Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Un teren și 8 clădiri ale ISU Vrancea vor trece în administrarea Primăriei Vânători


Un teren în suprafață de 5.600 mp și opt clădiri vor trece din patrimoniul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea în administrarea Primăriei Vânători. Este vorba de Gospodăria Agrozootehnică de la Vânători (GAZ), care a fost administrată și întreținută cu forțe de muncă provenite din cadrul ISU Vrancea până în anul 2006. Acest lucru era simplu de realizat, deoarece la acea vreme existau militari în termen care lucrau în cadrul instituției. Odată cu profesionalizarea structurilor de intervenție, nemaiexistând militari, nu s-a mai putut asigura administrarea fostei GAZ.
În 2013, o comisie sosită la fața locului a constatat că toate cele opt clădiri ar trebui demolate din cauza gradului ridicat de degradare. Surse din cadrul instituției  spun că de atunci și până acum, la aceste clădiri conducerea ISU Vrancea trebuia să asigure paza, ceea ce însemna personal care ar fi putut interveni la urgențe în loc să păzească niște clădiri ce stau să cadă. Tocmai de aceea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a făcut demersuri pentru a „scăpa” de aceste clădiri. „S-au făcut demersuri încă de acum doi ani pentru ca ISU Vrancea să cedeze către primăria comunei Vânători imobilul GAZ cu suprafață de 5.600 mp și opt construcții. Deocamdată nu știm mai multe detalii”, a precizat locotenent Paul Bîndar, purtătorul de cuvânt din cadrul ISU Vrancea.

„Clădirile sunt de fapt niște dărâmături”

Rămâne de văzut ce va face primăria Vânători cu terenul și cele opt clădiri.
Administrația locală va trebui să preia terenul și cele opt clădiri din custodia ISU Vrancea, dar autoritățile locale nu știu deocamdată ce vor putea face cu ele, în condițile în care construcțiile stau să se dărâme.
„Încă nu s-au terminat procedurile de transfer, o să urmeze. Nu a avut loc un proces de predare-primire. Nu știu încă ce o să facem cu terenul și clădirile, ne gândim. Prin hotărâre de consiliu local vom stabili cu exactitate, dar chiar nu ne-am gândit, deoarece clădirile sunt de fapt niște dărâmături. Ei ni le dau pentru că trebuie să ni le dea, noi le luăm pentru că trebuie să le luăm, dar nu știu ce vom face cu ele”, a spus Ionel Lupu, primarul comunei Vânători.

Primăria Vânători, obligată să construiască locuințe sociale

Guvernul României a adoptat hotărârea prin care terenul și clădirile aparținând ISU Vrancea să fie administrate de către primăria Vânători, cu condiția ca administrația locală să construiască locuințe sociale. În cazul în care nu se respectă destinația impusă de Guvern totul trece din nou în patrimoniul ISU Vrancea. „Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. -Art. 1. – Se aprobă actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea, înregistrat la poziția cu nr. MFP 102.337 în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, potrivit datelor prevăzute în anexa nr. 1. -Art. 2.-(1) Se aprobă trecerea unei părți din imobilul prevăzut la art. 1, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea, în domeniul public al comunei Vînători, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2. -(2) Trecerea în domeniul public al comunei Vînători se face în scopul realizării de locuințe sociale de către Consiliul Local al Comunei Vînători. -(3) În cazul în care nu se respectă destinația prevăzută la alin. (2) sau dacă, în termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, nu se finalizează obiectivul de investiții, partea de imobil transmisă potrivit alin. (1) revine de drept în domeniul public al statului și se dă în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea. -Art. 3. Predarea-preluarea imobilului transmis potrivit art. 2 alin. (1) se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. -Art.4. Ministerul Afacerilor Interne își va actualiza în mod corespunzător datele din evidența cantitativ – valorică și, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, va opera modificările corespunzătoare a Anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare”, se arată pe site-ul Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?