Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Patru milioane lei acordați ca ajutor de deces de Casa de Pensii


   Câte 300 de pensionari, asigurați sau membrii de familie ai acestora, au murit lunar, de la începutul acestui an și până în prezent. Cel puțin așa reiese din statistica întocmită la nivelul Casei Județene de Pensii (CJP), care a acordat până acum, în total, 1.894 ajutoare de deces, valoarea acestora ridicându-se la suma de 3.944.294 lei. 
   Cuantumul ajutorului de deces pentru anul 2012 este de 2.117 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, și 1.059 lei în cazul decesului unui membru de familie al acestora. „Potrivit prevederilor articolului 125 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Dovada prevăzută anterior se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege. Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut”, a declarat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP.
   Legislația în vigoare prevede că asiguratul în sistemul public de pensii publice și pensionarul beneficiază de ajutor de deces și în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar până la data decesului. Membrii de familie sunt considerați soțul, copiii proprii, cei adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate. Tot membrii de familie sunt considerați părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
   Ajutorul de deces se acordă pe baza unui dosar care trebuie să conțină următoarele acte: cerere-tip; certificat de deces (original și copie); act de identitate al solicitantului (original și copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (declarație pe propria răspundere).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?