Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Proiect pentru folosirea energiei regenerabile la 11 instituții din subordinea Consiliului Județean


Consiliul Județean Vrancea va folosi sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru instituții din subordinea sa. În acest sens, plenul Consiliului Județean a aprobat, ieri, proiectul de hotărâre privind Studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Instalare sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă  pentru 11 centre de ocrotire și îngrijire a copiilor, tinerilor, persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor”. Tot în ședința de ieri a fost aprobat și proiectul privind asigurarea surselor financiare în vederea susținerii contribuției proprii pentru proiectul mai sus amintit. „Conform Ghidului solicitantului din cadrul Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari unități administrativ-teritoriale, instituții publice și unități de cult – Casa Verde Clasic pentru persoane juridice, solicitantul trebuie să facă dovada că poate să asigure și va asigura contribuția proprie în vederea implementării proiectului. Contribuția proprie a solicitantului este de minim 10% din valoarea eligibilă a proiectului. Pentru obținerea unui punctaj maxim, din simularea pe grila de evaluare contribuția solicitantului trebuie să ajungă 40-50% din valoarea eligibilă a proiectului”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
    La începutul acestei luni, plenul Consiliului Județean a aprobat depunerea spre finanțare a proiectului „Instalare sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă  pentru 11 centre de ocrotire și îngrijire a copiilor, tinerilor, persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor”. Finanțarea va fi asigurată prin Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari unități administrativ-teritoriale, instituții publice și unități de cult.
    Consiliul Județean Vrancea este proprietarul mai multor centre de ocrotire și îngrijire a copiilor, tinerilor, persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor aflate în administrarea DGASPC Vrancea. Dintre acestea, au fost identificate 11 astfel de centre care sunt eligibile pentru înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu panouri solare pentru prepararea apei calde menajere: Centrul de Îngrijire și Asistență Sf. Maria Golești; Centrul de recuperare și reabilitare neuropshică Cotești; Module Familiale Dumbrăveni; Centrul de Recuperare și reabilitare neuropshică Măicănești;
Centrul de Îngrijire și Asistență Măicănești; Locuință protejată Casa Anca Odobești;
Locuință protejată Casa Clara Odobești; Centrul Recuperare Persoane Vârstnice Odobești; Centrul de Îngrijire și Terapie Ocupațională Odobești; Centrul de Recuperare și reabilitare neuropshică Jariștea; Locuință protejată Păunești „Necesitatea înlocuirii sistemelor de încălzire clasice este justificată prin gradul lor de utilizare, clădirile însumând un număr de 471 beneficiari, dar și prin randamentul instalației care utilizează energie regenerabilă. Există oportunitatea depunerii proiectului de către Consiliul Județean Vrancea, în calitate de Unitate Administrativ Teritorială, pentru accesare fonduri nerambursabile prin Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari unități administrativ-teritoriale, instituții publice și unități de cult cu o finanțare de maxim 4.000.000 lei”, a declarat arhitectul șef al județului Vrancea, Daniela Olaru.
    Conform Ghidului solicitantului sunt eligibile în cadrul prezentului program: cheltuieli prevăzute pentru realizarea investiției (instalații, echipamente, subansamble, construcții aferente instalațiilor), cheltuieli cu montajul sistemelor, efectuarea probelor și încercărilor, cheltuieli cu consultanța, studii de fezabilitate, proiectul tehnic în limita a 8% din cheltuielile pentru investiția de bază.
Contribuția proprie a solicitantului este de minim 10% din valoarea eligibilă a proiectului. Din simularea pe grila de evaluare a proiectului, pentru punctaj maxim și implicit pentru încadrarea în alocarea financiară disponibilă pentru apelul în curs, contribuția proprie trebuie să ajungă la 40-50% din valoarea eligibilă a proiectului.
În scopul depunerii proiectului pentru accesarea de fonduri prin Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari unități administrativ-teritoriale, instituții publice și unități de cult este necesară întocmirea a 11 documentații tehnice în conformitate cu  H.G.  nr. 28/2008 pentru fiecare dintre imobilele mai sus menționate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?