Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Nu ai vechime în muncă? O poți „cumpăra“ de la Casa de Pensii în anumite condiții


Dacă nu ați împlinit încă vârsta de pensionare și aveți „goluri” în stagiul de cotizare din ultimii cinci ani, le puteți „umple” plătind retroactiv contribuțiile de asigurări sociale pe perioadele respective. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, persoanele care doresc acest lucru trebuie să meargă la sediul instituției, unde vor încheia un contract de asigurare. „Persoanele care doresc își pot achita contribuțiile pe ultimii cinci ani, atât integral cât și pe perioadele cât nu au fost asigurați. De exemplu, dacă un om a muncit anul trecut doar șase luni, cu încă un an în urmă doar două luni și tot așa, își poate plăti contribuțiile pe perioadele cât nu au fost aigurați, încheind acest contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii Vrancea. Plata poate fi făcută și toată odată dar și în rate, fără a se depăși data limită de 27 aprilie 2017, cum prevede legea. Contribuțiile vor trebui plătite la nivelul salariilor minime din anii respectivi și la nivelul contribuțiilor stabilite de lege în acele perioade”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    Până în prezent, la sediul instituției au venit multe persoane care s-au interesat de această modalitate de a-și cumpăra vechime, însă nu s-a încheiat niciun contract de asigurare în acest sens.
    Legea care permite plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale, respectiv Legea nr.186/2016, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016 și a intrat în vigoare la data de 27 octombrie 2016.

Cine și cum se poate asigura

    Potrivit actului normativ amintit, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
    Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; declarația pe propria-răspundere, care se completează la sediul Casei Județene de Pensii Vrancea.
    Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare, pentru cel mult cinci ani anteriori încheierii contractului, iar formularul de contract se completează la sediul Casei Județene de Pensii. „Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează prin încheierea contractului de asigurare socială în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare. Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii nr. 186/2016 poate fi solicitată numai în perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017”, se arată într-un material informativ dat publicității de Casa Națională de Pensii Publice.

Modalități de plată

    Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul și nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
    „Suma cu titlu de contribuție de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranșe lunare, fără a depăși data de 27 aprilie 2017. Suma reprezentând contribuție de asigurări sociale datorată se actualizează cu indicele de inflație, conform prevederilor art. 6 alin.(2) din Legea nr.186/2016, ori de câte ori se face plata contribuției. Plata contribuției se poate face în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, sau prin orice alte mijloace prevăzute de lege, în contul deschis la Trezoreriea Statului pe seama casei teritoriale de pensii”, se detaliază în materialul informativ dat publicității de Casa Națională de Pensii Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?