Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO : „SANITARII PRICEPUȚI” ai Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, PREMIAȚI la Etapa Națională!


Echipajul Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, coordonat de profesorul de biologie Constantin-Ioan Gârleanu, a reprezentat Vrancea la etapa națională a Concursului de Educație pentru Sănătate și Acordare a Primului Ajutor „Sanitarii Pricepuți”, obținând mențiunea V (locul VIII pe țară). Concursul s-a desfășurat în tabăra de la Poiana Pinului, județul Buzău. Rezultatul echipajului vrâncean e cu atât mai meritoriu cu cât la acest concurs au participat 44 de echipaje și este pentru prima dată când un echipaj al unui liceu vrâncean obține o distincție la această competiție.
    Echipajul Liceului Teoretic „Ioan Slavici” Panciu a fost format din: Ștefania Manolache (comandant de echipaj), elevă în clasa a XII-a; Alexandra Drîlea, elevă în clasa a XII-a; Loredana Chirilă, elevă în clasa a IX-a; Laura Albu, elevă în clasa a IX-a și Alexandra Drliea, elevă în clasa a IX-a. „Încă din clasa a VII-a particip la  Concursul «Sanitarii Pricepuți», am ajuns pentru a doua oară la faza națională, mi-am dorit foarte mult să evoluez în ceea ce privește deprinderile în manevrele și tehnicile de acordare a primului ajutor. Am știut că pot mai mult și îmi doresc ca pe viitor să devin formatorul altor echipaje. Sunt foarte fericită pentru locul pe care l-am ocupat în clasament, locul 8 (mențiunea 5) din 44, dar și puțin supărată pentru micile erori de formă care au existat în proba practică (de exemplu, ar fi trebuit să comunicăm cu victima chiar dacă aceasta era inconștientă!!! La teorie am obținut punctajul maxim, adică 20 din 20”, a declarat comandantul de echipaj, Ștefania Manolache.
    Juriul a fost format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Crucea Roșie Română, iar exigențele au fost pe măsură. Felul în care a avut loc premierea a fost unul inedit! „Clasamentul a fost anunțat în ordine descrescătoare, emoțiile noastre fiind din ce în ce mai mari, crescând pe măsură. Au început cu locul 44 și, în ordine cronologică, echipajul de la Vrancea nu se regăsea! Am avut să aflăm cu cea mai mare bucurie că suntem clasați pe primele locuri de la 1 la 10. Toți membrii echipajului suntem foarte fericiți și vrem să împărtășim aceste emoții și acest premiu cu domnul profesor de biologie Ioan Constantin Gârleanu care ne-a pregătit, cu părinții, cu colegii și prietenii și nu în ultimul rând cu Liceul Teoretic «Ioan Slavici» Panciu, pe care l-am reprezentat cu onoare la o competiție națională. Aceleași gânduri și sentimente pentru Filiala de Cruce Roșie Vrancea, parte a SNCRR, care antrenează prin acest concurs anual sute de elevi. Suntem extrem de interesați de continuarea voluntariatului în cadrul Filialei de Cruce Roșie Vrancea”, a spus, în numele echipajului, Ștefania Manolache.
    În tabăra națională de la Poiana Pinului Buzău, pe lângă concursul propriu-zis „Sanitarii Priceputi”, festivitatea de premiere și focul de tabără, membrele echipajului vrâncean au participat și la alte tipuri de activități organizate pe ateliere de muzică, dans, teatru, sport prin care au trebuit să transmită un mesaj Crucii Roșii, apoi au fost într-o excursie Vulcanii Noroioși.

Membrii echipajului vor continua voluntariatul la Crucea Roșie

    Profesorul de biologie Constantin Ioan Gârleanu, coordonatorul echipajului „Sanitarii Pricepuți” din cadrul Liceului Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, este cel care a pregătit echipajul încă de când membrii acestuia erau în clasa a IX-a. Pregătirile au fost intensificate începând cu luna martie 2016, iar rezultatele s-au văzut la faza națională a competiției. „Inteligența, seriozitatea, determinarea și implicarea acestor eleve a contribuit cel mai mult la obținerea acestui rezultat – Mențiunea 5, locul 8 din cele 44 de echipaje prezente la faza națională”, a transmis, cu emoție și bucurie, profesorul Constantin Ioan Gârleanu, considerând că fiecare membru din echipajul coordonat de el poate deveni „formatorul” generațiilor următoare, lucru deja stabilit cu aceștia.
    „Concursul «Sanitarii Pricepuți» se încadrează în programele tradiționale ale Crucii Roșii Române și ale Crucii Roșii Vrancea, dateaza din anul 1962 cu activitate neîntreruptă. Acesta se adresează elevilor (clasele V-XII) care, prin cunoștințele acumulate și abilitățile pe care și le formează, sunt capabili să salveze vieți și în situații reale! Felicitări echipajului și domnului profesor de biologie Ioan Constantin Gârleanu, voluntar vechi al Filialei de Cruce Roșie Vrancea, coordonator al multor programe de formare și educație, cât și Liceului Teoretic «Ioan Slavici». Felicitări departamentului de Educație pentru Sănătate din cadrul filialei, doamnei profesor Lidia Boc care coordonează programul concursul «Sanitarii Pricepuți» de aproape două decenii. Le mulțumim elevilor din echipaj pentru perseverență și ne bazăm pe promisiunea lor că vor continua munca de voluntariat în cadrul Filialei de Cruce Roșie Vrancea”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
    Concursul „Sanitarii Pricepuți” se adresează elevilor din gimnaziu și liceu și vizează atingerea unor obiective printre care: însușirea cunoștințelor de bază și a deprinderilor practice pentru acordarea corectă a primului ajutor și a celor de prevenire a accidentelor; păstrarea și îmbunătățirea sănătății fizice și morale; promovarea ocrotirii mediului înconjurător; dezvoltarea sentimentului solidarității umane față de cei aflați în suferință și a respectului față de persoanele în vârstă; însușirea cunoștințelor de bază despre Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, despre istoria Societății Naționale de Cruce Roșie din România și despre Principiile Fundamentale ale Crucii Roșii.
    Concursul de Educație pentru Sănătate și Acordare a Primului Ajutor „Sanitarii Pricepuți” este organizat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Administrației și Internelor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?