Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Omletă savoiardă și Pătlăgele roșii gratinate


În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ”Omletă savoiardă” și ”Pătlăgele roșii gratinate”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Omletă savoiardă

Ei o cantitate de costiță afumată, o tai bucățele, o treci prin apă fiartă, o scuturi de apă și o rumenești în puțină untură. O scoți și o ții la cald. În această grăsime fierbi și colorezi un cartof tăiat bucățele. Ei partea albă a unui praz și o tai în felii subțiri, apoi treci bucățelele în unt fierbinte fără să se coloreze. Toată această garnitură o amesteci cu ouăle bătute, sărate și pipărate. Apoi adaogă mici bucățele de șvaițer și o lingură de pătrunjel tocat. Pui la foc și servești omleta zemoasă.

Pătlăgele roșii gratinate

Taie câte tomate vrei în două exact în lățimea lor. Într’o cratiță pune 1-2 linguri de untdelemn și când e fierbinte, adaogă pătrunjel, ceapă, cățel de usturoi, toate tocate, miez de pâine în praf sau pezmete pisat. Peste această tocătură așază pătlăgelele, pune sare, piper și presară deasupra pesmetele. Stropești cu untdelemn și așezi la coptor fierbinte. În trei sferturi de oră e gata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?