Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO : De Ziua Internațională a Persoanelor fără Adăpost, Crucea Roșie Vrancea invită la dialog societatea civilă!


Filiala de Cruce Roșie Vrancea, singurul furnizor de servicii sociale destinate persoanelor fără adăpost de pe raza județului nostru, a marcat Ziua Internațională a Persoanelor fără Adăpost, încercând să facă mai bună această zi pentru cele peste 40 de persoane fără adăpost, găzduite temporar în Centrele de Urgență ale organizației. Este vorba despre oamenii din Adăpostul de Noapte „Sfântul Nicolae cel Nou” și Adăpostul de Noapte „Bahne” pentru care instituția furnizează servicii în parteneriat cu Consiliul Local Focșani, prin Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS).
     Cele peste 40 de persoane fără adăpost, găzduite temporar, sunt oameni rămași fără familie sau părăsiți de acestea, pe care cei care le oferă servicii nu și-au propus vreo clipă să-i judece, ci doar să se apropie de ei, să le cunoască poveștile și evoluția pentru a le întinde o mână de ajutor.
    Astfel, de Ziua Internațională a Persoanelor fără Adăpost, beneficiarii au avut opțiunea să rămână în camere, li s-a pregătit un meniu special, cu hrană caldă: friptură de pasăre și garnitură de orez, ardei umpluți, salată de boeuf alături de pâine, fructe și băuturi răcoritoare.
    Totodată, în această perioadă, prin colaborare cu alte ONG-uri din țară, Crucea Roșie Vrancea a încearcat să găsească soluții pe termen lung pentru persoanele fără adăpost, îndeosebi pentru cele vârstnice și bolnave. Printr-un amplu proces de informare și consiliere, ieri, un număr de șase persoane beneficiare, câte trei din fiecare cele două Centre de Urgență, au fost selectate în vederea reintegrării în comunitate, prin orientarea și transferul către alte servicii alternative specializate. „Din păcate, peste 50% dintre beneficiarii celor două adăposturi sunt vârstnici cu probleme grave de sănătate și fără venituri, eventual venitul mimim garantat. Pentru aceștia, adăpostul de noapte nu reprezintă o soluție viabilă pe termen lung. Este o soluție bazată pe umanitate, pentru a le proteja viața și existența, dar cel mai adesea, alte servicii sociale, cum sunt cele tip locuință protejată, ar fi mult mai adecvate nevoilor lor, numai că standardul minim de cost stabilit prin HG 978/2015 pentru vârstnicul din locuința protejată este de 1800 lei”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

Apel pentru implicarea comunităților

    Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor fără Adăpost, Crucea Roșie Vrancea dorește să deschidă un dialog cu societatea civilă pentru un schimb de idei constructive în legătură cu ceea ce ar trebui să fie aceste adăposturi pentru oamenii străzii și ceea ce ar trebui să facă societatea pentru beneficiarii acestora. Oricine are o idee, o propunere în acest sens, își poate exprima opinia fie direct la sediul Filialei vrâncene din strada Dimitrie Cantemir nr. 5, Focșani, telefon 0237.206.960, fie pe pagina de Facebook a Crucii Roșii Vrancea, fie chiar și la secțiunea comentarii a acestui articol. „Din păcate, accesul în adăposturi este doar pe timp de noapte, după cum arată și denumirea lor. Oamenii străzii, bolnavi, slăbiți, nemâncați, dimineața părăsesc adăposturile chiar dacă afară este frig, plouă, ninge sau este o căldură înăbușitoare. Crucea Roșie Vrancea, din dorința de a respecta și pune în aplicare Ordinul 2126/2014 emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, se vede pusă într-o situație extrem de dificilă, având pe de o parte obligația să respecte litera legii și pe altă parte să răspundă misiunii și scopului umanitar pentru care a luat naștere, făcând compromisul de a permite accesul beneficiarilor/oameni ai străzii și pe timpul zilei, în situații excepționale (grav bolnavi)”, a detaliat Rodica Davidean.
    Scopul Zilei Internaționale a Persoanelor fără Adăpost este, de altfel, tocmai acela de a atrage atenția asupra nevoilor persoanelor fără adăpost la nivel local și de a oferi oportunități de implicare pentru comunități. „Nu este suficient să le sărbătorim ziua cu o masă sau un spectacol, ci trebuie să ne gândim la activități de durată care să le asigure o existență decentă. Trebuie să înțelegem epoca în care trăim, rapiditatea schimbării în structura societății, în domeniul economic și nu în ultimul rând al relațiilor familiale, evoluția societății umane, unicitatea fiecărei ființe umane, inadaptabilitatea unora la schimbările societății și nu în ultimul rând viciile. Speranța acestor oameni are un orizont îngust, aparent trăiesc doar pentru ziua de azi și totuși, în subconștientul lor, își doresc un viitor, o existență decentă”, a spus profesor Lidia Boc, voluntar al Filialei de Cruce Roșie Vrancea. 

Igienizare, dezinfectare, deparazitare și echipare

    Pregătirea pentru această zi a început cu o săptămână în urmă. Angajații și voluntarii organizației au participat la o amplă acțiune de pregătire a adăposturilor. Toate spațiile din cele două centre de urgență au fost igienizate și dezinfectate în cadrul curățeniei generale de toamnă, iar specialiștii din proiect au intensificat întâlnirile cu beneficiarii. În plus, începând din weekend, ca urmare a scăderii constate a temperaturii exterioare, în ambele adăposturi se furnizează încălzire, oferind o temperatură ambientală optimă.
    Beneficiarii au fost ajutați pentru igiena personală, printr-o amplă intervenție de deparazitare și dezinfectare, prin aplicarea tratamentelor necesare pentru combaterea pediculozei și scabiei, de care mulți dintre aceștia suferă. Toți au primit și efecte personale: îmbrăcăminte curată și încălțăminte, fiind echipați complet pentru sezonul rece.
    Ziua Internațională a Persoanelor fără Adăpost este un eveniment anual, sărbătorit în data de 10 octombrie. Aceata a fost inaugurată și marcată pentru prima oară pe data de 10 octombrie 2010. De atunci, este sărbătorită pe toate continentele, în câteva zeci de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?