Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Scandalul retrocedărilor de la Fitioneşti continuă. Primarul Iordache Cazacu spune că va face o nouă sesizare la DNA


Primarul Iordache Cazacu (FOTO) a anunțat ca va face o noua plângere la DNA deoarece sesizările sale privind retrocedările multiple de pădure au fost stopate la nivelul prefecturii Vrancea. Iordache Cazacu își bazează afirmațiile pe faptul că din luna martie și până în prezent, comisia constituită la nivelul Prefecturii Vrancea nu a mai venit să facă verificări la Fitionești. De reținut că, la prima deplasare în teritoriu, comisia de la Prefectură a depistat șase cazuri de punere în posesie multiplă. Verificările au avut loc după ce primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a anunțat că a solicitat DNA să se autosesizeze susținând că pe raza comunei Fitionești au fost făcute mai multe retrocedări ilegale.

    Primarul Iordache Cazacu a anunțat ca va face o nouă plângere la DNA deoarece sesizările sale privind retrocedările multiple de pădure au fost stopate la nivelul prefecturii Vrancea. Iordache Cazacu își bazează afirmațiile pe faptul că din luna martie și până în prezent, comisia constituită la nivelul Prefecturii Vrancea nu a mai venit să facă verificări la Fitionești. Iordache Cazacu a precizat că deși comisia constituită din dispoziția fostului prefect Nicușor Halici trebuia să vină în teren să facă verificări, odată cu schimbarea prefectului, comisia nu a mai ajuns la Fitionești. „Am decis să fac o nouă sesizare la DNA privind retrocedările multiple de pădure care au avut loc la nivelul comunei Fitionești și pentru care există dovezi indubitabile, constând în documente oficiale. Inițial, după primele sesizări, a venit la Fitionești o comisie constituită la nivelul Prefecturii Vrancea care a găsit la prima verificare șase cazuri de punere în posesie multiplă, dar odată cu schimbarea prefectului Nicușor Halici, verificările în acest caz au încetat”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
    Verificările au avut loc după ce primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a anunțat că a solicitat DNA să se autosesizeze susținând că pe raza comunei Fitionești au fost făcute mai multe retrocedări ilegale. „Membrii comisiei formate la nivelul Prefecturii Vrancea, care au efectuat mai multe verificări privind reconstituirea dreptului de proprietate, au descoperit 6 cazuri de punere în posesie în dublu. Mai exact, cei în cauză erau trecuți în calitate de moștenitori în Anexa 53 cu mențiunea că la fiecare poziție au folosit aceleași documente justificative a dreptului de proprietate”, a precizat primarul Iordache Cazacu.
    Că așa stau lucrurile reiese chiar din nota de constatare încheiată de comisia de control, care arată că numai în cazul defunctului Diaconu Manole (bunicul fostului primar Gheorghe Diaconu), apare înscris în Registrul Agricol din 1948-1950 cu o suprafață de 6 hectare de pădure. Însă în baza Legii 18/1991 i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru un hectar de pădure. De asemenea, în baza Legii 1/2000 s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru 7,14 hectare de pădure. Numai că, în anexa 53 de la Legea 1/2000, defunctul Diaconu Manole apare la poziția 248 cu o suprafață de 9 hectare de pădure, iar la poziția 864 cu suprafața de 7 hectare de pădure. În nota de constatare se arată că este vorba de erori ce trebuie remediate de Comisia Județeană de Fond Funciar.
    Mai mult, membrii comisiei au găsit mai multe cazuri de reconstituire multiplă a dreptului de proprietate. „Există mai multe cazuri în care în anexa 53 la Legea 1/2000 același autor deposedat este înscris la mai multe poziții, existând pericolul ca suprafețe de teren la care erau îndreptățiți  să fie reconstituite de mai multe ori. În aceste condiții este imperativ ca anexa 53 la Legea nr. 1/2000 să fie verificată punctual, pentru fiecare autor deposedat în parte, de către comisia locală de fond funciar, să se constate acest gen de erori și să se facă propuneri în sensul remedierii acestora de către Comisia județeană de fond funciar Vrancea”, se arată în nota de constatare.

Acuzații privind punerea în posesie a peste 200 hectare de pădure

    Scandalul retrocedărilor de la Fitionești a devenit public după ce primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a solicitat în instanță anularea a două titluri de proprietate, emise pe numele Catinca Diaconu, mama fostului primar Gheorghe Diaconu, pe motiv că au fost emise ilegal. Primarul Iordache Cazacu a acuzat că dacă fiul Catincăi, Gheorghe Diaconu, nu ar fi deținut „funcții cheie” în Primăria Fitionești în perioada în care au fost întocmite și emise titlurile de proprietate sus menționate, acestea nu ar fi fost emise. Edilul șef din Fitionești l-a mai acuzat pe fostul primar Gheorghe Diaconu că a pus ilegal în posesia unor persoane  peste 200 hectare de pădure. Acesta susține că a sesizat instituțiile abilitate ale statului, inclusiv DNA, încă din 2014. „Din verificările făcute de mine am constatat că mai sunt și alte retrocedări ilegale. Este vorba de punerea în posesie ilegală a peste 200 hectare de pădure, motiv pentru care și aceste aspecte le-am sesizat la DNA încă din anul 2014, unde am depus documente ce dovedesc că punerea în posesie a fost ilegală. Asta în condițiile în care 83 de dosare de reconstituire a dreptului de proprietate conform Legii 165/2013 cu o suprafață de aproximativ 300 hectare nu pot fi soluționate deși îndeplinesc toate condițiile legale, deoarece nu avem suprafețe libere la dispoziția Comisiei locale”, a mai spus primarul Iordache Cazacu.

Diaconu a negat acuzațiile care i se aduc

    Fostul primar Gheorghe Diaconu spune că nici nu se pune problema ca retrocedările care au fost făcute în perioada în care era primar să se fi făcut altfel decât prevedea legea. „Nimic din ce se spune în această sesizare nu este adevărat, iar toate punerile în posesie au fost făcute cu respectarea prevederilor legale. În orice caz, las justiția să își spună cuvântul în acest caz și vom vedea care este soluția”, a precizat fostul primar Gheorghe Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?