Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Polițiștii au descins la producătorii de cărbune de la Vidra. 28 dintre aceștia au primit amenzi


Producătorii de cărbune de pe raza localității Vidra au fost, săptămâna trecută, în vizorul polițiștilor. Oamenii legii au verificat legalitatea producției de cărbune. Totodată, a fost verificată și legalitatea achizițiilor de materii prime folosite la producerea mangalului.
Astfel, au fost verificate 11 persoane juridice și 15 persoane fizice, fiind aplicate aproape 30 de amenzi. „La data de 8 iulie a.c., pe raza comunei Vidra s-a desfășurat o acțiune pentru verificarea legalității producției cărbunilor. Acțiunea a avut ca obiectiv principal impunerea unor măsuri de reglementare a activității de producere și comercializare a cărbunilor și de verificare a legalității achizițiilor de materii prime folosite în activitatea de producere a mangalului. În urma activităților desfășurate au fost verificate 11 persoane juridice și 15 persoane fizice, fiind aplicate 28 de sancțiuni, din care 3 conform Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor acte ilicite de comerț, 18 conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, 2 conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, 2 conform H.G. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingerea incendiilor și 3 conform O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. De asemenea, în cadrul acestei acțiuni s-a confiscat cantitatea de 41.2 m.c. material lemnos, precum și 20 butoaie din tablă”, se arată în comunicatul de presă de la IPJ Vrancea.

Trei persoane au primit amenzi 

Trei persoane fizice, din cele 15 controlate de oamenii legii, au primit amenzi din cauza faptului că nu au respectat legea. Uneia dintre ele i s-a suspendat activitatea pentru o perioadă de timp. „În cadrul acțiunii a fost efectuat un control de specialitate la o persoană fizică autorizată, ocazie cu care s-a constatat că nu respectă prevederile O.U.G. nr. 196/2005. Împotriva acesteia a fost luată măsura principală a sancționării contravenționale în valoare de 5.000 lei și măsura complementară de suspendare a activității pe o perioadă determinată”, se mai arată în același comunicat.
Celelalte două persoane fizice s-au ales și ele cu amenzi și li s-au confiscat 10 m.c. lemn de foc. „De asemenea, cu ocazia controlului efectuat la alte două persoane fizice autorizate s-a stabilit faptul că acestea desfășurau activități economice cu încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010. În cauză a fost aplicată măsura principală a sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 5000 lei și măsura complementară de confiscare a cantității de 10 m.c. lemn foc”, susțin oamenii legii.
În cadrul aceleiași acțiuni, cu marfa confiscată s-a ales și un șofer din Focșani. Acesta transporta lemne și nu avea asupra lui avizul de proveniență secundar. „La data de 8 iulie a.c. polițiștii au depistat pe DN 2D, în municipiul Focșani, un bărbat care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3.27 m.c. cherestea tivită din specia rășinoase, fără documente legale de proveniență (aviz de proveniență secundar). Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. (1), lit. b din Legea nr. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității mai sus menționată”, se arată în comunicatul de la IPJ Vrancea.

Cărbune produs în albia majoră a râului Putna

Tot în urma controlului efectuat de polițiști, a fost depistată o femeie care producea cărbuni din lemn obținut ilegal. Acesteia i s-a aplicat amendă și i-a fost confiscat lemnul, dar și 20 de butoaie. „În aceeași zi, pe albia majoră a râului Putna a fost depistată o femeie care a desfășurat activități de producție prin fabricarea combustibilului solid, respectiv cărbuni din lemn. La fața locului s-au găsit 20 de butoaie din tablă a câte 200 de litri, fără capac la ambele părți și cantitatea de 4 m.c. material lemnos, activitatea desfășurându-se fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. În cauză s-a dispus ca măsură principală sancționarea contravențională a femeii conform Legii 12/1990 și Legii 171/2010, iar ca măsură complementară confiscarea materialului lemnos și a celor 20 de butoaie metalice”, au adăugat polițiștii în comunicatul de presă.
Tot oamenii legii spun că în urma activităților desfășurate s-a reușit estomparea fenomenului de fabricare ilegală a combustibulului solid, respectiv cărbuni din material lemnos, activitățile pe această linie urmând a rămâne în atenția instituțiilor legii, pentru determinarea agenților economici și a persoanelor fizice să desfășoare această activitate cu respectarea prevederilor legale.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?