Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Alocație zilnică de hrană și drepturi financiare anuale, acordate elevilor cu dizabilități înscriși în învățământul de masă


Guvernul a aprobat, prin Hotărârea nr. 423/16 iunie 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 0465/22 iunie 2016, repartizarea pe județe a sumelor necesare plății drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) înscriși în învățământul de masă, precum și metodologia de acordare a acestor drepturi. Potrivit acestor acte normative, copiilor cu CES din județul Vrancea le-au fost alocați 695 mii lei. Astfel, pentru a intra în drepturi, părinții trebuie să depună o cerere la unitatea de învățământ unde e înscris copilul cu CES, împreună cu următoarele documente: certificatul de naștere al beneficiarului; actul de identitate al părintelui sau, după caz, al reprezentantului legal; certificatul de orientare școlară și profesională, eliberat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, care precizează diagnosticul/ deficiența și orientează copiii, elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă.
    Potrivit Anexei Hotărârii nr. 904/2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, sumele de care beneficiază copiii cu CES integrați în învățământul de masă sunt: de la 0 la 3 ani, 12 lei/zi alocația de hrană și 366 lei pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural sportive; de la 3 la 7 ani inclusiv, alocația de hrană este de 16,6 lei/zi și 498 lei pe an pentru celelalte drepturi; de la 7 la 14 ani inclusiv, alocația de hrană este de 16,6 lei/zi și 611 lei/an celelalte drepturi; de la 14 la 18 ani inclusiv 16,6 lei alocația de hrană/zi și 754 lei/an celelalte drepturi; de la 18 la 26 ani inclusiv tinerii beneficiază de 16,6 lei/zi alocație de hrană și 844 lei/an celelalte drepturi. În cazul copiilor cu handicap infectați HIV sau bolnavi de SIDA, cuantum sumelor necesare acordării drepturilor speciale se majorează cu 50% în raport cu sumele acordate.
    Conform Hotărârii, vor fi acordate drepturile aferente perioadei ianuarie – decembrie 2016, banii pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite urmând a fi plătite până la finele anului, iar pentru alocația de hrană plata se face până în data de 5 a lunii următoare. Metodologia spune că „unitățile de învățământ de masă plătesc beneficiarilor sumele aferente reprezentând alocația zilnică de hrană în primele cinci zile lucrătoare ale lunii, pentru luna/lunile precedente, în funcție de numărul de zile de școlarizare și prezența școlară înregistrată în luna/lunile anterioare. Fac excepție de la condiția de acordare a drepturilor în funcție de prezența școlară beneficiarii care au certificat de orientare școlară și profesională și care sunt școlarizați la domiciliu și/sau internați în unitățile sanitare. Sumele aferente drepturilor de care beneficiază copiii/elevii/tinerii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă, cu excepția celor reprezentând alocația zilnică de hrană, se plătesc până la finele anului calendaristic”. 
    Actul normativ prevede că cererea de acordare a drepturilor pentru copiii, elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale din învățământul de masă trebuie formulată în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a HG nr. 423/2016.

Alte drepturi ale copiilor și tinerilor, reglementate de lege

    Învățământul special și integrat este reglementat de Legea educației naționale nr. 1/2011. Aceasta prevede că învățământul special și special integrat, organizat pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale sau alte tipuri de cerințe educaționale stabilite prin Ordin al ministrului Educației, se realizează pe toate nivelurile de învățământ, diferențiat, în funcție de tipul și gradul de deficiență.
    Învățământul special și special integrat este gratuit și organizat, de regulă, ca învățământ cu frecvență. În funcție de necesitățile locale acesta se poate organiza și sub alte forme, în conformitate cu legislația în vigoare. Copiii, elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, integrați în învățământul de masă, beneficiază de suport educațional prin cadre didactice de sprijin și itinerante, de la caz la caz.
    Copiii și tinerii cu CES, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, îmbrăcămintei și încălțămintei, în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecța copilului, precum și de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu CES din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
    Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prevede că acei copii și tineri pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, precum și mamele protejate în centre maternale au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive precum și de sume de bani pentru nevoi personale.
    Copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, precum și mamele protejate în centre maternale au dreptul, la ieșirea din sistemul de protecție specială, la o indemnizație care se acordă o singură dată, egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară. Indemnizația se acordă, la ieșirea din sistemul de protecție specială, și copiilor pentru care s-a pronunțat o hotărâre definitivă de încuviințare a adopției.

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?