Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

PLANTE ORNAMENTALE: Nemțișorii


Cunoscut la noi sub denumirea de ”nemțișor”, genul Delphinium face parte din familia Ranunculaceae și cuprinde peste 150 de specii anuale și perene. Printre cele anuale, se numără Delphinium ajacis și Delphinium consolida, iar dintre soiurile perene, se cultivă mai frecvent speciile Delphinium hybridum Hort. și Delphinium grandiflorum L. Planta este originară din Europa, Asia, America de Nord și Africa de Nord, unele specii fiind răspândite în flora spontană, în poienile din pădurile de foioase și de conifere. Dar Delphinium se cultivă și pentru amenajarea grădinilor, florile sale columnare și foarte rezistente fiind ideale pentru realizarea unor pete mari de culoare sau pentru a masca zidurile. Denumirea genului este de origine greacă, ”delfis” însemnând ”delfini” și făcând, astfel, referire la forma sepalei superioare.
Delphinium ajacis, specie anuală, cu tulpina ramificată de la bază, are o înălțime ce poate varia între 40-50 cm și 100-120 cm. Florile sunt numeroase, colorate în diferite nuanțe de albastru, roz, roșu, alb, reunite în raceme simple. Înflorește în prima parte a verii. Delphinium hybridum, specie sinonimă cu Delphinium cultorum, este o ”plantă vivace, cu ținută dreaptă, maiestuoasă”, ce poate atinge înălțimea de până la 2-2,5 m, notează prof. dr. Elena Șelaru, în cartea ”Cultura florilor de grădină”. Tulpinile sunt ramificate în partea superioară, cu frunze mari, păroase, de culoare verde-cenușiu. Florile sunt mari și numeroase, deseori semi-duble, colorate în nuanțe diferite de albastru, roșu, roz, violet sau alb, dispuse în raceme terminale lungi și dense, potrivit prof. dr. Florin Toma, în volumul ”Floricultură și Artă florală”. Această specie înflorește din iunie până în octombrie.
Delphinium grandiflorum este de talie mai mică, comparativ cu specia prezentată anterior, ajungând la înălțimea de doar 60-80 cm. Are florile mai mari, iar înflorirea este de durată mai scurtă, din iunie până în august. Nemțișorii sunt plante foarte rezistente, fără a necesita îngrijiri speciale. Preferă, însă, solurile fertile, potrivit de umede și însorite. Toate speciile înfloresc îndeosebi în prima parte a verii, când căldura este mai ponderată. Plantele anuale dispar imediat după înflorire, iar cele perene își extind înflorirea pe o perioadă mai lungă sau pot avea un al doilea val de înflorire toamna. În condițiile din țara noastră, nemțișorul prezintă un grad bun de rusticitate, crescând și înflorind mai frumos în regiunile cu veri ceva mai răcoroase și nu foarte secetoase. Necesită, însă, soare din belșug.
Principala metodă de înmulțire a tuturor speciilor este semănatul, dar acesta trebuie făcut direct în teren, la locul de cultură, întrucât planta tolerează greu translocarea. Speciile perene pot fi cultivate și prin răsad, fie în ghiveci, fie în pepinieră, dar plantarea la locul definitiv se va face, în acest caz, abia după 1-2 ani de creștere ca material săditor. Este posibilă și divizarea tufei, dar numai la speciile perene cu o vârstă de cel puțin 3 ani, aceasta practicându-se toamna sau primăvara, în momentul în care plantele pornesc în vegetație. Tot la speciile perene, se poate practica și butășirea, primăvara, după reluarea vegetației. Ca lucrări de îngrijire, pe lângă udarea și fertilizarea organică, se recomandă eliminarea lăstarilor mai puțin viguroși și scurtarea la o treime a tulpinilor florale, pentru a favoriza apariția de noi lăstari cu flori.
Speciile anuale de Delphinium sunt folosite îndeosebi ca flori tăiate, fie proaspete, fie uscate, situație în care își conservă culoarea foarte frumos, dar sezonul de înflorire al acestora este foarte scurt, de doar 3-4 săptămâni. Speciile perene, însă, de o frumusețe deosebită, sunt o alegere perfectă pentru decorul grădinilor, mai ales al celor amenajate în stil rustic. Sunt foarte des întâlnite ca exemplare solitare sau în grupuri, pe peluzele de iarbă, în fața masivelor de arbuști, în borduri mixte sau de-a lungul aleilor. Totodată, având florile mari, sunt foarte potrivite și pentru aranjamentele florale voluminoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?