Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO : Consiliul Județean Vrancea a finalizat proiectul Salvamont


Consiliul Județean Vrancea a finalizat proiectul „Înființare și dotare baze salvamont S+P+E în comuna Nistorești și în comuna Păulești și reabilitare baza salvamont vila Rucăr din Soveja jud. Vrancea”. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului” Domeniul de intervenție 5.2: Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice.
    Contractul a fost încheiat în data de 30.09.2014 între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2007 – 2013, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar și Parteneriatul dintre Unitatea Administrativ Teritorială județul Vrancea, Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Nistorești și Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Păulești, în calitate de beneficiari. Arhitectul șef al județului, Daniela Olaru, a declarat că odată finalizat, proiectul face posibilă intervenția rapidă a salvamontiștilor. „Acest proiect va permite ca intervenția salvamontiștilor în zona de munte a județului să fie mult mai sigură și trebuie să se știe că din acest moment, există persoane bine echipate care să intervină dacă vor exista astfel de cazuri”, a precizat Daniela Olaru. Aceasta a arătat că proiectul a suferit unele sincope care nu se datorează echipei Consiliului Județean ci faptului că au existat proceduri care au impus achiziția de echipamente prin publicarea în jurnalul Uniunii Europene.
    Daniela Olaru a mai amintit că au fost trei proceduri de achiziție publică care nu au fost finalizate deoarece ori nu au fost depuse oferte-în două cazuri-, ori ofertele au fost neconforme. „Asta a făcut ca ponderea asistenței financiare să se modifice, adică ceea ce nu s-a cheltuit până la data de 31 decembrie 2015 a devenit cheltuială neeligibilă”, a precizat Daniela Olaru. Prin implementarea acestui proiect vor fi create 18 locuri de muncă la cele trei baze Salvamont, iar pe lista de echipamente se află 9 autoutilitare de intervenție montană, 3 ATV-uri, 3 snowmobile, echipamente pentru alpinism, echipamente de comunicare, echipamente detecție puls sub zăpadă, echipamente medicale, echipamente de protecție și lucru pentru salvamontiști, echipamente IT, etc.
    La rândul său, directorul Salvamont Vrancea, Adrian Vrabie, a declarat că în prezent lucrează cu 10-12 voluntari salvamontiști, dar a precizat că numărul acestora este unul foarte mic deoarece „este o meserie periculoasă, iar salarizarea este mică”.
 
     Obiectivul general al proiectului este valorificarea turismului montan județean prin asigurarea condițiilor specifice de siguranță în arealul muntos vrâncean, atât turiștilor cât și locuitorilor județului Vrancea, în conformitate cu practicile și politicile UE.
    Obiective specifice au fost: Construirea a 2 baze salvamont în comunele Nistorești și Păulești, județul Vrancea; Reabilitarea bazei salvamont existente din Soveja; Dotarea celor 3 baze salvamont cu mijloace și echipamente specifice asigurării condițiilor optime de salvare in aria montană; Achiziționarea de echipamente necesare desfășurării activității de salvare montană; Dotarea membrilor celor 3 formații salvamont (salvatori montani voluntari) cu echipamente profesionale specifice desfășurării activității de salvare montană; Dotarea cu aparatură de comunicare la nivelul fiecărei formații salvamont.
    Astfel, baza salvamont Comuna Nistorești va deservi în principal activitățile de salvamont pentru traseele turistice din afara Parcului Național Putna Vrancea, pe valea Zăbalei, valea Nărujei. Baza salvamont Comuna Păulești va oferi serviciile de salvamont mai ales în perimetrul Parcului Național Putna Vrancea, unde se află majoritatea traseelor turistice, trasee ce atrag un număr mare de turiști, iar baza salvamont vila Rucăr Soveja, adusă la standardele necesare desfășurării activităților de salvamont, va deservi atât stațiunile Lepșa și Soveja, care atrag un număr crescut de turiști în toate anotimpurile, cât și tabăra Gălăciuc. Această bază va deservi de asemenea Cheile Tișiței, Cascada Putnei și exploatările forestiere existente de pe linia Soveja – Lepșa.
    Prin obiectivul propus și prin rezultatele obținute în urma implementării,  proiectul contribuie la realizarea obiectivului Domeniului major de intervenție 5.2. – „Valorificarea resurselor naturale în scop turistic”. Investiția se constituie ca un nucleu pentru dezvoltarea turistică, a serviciilor și revitalizarea economiei locale, una dintre implicațiile imediate ale implementării unui astfel de proiect fiind reprezentată de dezvoltarea serviciilor și construcțiilor, creșterea siguranței turiștilor din zonă, elemente care în timp se vor reflecta în creșterea calității și standardului de viață pentru populația locală. Durata proiectului a fost de 25 luni și două zile, începând cu 1 octombrie 2014. Valoarea totală a proiectului este de 6 458 318,56 lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?