Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Șomerii se pot înscrie la șase cursuri de calificare


Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea primește înscrieri la cursurile de formare profesională care se mai organizează până la finele acestui an. Este vorba de cursuri finanțate din bugetul asigurărilor de șomaj, în următoarele meserii: barman, calificare nivelul I; cofetar, calificare nivelul I, cosmetician, calificare nivel III; frizer, calificare nivel I; lucrător instalator pentru construcții, calificare nivel I; lucrător în structuri pentru construcții, calificare nivel I.
Cursurile de calificare nivel I se derulează pe parcursul a 360 de ore, din care  120 de ore de teorie și 240 de ore de practică. Pentru a urma un curs de nivel I, cum sunt cele menționate mai sus, solicitanții trebuie să facă dovada că au absolvit minim zece clase. „Persoanele care doresc să urmeze aceste cursuri se pot înscrie, astfel încât să formăm grupele cu numărul necesar. Formarea profesională poate fi un nou punct de plecare în găsirea unui loc de muncă, iar serviciile de formare profesională ajută persoana care beneficiază de ele să dobândească sau să își completeze competențele asociate unor calificări”, a declarat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
    Actele necesare pentru înscrierea la cursuri sunt: act de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie (în original și copie xerox); diploma sau adeverința de studii (în original și copie xerox), carnet de evidență șomer (indemnizat sau neindemnizat), carnet de muncă (dacă este cazul)/ declarație și recomandare curs.
    Informații suplimentare pot fi obținute la telefon 0237.224.677 sau 0237.224.678.

Cine beneficiază de gratuitatea cursurilor de formare profesională

    Potrivit legislației în vigoare, de gratuitatea serviciilor de formare profesională beneficiază șomerii, absolvenții, refugiații, străinii care au lucrat în România, persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau detenție, precum și persoanele care desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare și care sunt înregistrate la AJOFM Vrancea. 
Serviciile de formare profesională se asigură, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, și pentru persoanele aflate în următoarele situații: au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; au reluat activitatea după satisfacerea stagiului militar; au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă după pensionarea pentru invaliditate. Prevederile de mai sus se aplică în cazul în care cererea este formulată în termen de 12 luni de la data reluării activității persoanelor, o singură dată pentru fiecare situație.
    Persoanele aflate în detenție care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesională organizat de AJOFM, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?