Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Marți, 13, nu este zi cu ghinion pentru pompierii vrânceni


Ziua de marți, 13, despre care se spune că aduce 3 ceasuri rele, nu este cu ghinion pentru pompierii militari vrânceni. Aceasta reprezintă pentru ei Ziua Informării Preventive. La nivel național s-a stabilit ca în anii în care 13 septembrie pică într-o zi de marți, pompierii să organizeze activități de informare preventivă. „Se spune că marțea sunt trei ceasuri rele. Combinat cu simbolistica negativă a numărului 13, superstițioși sau nu, e dificil ca această dată să treacă neobservată. Aceste aspecte nu pot fi schimbate, însă, dacă se acordă un plus de atenție în special în momentele posibil supuse riscului, putem preveni multe probleme. Sub sloganul «Ghinionul  îl previi, dacă ții să intervii», Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a stabilit ca de fiecare dată când ziua de 13 pică marți, să se organizeze Ziua Informării Preventive. Logo-ul acestei zile este o pisică neagră, simbolul ghinionului pentru majoritatea oamenilor, în ideea informării cetățenilor asupra măsurilor pe care le pot lua pentru a preveni incidente nedorite, puse adesea pe seama ghinionului”, au transmis reprezentanții ISU Vrancea, prin intermediul unui comunicat de presă.
Mâine, la ISU Vrancea va fi Ziua Porților Deschise, căci se va sărbători și Ziua Pompierilor din România. Manifestările vor începe la ora 10.00, urmând ca la ora 11.00 să aibă loc o ceremonie militară. „Pentru instituția noastră, data de 13 septembrie 2016 are o dublă semnificație. În urmă cu 168 ani, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, Compania de Pompieri București a purtat în Dealul Spirii din capitală bătălia care a rămas peste timp simbol al luptei poporului român pentru libertate și independență. Totodată, ori de câte ori data de 13 pică într-o zi de marți, este zi declarată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență drept «Ziua Informării Preventive în România». Astfel că, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea desfășoară o serie de activități menite a marca importanța acestei zile în tradițiile de luptă ale pompierilor militari. La nivelul inspectoratului s-au organizat competiții sportive sub egida «Cupa 13 septembrie», ediția a XII-a, la șah, fotbal-tenis, tenis de masă și minifotbal. Marți, 13 septembrie, activitățile dedicate «Zilei Pompierilor din România» și «Zilei Informării Preventive» vor începe la ora 10.00, când porțile subunităților de pompieri din județ se vor deschide pentru toți cei care vor dori să cunoască îndeaproape specificul misiunilor salvatorilor vrânceni. Cu începere de la ora 11.00, la sediul Detașamentului de Pompieri Focșani, va avea loc o ceremonie militară, la care sunt așteptați să participe reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale, precum și cadre militare în activitate și în rezervă. De asemenea, pompierii militari vor prezenta exerciții demonstrative specifice (de stingere a incendiilor, de acordare a primului ajutor calificat, de căutare-salvare etc.), expunând, totodată, autospecialele de intervenție, echipamentele și accesoriile din dotare. În același context, pentru cei mici se va amplasa în curtea inspectoratului atelierul «Pompier pentru o zi», iar personalul Inspecției de Prevenire va organiza un punct de informare preventivă, distribuind materiale cu recomandări specifice și furnizând cetățenilor informații menite a le proteja viața și bunurile”, potrivit aceluiași document.
De asemenea, în data de 15 septembrie, pompierii militari îl vor comemora pe fostul lor coleg maiorul post-mortem Liviu Mihalache, mort la datorie în anul 2000. „De asemenea, în cadrul activităților organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Pompierilor, ca în fiecare an, la data de 15 septembrie, când se sărbătorește Sfântul Ierarh Iosif cel nou de la Partoș – protectorul pompierilor, în curtea bisericii din satul Colacu, comuna Valea Sării, va avea loc o ceremonie comemorativă și o   slujbă religioasă la mormântul maiorului post-mortem Liviu Mihalache, pompierul vrâncean căzut la datorie în urma unui incendiu, în data de 10 februarie 2000”, se mai arată în comunicatul ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?