Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

ANIMALE DE COMPANIE: Pisica europeană cu blana scurtă


Plină de afecțiune și energie, inteligentă și dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu, devotată față de stăpâni, pisica europeană, cunoscută și sub denumirea de pisică europeană cu blana scurtă sau ”pisica comună”, se simte bine atât în casă, cât și afară. Pisicile europene reprezintă una dintre cele mai vechi și mai răspândite rase de pisici, fiind denumite de aceea și ”pisici de casă”. Descendente din primele pisici domesticite în Egiptul Antic (unde, se știe, pisicile erau venerate) și aduse, se pare, în Europa de romani, pisicile europene s-au bucurat de un interes deosebit în trecut mai ales în Scandinavia și în Marea Britanie, fiind răspândite pe întreg continentul.
    Ca animale de companie se adaptează foarte bine la viața de familie și, în general, se înțeleg bine cu copiii și cu alte animale, mai ales cu alte pisici sau câini. Pisica europeană are nevoie de suficient spațiu pentru a putea să alerge și să se joace în voie, după cum are nevoie și de un spațiu al ei personal, unde să se simtă în siguranță. Se adaptează bine și la viața de apartament și, de asemenea, suportă bine singurătatea pe perioada zilei când stăpânii sunt plecați. Au o personalitate foarte puternică și pot fi ușor ”gălăgioase”. Sar și aleargă prin casă și se joacă fie singure, fie cu jucării create special pentru ele, fie cu alte pisici sau cu membrii familiei.
    Ca și constituție, pisica europeană cu blana scurtă este o pisică de talie medie, bine proporționată, robustă. Are capul mai mult lung decât lat, urechile de lungime medie, rotunjite la vârfuri, iar ochii sunt rotunzi și mari, strălucitori, de diferite culori (verzi, albaștri, galben-aurii). Blana este scurtă, deasă și strălucitoare. Dacă la origini aceste pisici aveau blana tigrată, în prezent aceasta prezintă și alte culori și combinații diferite.

    Pisica europeană cu blana scurtă poate atinge o înălțime de 20-25 cm și o greutate ce variază între cca 2-7 kg. O femelă are o capacitate la naștere de doi până la cinci pui și poate avea până la trei sarcini pe an. În ceea ce privește îngrijirea lor, trebuie menționat că pisicile europene sunt mai sănătoase și mai rezistente comparativ cu alte rase de pisici, având un sistem imunitar puternic. Sunt animale foarte curate. Bine hrănită și îngrijită, pisica europeană are o blană sănătoasă, lucioasă, care necesită periere cam o dată pe săptămână. În casă îi trebuie asigurată o cutie cu nisip curat în care să-și facă nevoile.
    Trebuie să primească hrană cam de 2-3 ori pe zi, de regulă cu o dietă bogată în proteine, și de asemenea trebuie să aibă în permanență apă curată și proaspătă de băut. Acestei pisici îi plac mult carnea de pește proaspăt și carnea de pui, dar și hrana uscată. Și pisica europeană poate fi predispusă la obezitate, iar de aici pot decurge alte complicații și boli precum diabetul, artrita sau afecțiuni ale inimii. Un semnal îngrijorător este atunci când pisica nu mai are grijă de ea și nu își mai spală blana, iar în acest caz trebuie dusă urgent la medicul veterinar. Speranța de viață este de cca 15 ani, dar sunt și cazuri în care aceste pisici pot atinge sau depăși vârsta de 20 de ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?