Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Numărul bolnavilor de TBC, în scădere în județul Vrancea. Care sunt semnele TUBERCULOZEI


Dacă în anii trecuți, numărul vrâncenilor diagnosticați cu tuberculoză era chiar și de ordinul sutelor, în primul trimestru al acestui an doar 44 de persoane au mai fost incluse în Programul Național de prevenire și control al tuberculozei. Medicii susțin că obiectivele derulării acestui program, care vizează reducerea prevalenței și a mortalității TBC, menținerea unei rate de depistare a cazurilor noi, precum și tratamentul bolnavilor cu tuberculoză, au fost astfel atinse. „Avem tot ceea ce ne trebuie pentru a-i trata pe bolnavi, medicația este absolut gratuită, rămâne doar ca cei care bănuiesc că au această boala să vină la noi pentru investigații suplimentare. Din păcate, sunt și pacienți neasigurați, care vin în stadii destul de avansate, însă toți trebui să știe că dacă schema de tratament este respectată, tuberculoza este o boală vindecabilă. Trebuie precizat că odată depistată, boala necesită și o perioadă de internare în spital pentru a se recolta probe pentru analize amănunțite de sânge, dar și pentru a vedea toleranța la medicamentele care îi sunt administrate pacientului, deoarece există riscul apariției reacțiilor alergice, unele destul de grave, însă până acum nu am avut astfel de situații”, a declarat medicul pneumolog Iuliana Èšopană (FOTO). Aflat sub tratament, care se întinde pe o perioadă de minim șase luni, bolnavul devine necontagios, însă dacă medicația este întreruptă, tot ceea ce s-a administrat anterior este inutil, fiind necesară reluarea schemei de tratament.

Copiii cu TBC, trimiși la centre din țară

    În evidențele dispensarului TBC din cadrul Spitalului Județean „Sf. Pantelimon” Focșani se află un singur copil diagnosticat cu tuberculoză, care urmează o schemă de tratament prescrisă de specialiști de la spitale din țară. „Noi putem interna doar copii care au peste 15 – 16 ani, iar pe cei mai mici, pentru care avem o suspiciune de tuberculoză, îi trimitem la unul din centrele din Galați, Iași sau București, care au secții speciale de pediatrie”, a mai precizat medicul Iuliana Èšopană. De altfel, medicii, în colaborare cu asistenții din cadrul dispensarului, fac și anchete epidemiologice atât în familie, cât și la locul de muncă sau la școală, cu scopul de a depista cauza îmbonăvirii, dar și pentru a urmări dacă și alte persoane au contactat virusul.
    Tuberculoza este o boală care nu doare, însă scăderea bruscă în greutate, cu 10-15 kilograme, lipsa poftei de mâncare, starea permanentă de oboseală, transpirația excesivă și tusea pe o perioadă mai lungă de o lună sunt semne clare de boală. Astfel, orice persoană cu asemenea simptome, trebuie să facă o radiografie pulmonară, pentru care nu este necesară trimitere de la medicul de familie sau de la vreun alt medic specialist. „Pot dezvolta boala, chiar dacă nu au luat contact cu o persoană deja infectată, cei care au imunitatea scăzută, fie din cauza unui stil de viață dezorganizat, așa cum a fost cazul unor studenți în anii trecuți, fie din cauza faptului că au și alte afecțiuni, cum ar fi diabet, hepatită sau SIDA”, a concluzionat pneumologul Iuliana Èšopană.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?