Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Elevi de la Colegiul Auto, la film în incinta unității de învățământ


Peste 70 de elevi din clasele a X-a și a XII-a de la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani participă zilele acestea la un proiect inedit, intitulat „Filme pentru liceeni”. Proiectul este implementat ca urmare a semnării unui parteneriat între conducerea unității de învățământ și cea a Asociației Culturale Macondo. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, beneficiari sunt peste 70 de elevi din clasele cu profil tehnic, specializările mecanic, electric și tehnician transporturi, și 30 de cadre didactice, care s-au înscris în proiect pe bază de voluntariat. 
Ieri, a fost pus în practică ” Proiectul de formare continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar Filme pentru liceeni”, acesta fiind avizat de Casa Corpului Didactic și Inspectoratul Școlar. Astăzi, liceeni vor viziona filmul Keeper, apoi vor participa la dezbateri și la un workshop despre genurile de film. „Ziua de 13 mai este rezervată exclusiv elevilor prin programarea a două activități: vizionarea filmului Keeper și dezbaterea, la final, pe baza lecției sociale a Ghidului Educativ al proiectului, și un workshop despre Genurile de film. Echipa de proiect și formatorii au realizat o selecție atentă a temelor în scopul utilizării conceptelor specifice științelor sociale pentru încurajarea dialogului cu tinerii privind probleme din viața reală, prin cultivarea dorinței de autodepășire, a toleranței și a deschiderii față de nou. Astfel, activitățile programate pentru elevi au în program de la orele 09.00 vizionarea unei pelicule, adusă în premieră în România: Keeper, extraordinarul debut al regizorului belgian Guillaume Senez. Keeper spune povestea lui Mélanie, o adolescentă de doar 15 ani (Galatéa Bellugi) ce rămâne însărcinată și se hotărăște să păstreze copilul. Iubitul ei, Maxime (Kacey Mottet Klein), elev la aceeași școală și dornic de a urma o carieră în fotbal, îi este alături de-a lungul sarcinii. Cuplul este așadar prins într-o situație în care deciziile sunt greu de luat, iar suspansul filmului este excelent asigurat de jocul impecabil al celor doi tineri actori din rolurile principale. Discuțiile inițiate de moderatorii «Filme pentru liceeni» după vizionarea acestui film vizează opțiunile în planificarea familială, alternative și consecințe”, se arată în comunicat.

Discuție despre genurile cinematografice

În jurul prânzului, este programat să înceapă workshop-ul pentru elevii de la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”, ocazie cu care se va discuta despre genurile cinematografice. „Această lecție reprezintă o scurtă călătorie printre genurile de film care au apărut de-a lungul timpului în cinematografia mondială. O incursiune în varietatea genurilor cinematografice, de la filmul noir la filmul musical, de la filmul cu gangsteri la filmul de război, de la filmul western la filmul science-fiction. Activitatea își propune să definească genul de film și prezintă atât motivele pentru care un film se subordonează unui anumit gen, cât și un scurt istoric al câtorva dintre cele mai influente genuri cinematografice”, potrivit aceluiași comunicat.
Workshop-ul dedicat cadrelor didactice este o introducere în istoria cinematografului, „de la teatrul umbrelor, trecând prin filmul mut, apariția sunetului și a culorilor, până la epoca digitală”. „Cu siguranță, liceenii și profesorii de la Colegiul Tehnic Auto «Traian Vuia» vor avea parte de o experiență minunată în universul celei de-a șaptea artă, proiectul fiind inițiat din dorința de însușire a unor noi metode de învățare în concordanță cu spiritul noului val în educație”, sunt de părere organizatorii.
„Filme pentru liceeni” este rezultatul colaborării dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo, din România, ce are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?