Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO : Ioan Diacon, șeful muzicii militare din Focșani, a trecut în rezervă


Plutonierul adj. pr. Ioan Diacon, cel care a condus muzica militară aproape 20 de ani, s-a retras din activitate. În cadrul festivității de trecere în rezervă, care a avut loc la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” din Focșani, s-a dat citire ordinului de trecere în rezervă începând cu finele lunii iulie. În cei 40 de ani de activitate, din care cinci ani de școală militară de muzică în București și 35 de ani de cadru militar, s-a dedicat instituției militare și permanent a căutat ca prin actul artistic și prin acțiunile sale în cadrul structurii pe care a condus-o o lungă perioadă de timp, să aducă veselie, și de fiecare dată câte un element de noutate tuturor participanților la festivități. Această bucurie a fost transmisă atât militarilor cât și mediului civil, prestația muzicii militare din Focșani fiind apreciată permanent de oficialitățile locale, dar mai ales de publicul larg.
    Acțiunile sale au fost încununate de primirea medaliei Virtutea Militară clasa I și de asemenea, de primirea celor trei distincții militare pentru 15, 20 și respectiv 25 de ani de activitate. Pe lângă studiile de specialitate în domeniul militar, pasiunea pentru muzică l-a determinat să urmeze cursurile Colegiului Universitar de Muzică din Iași. Din cei 35 de ani de activitate de cadru militar, jumătate i-a desfășurat ca subofițer instrumentist, începându-și activitatea la Muzica Reprezentativă și de Protocol a României, apoi la Brigada 8 Larom „Alexandru Ioan Cuza” și la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” din Focșani. Cea de-a doua jumătate a activității și-a desfășurat-o ca șef al muzicii militare.
    Sub bagheta plt. adj. pr. Ioan Diacon, prin multă perseverență, muzica militară din Focșani a ajuns printre cele mai bune muzici din România. Dacă în anul 1990, în România erau 77 de muzici militare, după restructurarea din anul 1995, au mai rămas doar 16 muzici militare. Așa cum Nicolae Iorga spunea, „muzica militară este podoaba oștirii”, iar plt. adj. pr. Diacon a făcut ca muzica militară din Focșani să se numere printre primele din țară, drept dovadă participarea la numeroase activități de gen, festivaluri internaționale și naționale la București, Brăila, Sibiu, Iași. Activitatea muzicii militare din Focșani în străinătate a contribuit foarte mult la imaginea muzicilor din România. Prima activitate de acest gen a fost în anul 2000, în cadrul misiunilor Carpathian Express 2000, pe parcursul căreia s-a colaborat cu o muzică militară din Londra, iar în anul 2001 s-a colaborat cu o muzică militară din Scoția. În anul 2003 în cadrul misiunii Smârdan s-a colaborat cu o muzică militară din Italia. Pe plan extern, sub conducerea plt. adj. pr. Ioan Diacon, muzica militară a participat la cinci festivaluri internaționale în Germania, un turneu internațional la San Remo și o misiune în Kandahar – Afganistan. Toate acestea au făcut ca muzica militară din Focșani să reprezinte cu cinste România, iar cel care a fost șef aproape 20 de ani să scrie o filă de istorie pentru armata din Focșani.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?