Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

COD PORTOCALIU de ploi și inundații. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit în ședință extraordinară


Mai multe locuințe, gospodării și terenuri agricole au fost inundate aseară. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, locotenent Paul Bîndar, probleme au fost pe raza comunei Broșteni, unde au fost afectate locuințe și gospodării ale oamenilor, dar și căi de comunicații, respectiv un drum național și drumuri comunale. Un autocamion de intervenții al ISU Vrancea a intervenit la Broșteni. „Datele preliminare de la această oră (18.00-n.r.) arată că sunt trei sate afectate în comună. În Pitulușa sunt 25 de gospodării afectate și 30 de gospodării și teren arabil – 15 hectare. În Arva sunt 25 de locuințe afectate, 20 de gospodării și 15 hectare de teren arabil. Drumul național este afectat pe o porțiune de 500 de metri, iar drumuri comunale – 6 kilometri”, a transmis locotenent Paul Bîndar.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea s-a reunit ieri în ședință extraordinară din cauza avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Conform acestora, în județul Vrancea vor avea loc intensificări ale fenomenelor meteorologice constând în ploi și depășiri ale debitelor cursurilor unor râuri. „Ca urmare, Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat, marți, ora 16.00, la sediul MAI o ședință operativă, în sistem videoconferință, cu prefecții, șefii structurilor MAI și reprezentanții ministerelor și instituțiilor centrale cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, în contextul fenomenelor meteorologice și hidrologice care se vor manifesta începând din această seară (ieri seară – n.r.) în 34 de județe din țară. La această ședință operativă au participat membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, care s-au reunit la sediul Instituției Prefectului. Astfel, începând de marți 24 mai a.c. de la ora 22.00 a fost emis Cod Portocaliu de ploi abundente și Cod Portocaliu de inundații, avertizările fiind valabile până pe data de 25 mai a.c.”, se arată într-o informare a CJSU Vrancea.
În aceste condiții, au fost dispuse mai multe măsuri:
– instituirea permanenței la sediul primăriilor;
– avertizarea/alarmarea populației din zonele cu risc de inundații;
– monitorizarea permanentă a cursurilor de apă;
– verificarea și supravegherea podurilor și podețelor;
– verificarea rigolelor și a șanțurilor de scurgere a apei, deblocarea acestora dacă situația o impune;
– evacuarea populației și animalelor dacă situația o impune conform Planului local de apărare împotriva inundațiilor;
– mobilizarea cetățenilor la acțiunile preventive și la intervenția operativă dacă situația o impune;
– pregătirea și verificarea forțelor și mijloacelor pentru intervenție și repartiția acestora în zonele afectate, în cazul în care situația o impune;
– asigurarea fluxului informațional – decizional;

    Situațiile deosebite vor fi raportate operativ și telefonic în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea tel. 0237.611212 sau prin intermediul 112, se mai arată în comunicatul CJSU Vrancea.
    În județul Vrancea, în urma precipitațiilor abundente, s-a revărsat un pârâu pe DN2M Focșani — Nereju, la kilometrul 19+700 de metri, iar circulația s-a întrerupt pe o distanță de aproximativ 300 de metri, în zona localității Broșteni, se arăta aseară într-un comunicat al Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române. Ulterior, aceeași sursă a informat că, în județul Vrancea, începând cu ora 19:10, traficul rutier a fost reluat pe o bandă, alternativ, pe DN2M Focșani — Nereju, la kilometrul 19+700 de metri, după ce carosabilul a fost curățat parțial. Se acționa în continuare pentru degajarea părții carosabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?