Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

INTERVIU. Medicul epidemiolog Diana Stoica: Igiena mâinilor previne un număr foarte mare de îmbolnăviri


Infecțiile sunt, vrem, nu vrem, parte integrantă a vieții noastre. Contractate acasă, la serviciu sau chiar din spitale, infecțiile sunt probleme cunoscute de aproape oricine, indiferent de vârstă. În funcție de natura germenului infecțios, procesul de infectare poate fi numit bacteremie sau viremie. În cazul unei înmulțiri excesive în sânge se poate ajunge la septicemie, cu consecințe grave pentru organismul infectat. Dar ce putem face pentru a ne apăra de infecții? Dr. Diana Stoica, medic specialist epidemiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Pantelimon Focșani, ne-a răspuns la cîteva întrebări.
 
Rep.: Ce putem face pentru a ne apăra de infecții?
Dr. Diana Stoica: Fără îndoială, igiena mâinilor este considerată unul dintre cei mai importanți piloni în activitațile de prevenire a infecțiilor, reprezentând poate cel mai simplu și la îndemână gest… și cel mai ieftin. În societatea de astăzi, când vorbim tot mai mult de infecții nosocomiale, de severitatea pe care o pot avea acestea datorită microbilor rezistenți, noi, specialiștii, în medicina preventivă, am inclus ca și „standard de aur” în măsurile pe care le recomandăm și igiena mâinilor. Acest lucru se datorează și faptului că suficiente dovezi științifice sprijină observația că dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător, igiena mâinilor poate reduce semnificativ riscul de transmitere încrucișată a infecției în unitățile sanitare.

Rep.: De ce credeți că, deși trăim într-o societate preocupată de curățenie, oamenii ignoră importanța spălatului pe mâini?
Dr. Diana Stoica: Nu cred că societatea română este atât de preocupată de curățenie, de igienă. În continuare ignorăm să aplicăm măsuri simple precum spălatul pe mâini, măsuri dovedite a sta la baza prevenirii multor boli infecțioase și a menținerii cât mai mult a stării de sănătate în populație. Această remarcă este întărită și de statisticile care arată că puțini români se spală corect pe mâini, că peste 70-80% din infecții sunt răspândite prin intermediul mâinilor murdare și că majoritatea infecțiilor nosocomiale sunt determinate de mâinile contaminate ale personalului medical. Cu toate acestea, mulți dintre noi, „preocupați de curățenie”, considerăm igiena mâinilor ca fiind o problemă specifică mai mult lumii a treia, de înțeles din considerentul lipsei sursei de apă și a săpunului….și să nu mai vorbim de săpunuri dezinfectante în spitale. Însă, igiena incorectă a mâinilor se intâlnește chiar și în societățile dezvoltate.

Rep.: Ce putem preveni prin spălatul pe mâini?
Dr. Diana Stoica: Igiena mâinilor previne un număr foarte mare de îmbolnăviri, în special infecțiile digestive. Să nu uităm faptul că județul Vrancea s-a confruntat cu un focar de hepatită virală A, unde igiena mâinilor este esențială.

Rep.: Este suficientă utilizarea săpunului în procesul de spălare a mâinilor sau e important și felul în care ne spălăm?
Dr. Diana Stoica: Igiena mâinilor este la fel de importantă atât acasă cât și în mediul spitalicesc, dar sigur că există diferențe între aceste două practici. Acasă vorbim de un mediu „prietenos” din punct de vedere microbiologic, fiind suficient și eficient spalatul simplu cu apă și săpun obișnuit. În spitale, cabinete medicale, unde ne întâlnim cu microbi „mai puțin prietenoși”, ba chiar rezistenți, este nevoie de o igienă a mâinilor complexă, ce permite acțiunea mecanică asupra tuturor zonelor mâinilor, utilizând săpunuri dezinfectante.

Rep.: Cât de receptivi sunt oamenii, când sunt instruiți cum să se spele pe mâini, cât de des și cum s-o facă?
Dr. Diana Stoica: Cu toții știm că spălatul mâinilor este o deprindere ce ține în special de buna educație din copilărie, de cei șapte ani de acasă. Referitor la personalul medical, eu zic că încă mai avem de lucrat în ceea ce privește menținerea acestei deprinderi a igienei mâinilor. Ca justificare a neefectuării ori de câte ori se impune igiena mâinilor este lipsa timpului și, de asemenea, concentrarea pe actul medical. Eu afirm că un act medical de calitate începe cu pregătirea acestuia, iar spălatul/ dezinfectatul mâinilor face parte din pregătire.

Rep.: Din experiența dumneavoastră, ne puteți spune ce categorie de vârstă, sau de sex, reacționează cel mai bine la educația pentru igienă?
Dr. Diana Stoica: Nu aș vrea să fac o clasificare a categoriilor de personal care se spală mai mult sau mai puțin pe mâini, ci doar spun că este loc și de mai bine. Și, în acest sens, pentru a nu uita cât de importantă este igiena mâinilor în sănătatea noastră, eu și echipa mea, formată din colegele mele asistente de igienă, am organizat și la Focșani, pe 5 mai, prima ediție a Simpozionului dedicat Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor. Acest simpozion a adus laolaltă medici de diverse specialități, asistenți medicali și farmaciști din întreg județul. Simpozionul a fost organizat din dorința de a sensibiliza două segmente importante de populație în ceea ce privește importanța igienei mâinilor. În primul rând personalul medical, unde igiena mâinilor este primordială și de importanță vitală, iar în al doilea rând populația non-medicală, generală, unde spălatul simplu pe mâini previne un număr foarte mare de îmbolnăviri (boli diareice, hepatită, etc.). Manifestarea a avut ca slogan „Mâinile curate salvează vieți”. În final, afirm că, din fericire, igiena mâinilor este „contagioasă”. O dată ce îți dai seama că e vitală, nu mai renunți la ea și nici ea la tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?