Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Muncitorii de la Laminorul au revenit la fabrică


Muncitorii au reluat lucrul la Laminorul după ce firma a obținut codul de TVA necesar pentru derularea activității. De luni au început reviziile la utilaje, iar săptămâna viitoare se va începe efectiv realizarea produselor. Deocamdată au fost plătite salariile pentru două luni și din discuțiile cu patronul italian, după reluarea activității vor fi achitate și celelalte restanțe salariale. „De luni am început revizia, a fost adusă materia primă și, de marți, va fi reluat lucrul. Am discutat cu patronul și ne-a promis că după ce va fi livrată marfa se vor achita în primul rând restanțele salariale. Este foarte bine că am reușit să păstrăm locurile de muncă iar oamenii primesc un salariu pentru munca lor”, ne-a spus Emil Răvoiu, președintele Sindicatului „Metalurgistul” Focșani.
    Problemele la societatea metalurgică au apărut după ce firmele din grupul italian STG Steel au început să aibă dificultăți financiare în Serbia și Italia. A fost doar o chestiune de timp până când să intre în insolvență și firma deschisă la Focșani. În aceste condiții, acționarul italian a căutat alți asociați pentru ca fabrica din municipiu să funcționeze în continuare. A fost înființată o nouă societate, Power Steel Company, cu sediul în Focșani, care a închiriat utilajele și halele de la vechea firmă. Noua societate avea materia primă, țagla de relaminare, și a preluat prin detașare și muncitorii, însă patronii au spus că nu pot lucra deoarece firma nu deține codul de TVA. Investitorii spun că, fără acest cod de TVA, ar pierde circa un milion de euro dacă ar aduce țagla de relaminare la Focșani.

    A durat aproape două luni și au fost necesare mai multe discuții cu inspectorii fiscali până când au fost îndeplinite toate condițiile pentru a fi acordat codul de TVA. Reprezentanții Fiscul vrâncean au spus că întârzierea nu li se datorează funcționarilor ci criteriilor impuse de formularul 088, introdus pentru a diminua evaziunea fiscală cu TVA. „Formularul 088 conține o serie de criterii care trebuiesc îndeplinite și, în funcție de punctajul pe care îl obține, i se dă sau i se respinge cererea”, a spus Ioan Chicoș, șeful adjunct pentru colectare din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice.
    Din cauza întârzierilor la obținerea codului de TVA a avut loc, pe 20 mai a.c., și un protest spontan al muncitorilor de la Laminorul în fața sediului Fiscului vrâncean. Primarul ales al municipiului Focșani, Cristi Misăilă, s-a întâlnit atunci cu oamenii care protestau în fața Fiscului și i-a sfătuit asupra soluțiilor pe care trebuie să le adopte astfel încât să primească în cel mai scurt timp banii la care au dreptul. Cristi Misăilă a discutat cu liderul de sindicat și cu unul dintre acționarii noii firme Power Steel Company, astfel încât să fie găsită cea mai bună soluție pentru ca activitatea societății metalurgice să fie reluată în cel mai scurt timp. Una dintre variante, care a fost agreată și de acționarul italian, a constat în înlocuirea în conducerea noii firme a persoanelor care nu corespund criteriilor Fiscului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?