Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ITM Vrancea începe controalele la angajatorii din domeniul construcțiilor


Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea vor demara, începând cu luna mai, o serie de acțiuni de control în cadrul campaniei naționale de combatere a riscurilor de căderi de la înălțime și surpări de maluri pe șantierele fixe și mobile. Aceste controale se vor desfășura pânâ în luna noiembrie, iar grupul țintă este reprezentat de angajatori și lucrători care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor. Se va verifica și modul în care salariații utilizează în muncă echipamentele specifice domeniilor construcțiilor de clădiri și a lucrărilor speciale de construcții.
    Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, obiectivele generale ale acțiunii sunt: creșterea gradului de conștientizare al angajatorilor și lucrătorilor din domeniul construcțiilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecințe benefice în plan social și profesional; încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaților și angajatorilor în diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, aplicabile în domeniul construcțiilor; promovarea bunelor practici în acest domeniu de activitate economică.
    Prin aceste controale se urmărește și verificarea cu prioritate a angajatorilor din construcții la șantierele temporare și mobile în care se desfășoară lucrări de săpături și lucrări de construcții unde se utilizează schele. „Activitățile din domeniul construcțiilor, din cauza complexității și existenței riscurilor specifice, sunt, la nivel european, activități în care riscul de accidentare pentru lucrători este de două ori mai mare, iar riscul de deces este chiar de trei ori mai ridicat, în raport cu lucrătorii din alte sectoare de activitate. Inspecția Muncii a desfășurat în 2015 o acțiune sectorială pentru verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, în domeniul construcțiilor. Urmare a analizării împrejurărilor și cauzelor producerii evenimentelor s-a decis efectuarea de controale la nivel național în domeniul construcțiilor, cu preponderență la lucrările de săpături și la cele de anvelopare a fațadelor de imobile”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

Deficiențe organizatorice și tehnice

    Printre cele mai frecvente deficiențe organizatorice întâlnite în urma controalelor efectuate în anul 2015 sunt: folosirea schelelor și scărilor necorespunzătoare; nerealizarea de către angajatori a evaluării riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor; neîntocmirea instrucțiunilor proprii de securitate și sănătate în muncă; neîntocmirea planului de securitate și sănătate în muncă pe șantierele temporare sau mobile; neefectuarea instruirii și a controalelor medicale corespunzătoare a lucrătorilor.
    În ceea ce privește deficiențele tehnice întâlnite, acestea au fost: lipsa amenajărilor și dotărilor locului de muncă pentru prevenirea căderilor în gol și a altor pericole; neasigurarea măsurilor de protecție a lucrătorilor împotriva prăbușirii malurilor; utilizarea instalațiilor de ridicat nesupuse controalelor periodice; executarea lucrărilor de demolare fără a avea proceduri corespunzătoare și fără asigurarea supravegherii acestora de către persoane competente.
    „Numărul de accidente de muncă înregistrat precum și gravitatea acestora a fost factorul determinant în luarea deciziei de a continua și intensifica acțiunile de monitorizare și verificare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care sunt implementate de către angajator, la locul de muncă, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?