Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Proiect pentru prevenirea violenţei fizice în rândul tinerilor, prin activităţi sportive şi artă teatrală


„Silence the Violence” este numele noului proiect pe care Asociația „Voluntariat pentru Viață” îl va derula în perioada 25 iulie-2 august 2016. Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții organizației, proiectul constă într-un schimb de tineri, finanțat din fonduri europene, în cadrul programului Erasmus +, și este organizat în parteneriat cu organizații din alte patru țări ale Uniunii Europene, și anume Letonia, Franța, Grecia și Italia. Vor participa 40 de tineri din cinci țări, împreună cu 10 lideri de tineret care, timp de nouă zile, vor participa la workshop-uri de teatru și activități sportive (campionate de fotbal, baschet, volei, tenis de masă), vor vizita Bucureștiul și regiunea deosebită a zonei Vrancea și vor descoperi cultura unică a țării noastre.
    Tema proiectului este legată de prevenirea violenței fizice în rândul tinerilor prin activități sportive și artă teatrală. Proiectul își propune să folosească sportul și teatrul ca un mecanism de a educa împotriva violenței și pentru a promova un comportament normal în rândul tinerilor. Inițiatorul acestui proiect, profesoara Any Mary Drăgan, voluntar al Asociației „Voluntariat pentru Viață”, este de părere că „prin prezența în cadrul acestui proiect a metodei de învățare prin joc de rol și folosirea teatrului ca activitate principală, considerăm că se vor activa în rândul tinerilor procese motivaționale și emoționale, și nu doar cele cognitive. Deoarece jocurile sunt atractive și percepute ca activitate interesantă și plăcută sau de relaxare și distracție, ele favorizează participarea activă și motivată la activitatea ludică. Activitățile sportive, parte din acest proiect, care se vor desfășura pe parcursul schimbului de tineri, vor fi în general jocuri de echipă în care tinerii vor avea diferite roluri, cum ar fi: să fie arbitrii jocului sau să fie jucători ca și ceilalți. Metodele utilizate în proiect sunt nonformale, încurajând exprimarea, reflecția, creativitatea, încrederea, solidaritatea și mișcarea, gândirea critică și sistemică, abilități de comunicare și de colaborare, capacitate de adaptare, responsabilitate, spirit de echipă”.
    Scopul și obiectivele proiectului se vor corela prin organizarea unor activități zilnice din cadrul schimbului care să constituie pentru tinerii participanți, alternative a unor comportamente ce pot genera violență și de conștientizare a importanței relațiilor interumane bazate pe înțelegere și acceptare. „Prin activitățile din proiect considerăm că vom contribui la reglarea emoțiilor și a comportamentului în situații problemă ale tinerilor, astfel încât să prevenim și să conștientizăm participanții la schimb asupra fenomenului violenței. Cei 40 de tineri vor înțelege care sunt modalitățile prin care poți să ajungi la un comportament non violent ce cu siguranță va conduce către diminuarea comportamentelor violente în rândul acestora. Proiectul va crește conștientizarea pozitivă a tinerilor asupra altor culturi și susține dialogul și întâlnirile interculturale cu tineri din medii și culturi diferite”, a declarat Daniel Drăgan, voluntar în Asociația „Voluntariat Pentru Viață” din Mărășești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?