Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Sancțiunea aplicată Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești de Consiliul Concurenței, confirmată


Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenței de către Uniunea Națională A Executorilor Judecătorești din România (UNEJ), menținând amenda în valoare totală de 593.089 lei (aproximativ 131.798 euro), informează Consiliul Concurenței printr-un comunicat remis marți.
În 2012, Consiliul Concurenței a sancționat UNEJ pentru încălcarea reglementărilor în domeniu atât prin crearea unei bariere la intrarea în profesie, fixând o taxă excesivă și discriminatorie, cât și prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrului legal.
În urma unei investigații, Consiliul Concurenței a constatat că, în septembrie 2010, UNEJ a introdus o taxă de intrare în profesie de 5.000 euro, de la plata căreia erau scutite rudele și afinii de gradul I ai celor aflați deja în profesie. În acest fel, s-a creat o categorie de privilegiați — rudele și afinii de gradul I ai executorilor judecătorești prezenți deja în profesie, care, prin scutirea de la plata acestei taxe, sunt avantajați în raport cu ceilalți potențiali executori judecătorești, creându-se toate premisele consolidării ideii de casta profesională bazată pe legături de familie.
De asemenea, UNEJ a identificat și a stabilit o listă a cheltuielilor de executare silită aplicabile tuturor membrilor profesiei. Aceste cheltuieli excedau cadrul legal (Legea nr.188/2000), fiind diferențiate de onorariile stabilite de ministrul Justiției. Membrii UNEJ, care trebuiau să respecte lista cu „cheltuieli”, reprezintă întreaga piață a executorilor judecătorești și în acest fel nu a mai existat niciun fel de presiune concurențială care să mențină aceste cheltuieli la un nivel mai mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?