Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Specialiștii cadastrali refuză contractele cu primăriile vrâncene


Doar 20 de primării vrâncene au încheiat contracte cu specialiști autorizați pentru lucrările cadastrale pentru întocmirea cărților funciare, iar alte zece administrații locale din județ au refuzat să participe la Programul național de cadastru și carte funciară. Prin acest program, fiecare localitate primește câte 30 mii euro din partea  ANCPI pentru plata lucrărilor cadastrale. Cele 10 localități, printre care Focșaniul, Èšifești, Negrilești, Păulești au anunțat Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară că refuză să participe la acest program și arată că sumele alocate de stat (60 lei/imobil), sunt considerate prea mici de către specialiștii autorizați pentru lucrările cadastrale care nu vor să încheie contracte cu autoritățile locale. La Primăria Focșani, s-a așteptat până în ultima zi o ofertă din partea firmelor sau persoanelor autorizate însă acestea nu au dorit să lucreze la tarifele impuse de guvern. Mai mult, aceleași discuții despre tarife creează probleme și cu notarii. Aceștia au tarife reglementate și nu sunt dispuși să lucreze pentru alte sume.
    Stadiul implementării Programului național de cadastru și carte funciară a fost discutat, ieri, la ședința Colegiului Prefectural. Prezent la ședință, președintele filialei locale Vrancea a Asociației Comunelor din România, primarul din Cârligele, Ștefan Moscu, a spus că acest program se derulează cu greutate. Ediul i-a cerut prefectului să mai organizeze o ședință cu primarii în care să fie discutat acest program care este singura cale pentru realizarea de cărți funciare proprietarilor terenurilor. „În multe locuri ne lovim de refuzul acelor persoane fizice autorizate, spun că prețurile sunt nesemnificative și volumul de muncă este foarte, foarte mare. Vorbeam cu câțiva colegi primari care îmi spuneau că nu vin persoanele fizice autorizate, care sunt acreditate și sunt în măsură să facă aceste operațiuni de cadastrare și această lucrare vastă.  La Cârligele întâmpinăm greutăți în continuare pentru că așa e la început, dar nu trebuie să ne speriem. E o muncă din partea persoanelor fizice care fac această cadastrare dar și din partea noastră, a primarilor, a persoanelor din primării. Sunt 2-300 de cărți funciare, de proprietari și lucrurile sunt diferite la câmpie, la deal, la munte, fiecare este cu specificul lui. Sunt n proprietari care trebuie chemați, identificați. Aceste persoane, în baza contractului, trebuie să realizeze fișe de interviu, să cheme oamenii de acasă. Sunt greutăți pentru că unii sunt decedați, iar dacă au decedat în altă localitate nu mai avem datele lor de identificare. Dacă are succesiunea dezbătută iar secretarul nu știe aceste informații pentru că nu a decedat pe teritoriul nostru, e foarte greu. Dar nu este imposibil”, a spus primarul Ștefan Moscu.
    Acesta a precizat că, în următorii ani, subvenții nu vor mai fi acordate dacă fermierii nu au cărți funciare pentru terenurile pe care le lucrează și pentru care solicită sprijinul financiar. Reprezentantul OCPI prezent la ședință a arătat că un alt motiv de refuz din partea specialiștilor cadastrali este timpul foarte scurt care a rămas anul acesta pentru realizarea  tuturor lucrărilor. Conform Programului, toate lucrările care se finalizează cu intabularea imobilelor în cartea funciară nu sunt plătite de cetățean. Lucrările de cadastru sunt recepționate de o comisie formată din specialiști de la OCPI, tocmai pentru a exista siguranța că documentațiile sunt bine realizate. Programul cadastrului pentru extravilanul localităților vine în sprijinul localităților necooperativizate din zona de munte, unde oamenii nu au titluri de proprietate pentru terenurile pe care le dețin. Pentru zonele unde nu există acte de proprietate se va recurge la soluția înscrieriii în Cartea Funciară ca „posesor recunoscut ca proprietar” iar dacă nimeni nu o contestă timp de trei ani, atunci posesia se transformă în proprietate.

Șase localități selectate pentru cadastrarea gratuită

    Alte șase comune, Milcov, Răstoaca, Gologanu, Golești, Suraia și Biliești, cadastrarea tuturor imobilelor este realizată gratuit prin Programul național de cadastru și carte funciară care ar urma să fie finalizat în 2023. Programul prevede înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților imobiliare, deschiderea cărților funciare pentru acestea și eliberarea certificatelor de moștenitor pentru succesiune, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proprietarii sunt scutiți astfel de costul lucrărilor care trebuie efectuate de firme specializate și al intabulării pentru deschiderea cărții funciare. Alegerea celor șase comune, Milcov, Răstoaca, Gologanu, Golești, Suraia și Biliești pentru prima etapă a cadastrării, a fost realizată în baza criteriilor stabilite de ANCPI, respectiv ca suprafața cumulată a localităților să fie de maxim 20 mii hectare iar zona să fie compactă.
De menționat că, prin acest Program Național, ANCPI poate deschide cărți funciare din oficiu, prin conversia în format electronic a informațiilor disponibile, acolo unde există cărți funciare vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?