Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO : „Rendez-vous pentru sănătate în Foișorul Crucii Roșii” de la Oreavu


Ieri a avut loc, la Casa Rezidențială „Micul Rosmalen” din Oreavu a Filialei de Cruce Roșie Vrancea, evenimentul de încheiere a proiectului „Rendez-vous pentru sănătate în Foișorul Crucii Roșii” derulat de instituția de caritate. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 8 luni, s-a adresat unui număr de 50 de săteni din Oreavu, comuna Gugești, inclusiv persoanelor vârstnice care locuiesc în Casa Rezidențială „Micul Rosmalen”, și a fost finanțat de Fundația de Sprijin Comunitar – Fundația Vodafone România în cadrul rundei de finanțare „Investiții pentru comunități durabile – 2015”. 
    În cadrul acestui proiect a fost extins și amenajat Foișorul de recreere din curtea casei și au fost achiziționate materiale și echipamente de specialitate pentru dotarea celor trei ateliere, în cadrul cărora se derulează activitățile propriu-zise și se acordă serviciile sociale prevăzute în proiect. De asemenea, a fost creat un Punct PAZI (prim ajutor zone izolate), unde toți sătenii pot veni să-și controleze tensiunea, glicemia, greutatea, starea psihică etc. și unde oricine (dar în special persoanele vârstnice) pot primi primul-ajutor de se poate întâmpla să aibă nevoie la un moment dat. 
În cadrul acestui Punct PAZI a fost amenajat un cabinet medical (în extinderea foișorului), unde un medic va veni o dată pe lună să consulte persoanele care reclamă probleme de sănătate. „Este foarte binevenit acest punct, pentru că aici putem veni mai departe să ni se ia tensiunea, o dată pe lună va veni medicul, ceea ce este foarte, foarte bine”, a spus Maria Chiper, una dintre sătencele prezente la evenimentul de închidere a proiectului. „Eu am căzut cu bicicleta și Adela m-a îngrijit”, a spus Francisca Florea, o fetiță de opt anișori, care era prezentă acolo împreună cu mama ei, Gina Bucătaru, de 32 de ani. „Orice problemă avem cu copiii, aici venim mai întâi. E mare lucru că s-a înființat acest punct”, a spus aceasta. Cecilia Găiceanu, de 58 de ani, a început pur și simplu să plângă în momentul în care a dorit să spună, la rândul său, cât de mult se bucură de faptul că are unde primi un prim-ajutor specializat. „Pe mine m-au dat copiii afară din casă. Aici, în Oreavu, stau cu chirie. Eu nu am asigurare medicală, n-am niciun ajutor. Eu aici vin să mă ajute când am nevoie, cu tensiunea, cu o îndrumare, cu explicații, cu tot… Că n-am unde altundeva să mă duc, că la doctor trebuie să plătesc”, a spus femeia.
    Punctul PAZI a fost dotat cu mic mobilier, constând în canapea de consultație, masă, două dulapuri, scaune etc., precum și echipamente de specialitate (electrocardiograf portabil, aparat de măsurare a tensiunii arteriale, aparat de măsurare a glicemiei, teste și altele). „Am dorit înființarea acestui punct PAZI aici, în satul Oreavu, pentru că distanța până la primul dispensar este de 8 kilometri. În situații de urgență, ambulanța poate ajunge destul de târziu, iar în timpul zăpezilor mari și viscolului localitatea Oreavu este înzăpezită, drumurile devenind impracticabile pentru orice mijloc de transport. Echipajul PAZI este format din Adela Apostu, soră voluntară de Cruce Roșie, și Elena Apostu, elevă la Școala Postliceală «Hipocrate» Focșani, specializarea «asistent medical generalist» și formator în acordarea primului ajutor. Echipajul activează în situații de urgență prin acordarea primului ajutor ori de câte ori este nevoie, și anume apelarea 112, resuscitare, hemostaze, imobilizări în caz de fracturi etc., sau a controlului de rutină a sănătății ca măsurarea glicemiei, a tensiunii, înălțimii, greutății, a activității inimii și așa mai departe”, a spus Andreea Drusan, coordonatorul proiectului.  

Atelier IT, recreativ și de terapie ocupațională

    În cadrul proiectului au fost înființate trei ateliere. Astfel, în Atelierul IT, aproximativ zece persoane vârstnice din comunitate, dar și din Casa rezidențială au fost inițiate în lucrul cu calculatorul, fapt ce le-a înlesnit socializarea și comunicarea cu membrii familiilor lor. Potrivit celor spuse de Andreea Drusan, coordonatorul proiectului, ei au învățat noțiuni de bază în IT, navigarea pe internet și folosirea site-urilor de socializare.
    În cadrul Atelierului de Terapie Ocupațională, aproximativ 20 de vârstnici din sat, împreună cu rezidenți ai Casei Crucii Roșii, s-au întâlnit de patru ori pe lună. Aici au învățat să realizeze împletituri decorative din sfoară, dar nu numai. Formatori au fost profesorul Lidia Boc, dar și Ionuț, voluntarul surdo-mut al Filialei, care are abilități deosebite în această artă, dar și la croșetat, ouă încondeiate cu mărgele și hârtie și grădinărit. Nu în utimul rând, în cadrul Atelierului recreativ, vârstnicii participanți au fost antrenați de către formatorii voluntari în activități de recreere precum: jocuri de masă, meloterapie de grup, activități artistice în parteneriat cu elevii Școlii Gimnaziale din Gugești, sărbătorirea zilelor de naștere, petrecerea sărbătorilor de Paște și Crăciun.
    De menționat este faptul că Punctul PAZI de prim ajutor a fost și este coordonat de Elena Apostu, în timp ce Atelierul IT a avut ca formator pe Andreea Drusan, coordonatorul proiectului, cel recreativ pe Andreea Drusan și Ionuț Sandu iar Atelierul de Terapie Ocupațională pe Ionuț Sandu și pe profesorul Lidia Boc, cu toții voluntari ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
    Scopul proiectului a constat în îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice din satul Oreavu, comuna Gugești, prin amenajarea unui spațiu adecvat, pentru 50 de persoane vârstnice din localitate, singure, precum și din Casa rezidențială „Micul Rosmalen”. În ceea ce privește obiectivele, care, de altfel, au fost concretizate, acestea au constat în: asigurarea și menținerea stării de sănătate a unui număr de minim 50 de vârstnici, inclusiv din Casa Crucii Roșii, prin servicii sociale și premedicale/prim ajutor, furnizate într-un spațiu extins în suprafață de 22 de metri pătrați, adiacent foișorului existent de la Casa „Micul Rosmalen” din Oreavu; înființarea și dotarea a trei ateliere, în vederea integrării active în viața socială; înființarea Punctului PAZI.
    Ieri, la evenimentul de încheiere a proiectului, participanții – voluntari ai Crucii Roșii, beneficiarii Casei rezidențiale „Micul Rosmalen”, vârstnici dar și copilași din satul Oreavu au povestit, au schimbat impresii și au petrecut împreună momente plăcute, luând parte la masa festivă organizată special pentru acest prilej. Apoi, sătenii au plecat spre casele lor, bucuroși că în localitatea lor micuță au un loc minunat și foarte util unde pot reveni ori de câte ori au nevoie, sau de plăcere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?