Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Află care sunt limitele de vârstă și vechimea necesară pentru a ieși la pensie până la finele acestui an


Pe parcursul acestei luni, precum și în luna noiembrie a.c., se pot pensiona pentru limită de vârstă femeile născute în lunile mai și iunie 1956, la împlinirea vârstei standard de pensionare de 60 ani și 5 luni, iar femeile născute în luna iulie 1956 se pot pensiona la limita de vârstă în luna ianuarie 2017, la împlinirea vârstei standard de pensionare de 60 ani și 6 luni. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, în cazul bărbaților născuți începând cu ianuarie 1950, aceștia se pensionează la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 ani. „În perioada ianuarie – octombrie 2016, instituția noastră a soluționat un număr de 3069 dosare noi de înscriere la pensie, din care 1357 pentru pensie pentru limită de vârstă”, a detaliat Adrian Juravle.
    Potrivit celor spuse de directorul instituției, în evidențele CJP Vrancea există, în acest moment, 85.784 pensionari aflați în plată, din care 74.691 provin din sistemul de stat și 11.093 sunt pensionari CAP. „Facem precizarea că un pensionar poate avea unul sau mai multe dosare de pensii”, a subliniat Adrian Juravle, precizând că cei mai mulți din totalul pensionarilor vrânceni, și anume 63.586 sunt pensionari pentru limită de vârstă. Dintre aceștia, 37.970 sunt femei și 25.725 sunt bărbați.
    Cei care doresc să se pensioneze pentru limită de vârstă trebuie să știe că aceasta se acordă, conform articolului 62 din Legea nr. 263/2010 persoanelor care îndeplinesc condiția vârstei standard de pensionare amintită mai sus, precum și stagiul de cotizare. „Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor Legii nr. 263/2010”, a declarat Adrian Juravle.

Ce acte trebuie să conțină dosarul de pensionare

    Persoanele care întrunesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă, pensie anticipată și anticipată parțială, trebuie să depună la sediul Casei Județene de Pensii Vrancea un dosar care să cuprindă următoarele documente: cerere tip pentru înscrierea la pensie; acte de vechime: carnetul de muncă (original și copie); adeverințe privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată, completate potrivit legii; adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original); adeverință privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original).
    De asemenea, dosarul de pensionare trebuie să cuprindă și: actul de identitate al solicitantului, certificatul de naștere și de căsătorie (original și copie); livretul militar (original și copie); diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi; dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original); adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original); dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinatate; procură specială, pentru mandatar (original și copie); acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cum se calculează cuantumul pensiei pentru limită de vârstă

    Cuantumul pensiei pentru limită de vârstă se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat, cu valoarea unui punct de pensie. În 2016, punctul de pensie este de 871,7 lei, față de 830,2 lei cât a fost în 2015.
    Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului, la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare. Punctajul anual se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Pensiile anticipată și anticipată parțială, solicitate de 482 vrânceni

    Potrivit statisticii întocmite la nivelul Casei Județene de Pensii Vrancea, pe parcursul acestui an au solicitat pensii anticipate și anticipate parțiale 482 de vrânceni, mai exact au fost 112 solicitări de pensii anticipate și 370 de cereri pentru pensii anticipate parțiale. În total, în evidențele instituției figurează, în momentul de față, 317 pensionari de pensie anticipată și 1108 beneficiari de pensie anticipată parțială.
    Directorul CJP Vrancea, Adrian Juravle, a arătat că pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. „La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) și g), respectiv perioadele cât asiguratul se găsește în una din situațiile următoare: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar”, a detaliat Adrian Juravle.
    Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, se face din oficiu.

Când se poate solicita pensia anticipată parțială

    Pensia anticipată parțială se acordă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
    La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate amintite mai sus. „Până acum, diminuarea cuantumului se făcea printr-un procent fix de 0,75% pentru fiecare lună de participare până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, însă odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 142/2016, potrivit art. 65 alin (4) diminuarea se va face diferențiat, în raport cu perioadă de cotizare realizată peste stagiul standard complet”, a precizat Adrian Juravle.
    Concret, din 17 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parțiale este stabilit în funcție de numărul de ani munciți în plus față de stagiul complet, prevăzut de lege.
„Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parțiale se realizează cu procentaje diferite, în funcție de perioada de cotizare realizată în plus față de stagiul complet, după cum urmează: până la 1 an: 0,50; peste 1 an: 0,45; peste 2 ani: 0,40; peste 3 ani: 0,35; peste 4 ani: 0,30; peste 5 ani: 0,25; peste 6 ani: 0, 20; peste 7 și 8 ani: 0,15”, a detaliat directorul CJP Vrancea.
    La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă, se face din oficiu.

Cererea de pensionare poate fi retrasă până la emiterea deciziei

    Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, cerere care se depune la Casa Județeană de Pensii Vrancea. La aceasta se anexează toate actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. „În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, persoanele domiciliate în străinătate pot transmite cererea prin care solicită pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, la casa teritorială de pensii competentă, în funcție de ultimul loc în care au fost asigurate în România. Cererea de pensionare, poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    Pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care aparțin Ministerului Justiției, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale, cererile de pensionare se depun la casele de pensii sectoriale care funcționează în subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații.

Peste 4000 de recalculări, adăugate la cele 3069 dosare noi de înscriere la pensie

    Din totalul de 85.784 pensionari aflați în evidențele CJP Vrancea în acest moment, în afară de cei 63.586 pensionari pentru limită de vârstă mai sunt 11.776 beneficiari de pensie de urmaș, 8.457 pensionari de invaliditate, 1425 beneficiari de pensii anticipate și anticipate parțiale și 157 beneficiari de alte tipuri de indemnizații.
    Totodată, pe parcursul acestui an, până la data de 1 octombrie, la CJP Vrancea au fost soluționate 3069 de noi înscrieri la pensie astfel: 1357 pensii pentru limită de vârstă, 498 pensii de urmaș, 732 pensii de invaliditate și 482 pensii anticipate și anticipate parțiale. „Totodată, de la începutul anului 2016 și până în prezent au fost lucrate 4129 recalculări ale drepturilor de pensie, atât din oficiu, cât și recalculări în urma cererilor depuse de beneficiari„, a precizat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?