Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Află care este procentul de diminuare dacă vrei PENSIE anticipată parțială!


Vrâncenii care doresc să iasă la pensie mai devreme și îndeplinesc condițiile, pot alege varianta pensionării anticipate sau anticipate parțiale. În cazul celei de a doua variante, ei trebuie să știe că pentru fiecare lună de anticipare, cuantumul pensiei se diminuează cu un procent, în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
    Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, la nivelul instituției vrâncene există, în acest moment, 85.784 de pensionari aflați în plată, din care 74.691 pensionari de stat și 11.093 pensionari agricultori, cu precizarea că un pensionar poate avea unul sau mai multe dosare de pensii. Din totalul acestor pensionari, 1.108 sunt beneficiari de pensie anticipată parțială. „În anul 2016, în perioada ianuarie-octombrie, instituția noastră a soluționat 3.069 dosare noi de înscriere la pensie, din care 112 au fost pentru pensii anticipate, iar 370 pentru pensii anticipate parțiale. Până pe 17 iulie 2016, diminuarea cuantumului se făcea printr-un procent fix de 0,75% pentru fiecare lună de participare până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, însă odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 142/2016, potrivit art. 65 alin (4) diminuarea se va face diferențiat, în raport cu perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet. Concret, din 17 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește în funcție de numărul de ani munciți în plus față de stagiul complet, prevăzut de lege. Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parțiale se realiează cu procentaje diferite, în funcție de perioada de cotizare realizată în plus față de stagiul complet”, a declarat directorul Adrian Juravle.

Cuantumul pensiei, diminuat cu 0,15-0,50% pentru fiecare lună de anticipare

    Legislația în vigoare prevede că pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) și g). De precizat că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
     Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu un procent cuprins între 0,15 și 0,50 pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, după cum urmează:
    Dacă perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare este de până la un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,50. Dacă această perioadă este de peste un an, procentul de diminuare este de 0,45. La o perioadă de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare de peste doi ani, diminuarea este 0,40% pentru fiecare lună de anticipare. La peste trei ani, procentul de diminuare este de 0,35, la peste patru ani acest procent este de 0,30, la peste cinci ani procentul de diminuare este de 0,25, la peste șase ani procentul este de 0,20 iar în cazul în care perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare este cuprins între 7 și 8 ani, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,15.
    Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.
    De reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută anterior beneficiază doar persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități. „La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

Condiții de acordare a pensiei anticipate (fără penalizare)

    Persoanele care au realiat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensionarea anticipată, care se cuvine cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Pe parcursul acestui an au solicitat pensii anticipate 112 vrânceni, în total, în evidențele CJP Vrancea figurând 317 beneficiari de pensii anticipate.
    La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) și g), respectiv perioadele cât asiguratul se găsește în una din situațiile următoare:
a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar. „Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a precizat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.

Unde se depun documentele

    Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, cerere care se depune la Casa Județeană de Pensii Vrancea. La aceasta se anexează toate actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. „În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, persoanele domiciliate în străinătate pot transmite cererea prin care solicită pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, la casa teritorială de pensii competentă, în funcție de ultimul loc în care au fost asigurate în România”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    Cererea de pensionare, poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. Pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care aparțin Ministerului Justiției, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale, cererile de pensionare se depun la casele de pensii sectoriale care funcționează în subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?