Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO și GALERIE FOTO : Drumul Răcoasa – Verdea, ASFALTAT în cadrul unui proiect amplu de modernizare a drumurilor locale


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inaugurat, ieri, drumul Răcoasa -Verdea, asfaltat în cadrul programului de modernizare a mai multor drumuri locale. În cadrul acestuia vor fi modernizate drumurile care fac legătura între satele Răcoasa, Mărăști, Gogoiu și Verdea, în lungime totală de 10,5 kilometri. Valoarea investiției este de peste 7,7 milioane de lei fără TVA. În ultimii ani, autoritățile locale au implementat mai multe proiecte de investiții, din care amintim: construirea unei grădinițe, construirea unui Centru de îngrijire de zi pentru copii aflați în situații de risc, proiectul privind amenajarea unui traseu tematic denumit „100 de ani de eroism la Mărăști”.

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inaugurat, ieri, drumul Răcoasa -Verdea, asfaltat în cadrul programului de modernizare a mai multor drumuri locale. „Să fie într-un ceas bun”, a spus Marian Oprișan după tăierea panglicii inaugurale, în aplauzele oamenilor. În cadrul acestui proiect vor fi modernizate drumurile care fac legătura între satele Răcoasa, Mărăști, Gogoiu și Verdea, în lungime totală de 10,5 kilometri. Proiectul este în curs de implementare. Valoarea contractului de lucrări este de peste 7,7 milioane de lei fără TVA. Primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, a declarat că prin acest proiect vor fi modernizate majoritatea drumurilor din interiorul comunei. „Este vorba de un proiect investițional în valoare de peste 7 milioane de lei care vizează asfaltarea a 10,5 kilometri de drumuri comunale care vor asigura legătura dintre satele Răcoasa, Mărăști, Gogoiu și Verdea. Lucrările constau în balastare, asfaltarea, realizarea de șanțuri pentru colectarea apelor pluviale. Este un proiect foarte important care, odată finalizat, va rezolva cea mai mare parte a reabilitării infrastructurii rutiere locale”, a spus primarul Vladimir Păun.

Grădiniță nouă pentru copiii din Răcoasa și pistă de biciclete

    În ultimii ani, autoritățile locale au implementat mai multe proiecte de investiții. Construirea unei grădinițe, construirea unui Centru de îngrijire de zi pentru copii aflați în situații de risc, proiectul privind amenajarea unui traseu tematic denumit „100 de ani de eroism la Mărăști” sunt câteva din aceste proiecte.
    Autoritățile locale din Răcoasa au construit o grădiniță de la zero. Investiția în valoare de peste 360 de mii de lei a fost finanțată cu fonduri europene. Ajutorul financiar nerambursabil a fost acordat de Agenția de Plăți Pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Programul Național de Dezvoltare Rurală – Măsura 322, fonduri accesate prin Grupul de Acțiune Locală „Å¢ara Vrancei”.
Primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, a declarat că grădinița are o suprafață utilă de 140 metri pătrați și tot ceea ce trebuie pentru desfășurarea activităților didactice în bune condiții. „Este vorba de o investiție necesară pentru comunitatea din Răcoasa, o investiție realizată cu fonduri europene și care corespunde standardelor și cerințelor actului educațional. Grădinița are o suprafață utilă de 140 metri pătrați și este formată din două săli de clasă, grup sanitar pentru copii, cameră materiale curățenie, cameră materiale didactice, cameră depozitare cornul și laptele, hol, vestiar, grup sanitar cadre, cancelarie, centrala termică. Practic este vorba de o unitate de învățământ modernă de care vor beneficia copiii din Răcoasa. De asemenea, am realizat și o pistă de bicicletă în satul Răcoasa”, a precizat primarul comunei Răcoasa Vladimir Păun.

Centru de îngrijire de zi pentru copii aflați în situații de risc

    Edilul șef din comuna Răcoasa a adăugat că a finalizat lucrările de construire unui Centru de îngrijire de zi pentru copii aflați în situații de risc. Investiția a fost realizată cu sprijinul Guvernului României – Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei prin Proiectul „Servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa și instruirea personalului aferent”.
    Valoarea totală a subproiectului este de 129.880 euro. „Am reușit să finalizăm lucrările la Centrul de îngrijire de zi pentru copii aflați în situații de risc. Ne aflăm în faza de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare funcționării.  Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la finalizarea acestei construcții. Mă refer la echipa din cadrul Primăriei, la fiecare persoană implicată, precum și constructorului care deși nu a mers pe plus, a înțeles că lucrarea trebuie dusă la final! Așa cum spunea altcineva, încă un cui bătut!”, a declarat primarul din Răcoasa, Vladimir Păun.
    Clădirea centrului are o  suprafață utilă desfășurată de 206,02 mp și cuprinde: terasă, vestiar, sală de mese, oficiu pentru servirea alimentelor, două camere de zi, birou consiliere, grupuri sanitare, holuri, baie, camera material pentru curățenie, camera centralei termice, dotări necesare desfășurării activităților (mobilier, aparatură electrocasnică, veselă, echipamente de birotică, material didactic). Beneficiari direcți sunt 15 copii școlari (cu vârsta între 7 și 14 ani) aflați în situații de risc și familiile acestora cărora li se acordă prestații și servicii destinate prevenirii separării lor; copii care au beneficiat de o măsură de protecție specială și au fost reintegrați în familie; copii care beneficiază de o măsură de protecție specială; copii care provin din familii care prezintă relații disfuncționale (părinți cu comportament violent, consumatori de alcool, etc), copii aflați în situație de risc de abandon, abuz, neglijare și exploatare și familiile acestora. Activitățile ce se vor desfășura în Centrul de zi sunt: activități educaționale și de orientare școlară pentru copiii asistați; activități de îngrijire și protecție pentru copii; activități recreative și de socializare; educație pentru promovarea sănătății; oferirea unei mese pe zi (prânz) care va asigura aportul energetic și caloric specific vârstei; protecția copilului împotriva abuzurilor; educație parentală și consilierea familiei.

„100 de ani de eroism la Mărăști”

    Primăria Răcoasa a  implementat un proiect care a vizat amenajarea unui traseu tematic denumit „100 de ani de eroism la Mărăști”. Proiectul a constat în montarea unor panouri electronice de marcare/informare și realizarea unui ghid turistic bilingv. Valoarea estimată a proiectului este de 150 de mii de lei, plus TVA, iar finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
    Primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, a declarat că acest proiect a permis promovarea turistică a traseului tematic „100 de ani de eroism la Mărăști”, dar și a obiectivelor turistice din zonă și a tradițiilor. „Este vorba de un traseu tematic cu și despre satul Mărăști, unde, pe lângă Mausoleu, mai există câteva obiective istorice importante încă din timpul Primului Război Mondial. Este vorba de niște cazemate, biserica și școala din Mărăști, construite cu sprijinul Asociației Mărăști al cărui membru fondator a fost regina Maria”, a afirmat primarul Vladimir Păun. Acesta a precizat că prin  această investiție vor putea  fi  promovate cultura locală tradițională și patrimoniul cultural și natural local.


3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?