Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

ULTIMA ORĂ! Un nou COD ROȘU de inundații în Vrancea! SGA întărește DIGURILE


Hidrologii au instituit un nou Cod Roșu de inundații pe mai multe râuri care tranzitează inclusiv Vrancea. Este vorba de Putna, Bîrlad și afluenții mici aferenți cursurilor mijlocii și inferioare ale Siretului și Prutului. 
Potrivit unei informări postate pe pagina de facebook a ISU Vrancea, avertizarea este valabilă până sâmbără, la ora 14.00. „COD ROÅžU – În intervalul 03.06.2016 ora 13:00 – 04.06.2016 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluența R. Negru și R. Negru (județele Harghita și Covasna), afluenții din bazinul superior și mijlociu al Bistriței (județele Suceava, Harghita și Neamț), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Bârlad (județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamț și Galați) și afluenții mici aferenți cursurilor mijlocii și inferioare ale Siretului și Prutului (județele Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați). Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din județele: Neamț, Bacău, Vrancea, Galați și Vaslui. Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă”, se arată în informarea postată de ISU.
COMUNICAT DE PRESÄ‚
Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea acționează pentru limitarea efectelor inundațiilor
Pe teritoriul județului Vrancea au căzut în ultimele 24 de ore precipitații însemnate, cantitatea maximă de precipitații înregistrându-se la stația hidrometrică (SH) Adjudu Vechi 134,8 l/mp. Precipitațiile înregistrate în ultimele 24 de ore au generat scurgeri pe versanți și creșteri importante de nivel și debit pe cursurile de apă cu depășirea cotelor de apărare, după cum urmează:
Cote de pericol (CP):
Râu Milcov, la stația hidrometrică (SH) Golești: s-a depășit CP cu 23 cm, H= 473;
Râu Milcov, la stația hidrometrică (SH) Reghiu: s-a depășit  cu 5 cm CA, H= 230;
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea și formațiile sale de lucru acționează pentru limitarea efectelor fenomenelor periculoase astfel:
În data de 2 iunie:
Formația Odobești a intervenit cu 500 de saci pe râul Milcov, în localitatea Lămotești, unde au supraînălțat malul cu 0,5 m. Acțiunea s-a desfățurat cu 9 muncitori, o autoutilitară, un ifron, un tractor și o WOLLA a Primăriei Milcovul.
Celelalte formații ale S.G.A. Vrancea intervin cu utilajele din dotare pentru îndepărtarea blocajelor din albii și asigurarea secțiunilor de scurgere pe râul Milcov la Milcovul și pe râul Putna la Bolotești.
In data de 3 iunie :
Formația Râmnicu Sărat Dumitrești acționează cu 4 muncitori la decolmatarea albiei și a secțiunilor podețelor în comuna Dumitrești pe pârâul Oleandra;
Formația Priză Călimănești – 1 agent împreună cu membrii CLSU Homocea au decongestionat podețele de pe pârâul Polocin. La intervenție s-a acționat și cu un buldoexcavator al Primăriei Homocea. La Pufești s-a acționat cu membrii CLSU Pufești și un electromecanic de la S.G.A. Vrancea și s-au executat diguri din 300 de saci umpluți cu material local pentru prevenirea inundării satului Domnești Sat.
Formația Milcov Odobești – s-au umplut 800 de saci cu nisip cu 6 oameni, folosind un Ifron și un tractor pentru transportul sacilor la punctele critice din satul Lămotești. Åžeful de formație a verificat  malul stâng al Milcovului la Lămotești. La Broșteni se acționează cu 2 oameni, un buldoexcavator si un ifron la desfundarea podețelor și a canalului de evacuare. Se intervine la Jaristea cu 4 muncitori la poziționarea unei  saltele de fascine pentru protejarea conductei de alimentare cu apa.
Formația Putna Vidra – s-a acționat cu 4 muncitori la umplere de saci pentru intervenții la Lămotești. Buldoexcavatorul a acționat până la ora 11 la curățarea canalului de evacuare din zona Bolotești. De la ora 11 se acționează la curățarea și decongestionarea podețelor de pe pârâurile Sturza și Åžoimul pe teritoriul U.A.T. Jariștea, cu buldoexcavatorul și 4 muncitori. La Vizantea se intervine cu 2 muncitori si membrii CLSU Vizantea la repararea unui podet din tuburi pe DJ 205 E. 
Formația Diguri Nănești – se acționează cu 9 muncitori, un autoturism din dotarea formației și un tractor pentru supravegherea cursurilor de apă râu Siret și râu Putna.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.
DIRECTOR,
Ing. Kanty- Cătălin Popescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?