Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Cei mai mulți șomeri vrânceni sunt absolvenți de învățământ primar și gimnazial și locuiesc în mediul rural


Numărul șomerilor aflați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea a crescut pe parcursul acestui an. Dacă în ianuarie a.c., în scriptele instituției erau 7.992 șomeri, din care 3.113 femei, la finele lunii septembrie erau 8.135 șomeri, din care 3.321 femei.
    Potrivit statisticii întocmite la nivelul agenției vrâncene, din totalul șomerilor de la ora actuală, 6.372 de șomeri, din care 2.241 femei, au absolvit învățământul primar, gimnazial sau școli profesionale. Alți 1.509 șomeri, din care 934 femei, au ca studii liceul și școli postliceale, în timp ce 254 șomeri, din care 146 femei, au studii superioare.
    În ceea ce privește mediul din care provin, 1.624 vin din mediul urban, iar 6.511 din mediul rural. Astfel, în Focșani sunt înregistrați 510 șomeri, în Adjud 271, în odobești 114, iar în Panciu 89. Cei mai mulți șomeri din mediul urban, și anume 640, sunt din Mărășești. Homocea este, în continuare, comunca cu cei mai mulți șomeri din comunele Vrancei, și anume cu 512 șomeri, urmată de Slobozia Bradului (395), Chiojdeni (388), Măicănești (285), Movilița și Câmpuri (215), Vidra (214), Èšifești (211), Boghești (193), Jitia și Dumitrești (186), Tănăsoaia (182), Ruginești (180), Ploscuțeni (175), Fitionești (152), Sihlea (150), Bordești (138), Tâmboiești (136), Vizantea-Livezi (122) și Răcoasa (105).
    Cei mai puțini șomeri înregistrați la AJOFM Vrancea, și anume 2, sunt în Negrilești. Potrivit aceleiași statistici, întocmită la nivelul instituției, în Golești sunt 11 șomeri, în Tulnici și Jariștea sunt câte 13 șomeri, în Spulber 12, în Soveja 14, în
Câmpineanca 16, în Gologanu 19 și în Vintileasca 21. De menționat că cei mai mulți dintre acești șomeri sunt neindemnizați.
    Potrivit legislației în vigoare, șomerul este persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare; starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci; nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (500 lei); este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
    Șomerul înregistrat este persoana care îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute mai sus și se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședința ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcționează în condițiile prevăzute de lege, în vederea obținerii unui loc de muncă.

Cine are dreptul la indemnizație de șomaj

    Au dreptul la indemnizație de șomaj persoanele aflate într-una din următoarele situații: le-au încetat raporturile de muncă/ de serviciu din motive neimputabile lor;
le-a încetat mandatul pentru care au fost numiți sau aleși, dacă anterior nu au fost încadrați în muncă sau dacă reluarea activității nu mai este posibila din cauza încetării definitive a activității angajatorului; a expirat durata pentru care militarii au fost angajați pe bază de contract sau li s-a desfăcut contractul din motive neimputabile lor;
le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor; au încheiat contract de asigurare pentru șomaj și nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (500 lei).
De asemenea, beneficiază cei care au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate și care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncă și nu au reușit să se încadreze în muncă; le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora; reintegrarea în muncă, dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă, nu mai este posibilă la unitățile la care au fost încadrate în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activității, sau la unitățile care au preluat patrimoniul acestora; le-a încetat activitatea desfășurată exclusiv pe baza convenției civile; sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ, în vârstă de minim 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; sunt absolvenți ai școlilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?