Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

GALERIE FOTO : Tradițiile populare din Jitia „revigorează comunitatea“


Școala Gimnazială Jitia a găzduit duminică lansarea proiectului de dezvoltare comunitară „Noi suntem Jitia!”. La eveniment au luat parte responsabilii implicați în proiect, directorul școlii Gabriel Lalu, primarul localității Ion Gheorghiță, profesorul Sorin Pantelimon, Gabriel Lâlă – președintele Asociației Clubul de Turism Proilavia din Brăila și numeroși localnici.
Moderatorul evenimentului a fost învățătoarea Aneta Coman, care a făcut o trecere în revistă a localității cu tot ce are mai frumos, dar mai ales moștenirea tradițională. „Am avut deosebita plăcere să particip în cadrul Școlii Gimnaziale Jitia la lansarea proiectului «Noi suntem Jitia» – un proiect finanțat de OMV România și prin care se dorește păstrarea, promovarea și revitalizarea tradițiilor locale, prin implicarea cadrelor didactice, a meșterilor populari, a Asociației Clubul de turism Proilavia Brăila și având ca beneficiari direcți elevii Școlii Gimnaziale Jitia. Pe această cale, salut inițiativa și implicarea în organizarea și desfășurarea acestui eveniment, felicit participanții, dar și persoanele care au votat proiectul!”, a spus Ion Gheorghiță, primarul localității.
La lansare au participat și patru meșteri populari consacrați din Jitia și anume Ilinca Colniceanu, Florica Å¢ăpor, Åžtefănica Pantelimon și Nastasia Trestianu. Proiectul se derulează până în august 2016 și este sponsorizat de  Fundația PACT, cu susținerea financiară a OMV Petrom, în cadrul programului de finanțare „Idei din Èšara lui Andrei”. „Pornind de la cuvintele lui Nicolae Iorga, pot afirma că Școala Gimnazială Jitia este deschisă spre inovație și spre ceea ce este nou, dar nu uită nici trecutul istoric, tradițiile, obiceiurile și îndeletnicirile strămoșești, pe care încearcă să le revitalizeze continuu. Dovadă stau numeroasele activități cultural-artistice organizate de către școala noastră. Mărturie avem, participarea școlii prin formațiile de dansuri populare Chindia, Brâul de la Jitia și rapsozii populari, la foarte multe manifestări artistice în țară, aducând școlii numeroase premii”, a spus Gabriel Lalu, directorul Școlii Jitia.
 
Program artistic de excepție

În deschiderea evenimentului, rapsodul popular Dobrița Fifere, a interpretat Balada lui Gheorghilaș, după care a urmat un program artistic de excepție susținut de ansamblurile Brâu de la Jitia și Chindia, avându-i coordonatori pe Lucian și Petruța Lalu.
Conform datelor prezentate de coordonatorii proiectului, se are în vedere dezvoltarea cercului de creație tradițională „Zestrea Satului”, ce există în cadrul Școlii Gimnaziale Jitia, cu rolul de a atrage cât mai mulți copii care doresc să sprijine comunitatea și crearea unei punți între generații, prin aducerea laolaltă a meșterilor populari locali și a elevilor. Proiectul va genera valoare adăugată, va conduce la sporirea numărului de tineri care vor beneficia pe viitor de ceea ce se creează și prin dezvoltarea atelierelor de creație, va fi un motor de dezvoltare și punere în valoare a resurselor umane și materiale în slujba comunității, toți având de câștigat pe termen mediu și lung.
Prin activitățile ce se vor desfășura se urmărește dotarea și echiparea cu materiale, ustensile și diverse obiecte a cercului de creație tradițională „Zestrea Satului” din cadrul Școlii Gimnaziale Jitia, dezvoltarea creativității și  îmbunătățirea competențelor în domeniile: confecționat măști și opinci, țesături, cusături și încondeiat ouă. „Obiceiurile, tradițiile, reprezintă pagina nescrisă a istoriei care oglindește modul de a gândi și a se comporta al unei comunități. Din această cauză, ele trebuie să fie păstrate, cunoscute și respectate, ca orice document care ne atestă originea. Acest proiect l-am pornit din nevoia păstrării și valorificării tradițiilor locale, elemente ce reprezintă cartea de identitate a comunității noastre. Meșterii populari au îmbătrânit, iar interesul pentru produsele lor este tot mai scăzut. Acum e momentul să revigorăm comunitatea, de jos în sus, prin valorificarea economică și socială a tradițiilor și meșteșugurilor moștenite. În cadrul acestor activități, o să creem o punte de legătură între trecut și prezent, prin aducerea laolaltă a meșterilor populari și a elevilor”, a spus profesorul Sorin Pantelimon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?