Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Astăzi încep probele scrise la Bac. NU încercați să copiați, camerele video ÎNREGISTREAZĂ tot


Absolvenții de liceu susțin, pe parcursul acestei săptămâni, probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat. Prima probă scrisă, de astăzi,  este la limba și literatura română. Miercuri, absolvenții de liceu vor susține proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie, respectiv vineri, proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d). „Afișarea rezultatelor se va face în data de 12 iulie (până în ora 16.00) și, în aceeași zi, vor putea fi depuse contestații (între orele 16:00-20:00), care urmează a fi soluționate în perioada 13 – 15 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie”, după cum se arată în normele de organizare a examenului de Bacalaureat.
Președinții comisiilor de Bac au fost trași la sorți ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean, în ședință publică.

Opt centre de examinare în Vrancea

Inițial, în Vrancea au fost 9 centre de examinare în cadrul Bacalaureatului, ulterior, unul dintre acestea fiind desființat. Este vorba de centrul de examinare de la Colegiul „Gh. Asachi”, candidații fiind redirecționați. În total, s-au înscris la examenul de Bacalaureat, sesiunea din vară 2016, 2.195 de absolvenți de liceu, din seria curentă ori anterioare.
La Colegiul Național „Unirea” vor da examen elevii unității de învățământ, profile teoretic-real și uman, dar și colegii lor de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu”, profil vocațional-uman. În total vor fi 270 de elevi, respectiv 204 de la Unirea și 66 de la Liceul de Artă.
Al doilea centru va funcționa la Colegiul Național „Al. I Cuza” din Focșani, unde vor da examen cei 252 de elevi din cadrul unității, profile teoretic-real și uman, și 8 elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani, profil teoretic real. În total vor fi 260 candidați.
Un alt centru de examinare va fi funcțional la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, unde vor da Bac-ul cei 196 elevi din cadrul unității gazdă, profile teoretic-real, tehnologic-tehnic, dar și 128 de absolvenți ai Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, profile teoretic-real, uman, tehnologic-servicii. În total vor 324 candidați. 
La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani vor susține examenul maturității 257 de absolvenți. Este vorba de 111 liceeni din cadrul unității, profile teoretic/real, tehnologic-tehnic, 74 de elevi de la Liceul cu Program Sportiv Focșani, profil vocațional-uman și educație fizică și sport. Vor mai susține examen aici 25 de absolvenți de la Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu”, profile tehnologic-resurse naturale și protecția mediului. Vor fi în total 257 de candidați.
Un alt centru va funcționa la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, unde vor fi examinați 255 absolvenți, dintre care 160 din cadrul unității, profilele vocațional și teoretic/uman, 9 de la Liceul Tehnologic Odobești, profilele tehnologic/ resurse naturale și protecția mediului, servicii, 29 de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, profilele matematică-informatică și filologie și încă 57 de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Focșani.
La Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani va funcționa un alt  centru, unde vor fi examinați 261 de absolvenți de liceu. 202 dintre aceștia provin de la unitatea de învățământ gazdă, profile tehnologic/ servicii, iar 42 de la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești, profile teoretic/ real, iar 17 de la Liceul tenologic „Al.I Cuza” din Panciu, profil tehnologic-servicii. 
La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani vor fi examinați 280 de absolvenți, dintre care 113 din cadrul unității, profile tehnologic, tehnic, resurse naturale și protecția mediului, iar 71 de la Colegiul Tehnic Auto „Traia Vuia” Focșani, profile tehnologic și ethnic, și 96 de la Liceul „Simion Mehedinți” Vidra.
La Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud va funcționa cel de-al optulea centru de examinare, unde vor fi testate cunoștințele a 288 candidați. Vor da examen aici 207 de absolvenți ai unității gazdă, profile teoretic/ real și uman, dar și 81 absolvenți de la Colegiul Tehnic „Gh. Balș” Adjud, profile tehnologic/ resurse naturale și protecția mediului, tehnic și servicii.
 
Încă o șansă la sesiunea din toamnă

Cine nu ia Bac-ul din prima, mai mare o șansă la sesiunea din toamnă, care debutează cu înscrierea candidaților în perioada 18 – 22 iulie. În zilele de 16 și 17 august are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, iar în perioada 17-19 august evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. Evaluarea competențelor digitale – proba D este programată pentru zilele de  18 și 19 august. Probele scrise încep pe 22 august, cu Limba și literatura română – proba E)a). Pe 24 august este programată proba obligatorie a profilului – proba E)c), iar pe 26 august proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d).  
Primele rezultate vor fi afișate pe 29 august, până la ora 16,00, eventualele contestații putând fi depuse până la ora 20.00. Contestații vor fi soluționate în zilele de 30 și 31august, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 1 septembrie.

Atenție la ce aveți în buzunare!

Potrivit regulamentului de organizare a Bacalaureatului, candidații nu au voie să intre în sălile de examinare cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită nu vor fi primiți în examen. 
„Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor (…) telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați ori cu exteriorul. Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul. Candidații care încalcă regulile menționate (…) vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Încălcarea regulilor menționate (…) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați «eliminați din examen», fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”, se arată în regulament. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?