Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

VIDEO şi GALERIE FOTO : ASR Principele Radu al României, prezent la lansarea cărților regale, la Biblioteca Județeană


Alteța Sa Regală Principele Radu al României a fost prezent, ieri, la sediul central al Bibiliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, cu prilejul lansării a patru cărți regale: „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, Director de Protocol al Casei Regale a României; „Săvârșin. Detaliul” de Principesa Margareta a României și Principele Radu al României, „Regalitatea, astăzi” de Principele Radu al României și „Balcicul Reginei Maria” de istoricul Diana Mandache. 
Evenimentul, o premieră pentru Biblioteca Județeană și pentru urbea noastră, a fost organizat de instituția de cultură gazdă și editura Curtea Veche Publishing, iar la el au fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu și Ionel Cel Mare, reprezentanți ai Bisericii, profesori, scriitori, oameni de cultură, un grup de voluntari și președintele Filialei de Cruce Roșie Vrancea, focșăneni iubitori de carte și de lectură, pasionați de istorie, bibliotecari. Cu toții au putut admira, în holul Bibliotecii, o remarcabilă expoziție dedicată Casei regale, dar și celor 100 de ani de la Primul Război Mondial.
    La eveniment a luat cuvântul, alături de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, profesorul de istorie Radu Ștefan, iar oficiile de gazdă au fost făcute de Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Focșani.
„Astăzi (ieri-n.r.), Biblioteca Județeană găzduiește un eveniment în premieră, și anume acela de a fi onorată să primească vizita unui înalt oaspete din familia regală a României. Vă mulțumim pentru acest rar privilegiu și vă urez bun venit la Focșani, bun venit în casa Bibliotecii. Mi-ați încredințat găzduirea unui remarcabil eveniment cultural și editorial și anume lansarea celor patru cărți regale. Ne-ați onorat, astfel, de două ori, o dată pentru încrederea instituțională arătată bibliotecii noastre, pe de altă parte prin prezența Alteței voastre. În opinia mea, evenimentul cultural de excepție de astăzi îmbină cu artă subtilă, pentru folosul nostru sufletesc, dar și pentru cel al minții, pe de o parte încântarea întâlnirii cu o carte frumoasă, dar și emoția întâlnirii cu istoria însăși. Fiecare din cele patru volume convinge în felul său, cu prisosință, de aceasta, prin conținutul înnobilat de nimbul regalității, dar și prin viziunea editorială de excepție”, a spus Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene.

Despre cărțile regale, cu talent și emoție

    O caldă, interesantă și emoționantă prezentare a celor patru volume lansate ieri a fost realizată de profesorul de istorie Radu Ștefan. El a vorbit despre fiecare carte în parte. A arătat că volumul „Regalitatea astăzi” este „o lucrare completă, se poate regăsi în ea orice eveniment important din istoria celor 150 de ani de regalitate românească. Este o lucrare care trece în revistă evoluția monarhiilor europene și nu numai, cu oprire insistentă asupra monarhiei române, a instituției Casei regale astăzi”.
    A trecut apoi la prezentarea cărții „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal”, „o lucrare închinată Alteței sale, Principesa Moștenitoare Margareta, scoasă și editată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la momentul în care, ca primă reprezentantă a Casei regale, pășește pe pământul României. Cartea cuprinde cele mai importante momente din activitatea Alteței Sale în toți acești 25 de ani”, au fost  cuvintele profesorului Radu Ștefan, care a vorbit apoi despre cartea „Săvârșin. Detaliul”, lăsând parcă special la urmă volumul „Balcicul Reginei Maria”. „Balcicul a reprezentat pentru Regina Maria, locul drag inimii sale și autoarea nu face decât să ne prezinte drumul de la Eastwell și Osborne al copilei și adolescentei, până la Coasta de Argint, așa cum se spunea, o întreprindere pe care regina Maria a făcut-o cu tot sufletul, cu toată dragostea. După ce se prezintă drumul acesta, se prezintă și drumul inimii Reginei Maria, cu multă, multă sensibilitate„, a spus profesorul Radu Ștefan.
    Cei care nu au reușit să ajungă ieri la Bibliotecă, la acest eveniment, pot cumpăra cele patru volume de pe site-ul editurii www.curteaveche.ro și din librăriile din țară.

„Vizita la Focșani este o mare bucurie pentru noi”

    Cu foarte mult interes a fost ascultat de întreg auditoriu, discursul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. El și-a exprimat recunoștința față de toți cei prezenți care au onorat cu prezența evenimentul, „într-un an care înseamnă atât de mult pentru noi toți: cei 150 de ani de la promulgarea celei mai importante constituții din întreaga noastră istorie. Întâlnirea noastră de astăzi are o anumită semnificație, mai profundă și mai puternică decât întâlnirile noastre oficiale din București, care se petrec poate cu mai multă lume sau mai multă mediatizare, fiindcă pe cât cobori pe scara cantitativă a comunităților românești, pe cât intri în contact cu oameni într-o comunitate mai mică, pe atât este mai intens schimbul sufletesc între oameni. Pe cât mergi într-o comunitate mai mică, fiecare clipă pe care o petreci acolo contează. Ea are o anumită încărcătură pe care o dă, probabil, interacțiunea dintre tine și ceilalți. Am dorit foarte mult, și Principesa Moștenitoare și eu să fim în cât mai multe orașe importante din țară în acest an. Vizita de la Focșani de astăzi, chiar scurtă fiind, este o mare bucurie pentru noi și ne oferă ocazia de a vorbi despre foarte vizionarul și plin de patriotism trecut care ne-a oferit șansa ca astăzi să vorbim despre un prezent pentru noi și despre un viitor pentru Coroana română alături de națiunea ei”.
    Principele Radu i-a îndemnat pe cei prezenți să citească cele patru volume care stau mărturie că nicio altă Casă regală a Europei nu a făurit o legătură atât de puternică între cultură, literatură și coroană. „Dumnezeu ne-a dat șansa de a veni în țară mai tineri decât părinții noștri și avem de aici încolo încă un număr de ani în care să trudim alături de dumneavoastră, pentru ca Stema României să se întregească de tot”, și-a încheiat discursul Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

Un dar pentru Casa regală din partea Crucii Roșii Vrancea

    În cadrul sesiunii de autografe derulată după încheierea prezentărilor, Laura Breană, președintele Filialei de Cruce Roșie Vrancea, și voluntarii instituției vrâncene de caritate i-au dăruit Principelui Radu și Principesei Moștenitoare Margareta, președinta Societății Naționale de Cruce Roșie Română, un aranjament floral realizat din flori albe și roșii, culorile reprezentative ale organizației. Surprins foarte plăcut, Principele Radu și-a exprimat regretul că timpul nu i-a permis să viziteze filiala vrânceană, ceea ce ar fi dorit foarte mult. El a dat un autograf pentru toți voluntarii și specialiștii Crucii Roșii Vrancea și a făcut o fotografie cu delegația prezentă la eveniment, spunând că atunci când timpul îi va permite, familia regală va vizita sediul și proiectele filialei noastre. „Chiar îmi pare rău că nu am reușit să vin la sediu, îmi doream acest lucru, dar rămâne pentru o dată viitoare”, a spus Alteța Sa Regală Principele Radu. 
    ASR Principele Radu al României a vizitat și Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, însoțit de Primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă.

   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?