Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Bani mai mulți pentru beneficiarii de pensii anticipate parțiale!


Cuantumul pensiei anticipate parțiale nu va mai fi diminuat cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luați în considerare anii ce depășesc stagiul complet de cotizare. Aceasta ca urmare a unui act normativ promulgat de președintele României și care intră în vigoare duminică. Potrivit acestei noi legi, diminuarea cuantumul pensiei anticipate parțiale va fi calculată în funcție de numărul anilor munciți în plus față de stagiul complet de cotizare, cu procente diferite. „Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, reglementează actul normativ.
    Astfel, dacă persoana respectivă a lucrat cu: până la un an în plus față de stagiul complet de cotizare, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare va fi de 0,50%; peste un an – procentul de diminuare 0,45%; peste doi anu – procentul de diminuare 0,40%; peste trei ani – procentul de diminuare 0,35%; peste patru ani – procentul de diminuare 0,30%; peste cinci ani – procentul de diminuare 0,25%; peste șase ani – procentul de diminuare 0,20%; peste șapte ani – procentul de diminuare 0,15%; între șapte și opt ani – procentul de diminuare 0,10%.
    Astfel, este evident faptul că cei care vor depune cereri pentru pensionare anticipată parțială vor avea pensii mai mari decât cei care sunt acum în plata unor astfel de pensii. „De noul mod de calcul vor beneficia doar persoanele care se vor pensiona de la data intrării în vigoare a legii. Cei cărora li s-a calculat deja pensia anticipată parțială nu vor beneficia de recalculare”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea. Așadar, cei 1173 de beneficiari vrânceni de pensie anticipată parțială, aflați în evidențele instituției, vor primi mai departe pensiile în cuantumurile pe care le au deja, calculate cu o penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, așa cum prevedea legislația de până acum: „Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă”. Așadar, pensiile celor aflați deja plată nu vor fi recalculate conform noii legi.

Condiții pentru acordarea pensiei anticipate parțiale

    Pensia anticipata parțială se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. În cazul cadrelor militare în activitate, soldați și gradați voluntari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, pentru obținerea pensiei anticipate parțiale, pe lângă condițiile amintite mai sus este necesară și realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevazut în anexa nr. 6 a Legii nr. 263/2010, și care se află în una dintre următoarele situații: sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad, prevăzute de statutul cadrelor militare/polițiștilor/funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale; sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu, de către comisiile de expertiză medico-militară.
    La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare următoarele perioade asimilate: asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, pe durata  normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar.
    „La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plații pensiei anticipate parțiale. Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a precizat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?