faptului că femeile respective iau în greutate. După naștere, doza de hormoni tiroidieni revine de obicei la un nivel scăzut, ca înaintea perioadei de sarcină. De asemenea la fel de importantă este gestionarea stresului precum și suplimentarea de vitamina D. Având în vedere că suntem zona endemică, un control endocrin este recomandabil să fie făcut anual”
, ne-a spus dr. Violeta Alina Porumb, specialist endocrinolog, de la Policlinica 2.
    Tiroidita Hashimoto sau glanda autoimună, poate fi  descoperită în faza de hipotiroidie datorită semnelor de astenie (oboseală) nejustificată, intoleranță la efort, somnolență, tendința la îngrășare, tulburări de memorie și concentrare, labilitate emoțională, căderea părului, edeme (umflături) ale pleoapelor, mâinilor și picioarelor, retenție exagerată de apă în organism, intoleranță la frig, puls scăzut (bradicardie), apetit variabil, grețuri, dureri abdominale, tulburări ale ciclului menstrual, tulburări de dinamică sexuală, impotență, infertilitate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?